vineri, mai 30, 2014

De-ale gradinii

Zicea Ghinda pe undeva despre blogolene :), care ar justifica lipsa postarilor din blogosfera...Eu nu sufar de blogolene, in schimb n-am blogotimp :). Abia reusesc sa deschid laptopul ca sa mai arunc cate un ochi pe siturile preferate si sa-mi rasfoiesc rapid mailul- din an in Pasti.Nu am timp sa citesc, nu am timp sa crosetez, nu am timp sa scriu pe blog...si eu care imi imaginam ca voi fi mai putin ocupata daca ne mutam la casa, iar copiii vor creste mai mari :)).
Dimineata plecam devreme si reusesc sa-mi beau cafeaua pe drumul spre serviciu (cam 40 de minute in traficul de la ora 7-8)- ! pe lista de to do: musai sa fac scoala de soferi si sa-mi iau carnet; la 12-13-14, depinde de zi, ne intoarcem spre casa, si pe drum mai fac si ceva cumparaturi; cand ajungem luam pranzul, copiii fac lectii, eu mai fac ceva treburi gospodaresti; apoi ies in gradina si mai fac una alta- numai udatul imi ia seara vreo ora; intre timp mai ajut copiii cu ce au nevoie, ne pregatim pentru a doua zi ...si seara adorm pe la 10.30, maaaxim 11...unde sunt vremurile alea in care il vedeam si pe Badea? :))
Pana la venirea unor zilemai lungi cu treaba mai putina :)) va invit un pic in gradinuta noastra care, deocamdata, nu produce in cantitati mancabile decat ceapa, marar , salata si baby-spanac :)

© Dulce Casa
© Dulce Casa
© Dulce Casa
Stratul cu morcovi e preferatul meu. Au crescut asa de frumos incat nu ma indur sa-i raresc...halal gradinar mai sunt :). In spate se vede unul din straturile de ceapa - trei cu totul.

© Dulce Casa
Castravetii au cateva flori

© Dulce Casa
Am zarit si cateva rosioare mici. Am pus cateva soiuri de cherry, inima de bou, neagra de Crimeea, homestead, zadurella, marmande. Toate rasadurile sunt cumparate din Hornbach, si sunt foarte multumita, pana acum s-au dezvoltat foarte bine, au crescut  repede si frumos.

© Dulce Casa
© Dulce Casa
Mazarea are multe flori si cateva pastai. N-am pus multa, sunt doar trei randuri

© Dulce Casa

© Dulce Casa

Printre randurile de mazare am pus marar

© Dulce Casa

Am mai pus ardei simplu si ardei iute, telina, patrunjel, leustean si sfecla rosie

© Dulce Casa

© Dulce Casa

© Dulce Casa
Pe unde am gasit loc am pus condurasi, preferatii mei, si au inceput sa scoata pe ici, pe colo floricele galbene si portocalii. Am pus si visinii, dar n-a inflorit nici unul inca

© Dulce Casa

© Dulce Casa

Trandafirii au inflorit aproape toti, dar cel mai tare ma tine pe jar Kazanlikul, un trandafir bulgaresc pentru dulceata, din care se face  si  cunoscutul parfum. Are cativa bobocei si mor de nerabdare sa-l vad inflorit si sa-i simt mirosul.

© Dulce Casa
© Dulce Casa
© Dulce Casa
© Dulce Casa
Levantica s-a prins si infloreste de zor (sunt doua soiuri diferite)

© Dulce Casa
© Dulce Casa
Fragii, capsunele, zmeura si coacazele nu le-am mai fotografiat, ca nu au nimic important de aratat anul asta :)).

Irina

20 de comentarii:

  1. Harnicuto,ce gradina faina aiSi eu am prasit in primavara asta un trandafir de dulceata,dar deocamdata n-are decat frunze...la ce frig a fost cand l-am pus am crezut ca-l pierd.
    Ca sa nu te mai chinui cu udatul,puneti-va un sistem de irigare prin picatura si asa nici nu mai cari apa,si nici nu mai pierzi timpul.Noi ne-am pus de anul trecut.
    A,si m-ai zapacit cu levantica,demult ma tot chinui sa prind.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am patru tufe de dulceata, dar numai doua au inflorit (ultimul trandafir din poze e tot de dulceata). Doua sunt de anul trecut, le-am mutat de vreo trei ori din primavara pana in toamna, dar au rezistat.
      Levantica s-a prins imediat, cea din poza a doua (cumparata din Hornbach, la ghiveci) e pusa anul trecut, a trecut si iarna, chiar nu ma asteptam).Am pus-o in plin soare, intr-un sol amestecat jumatate cu nisip.

      urmeaza sa ne punem si sistem de irigare, dar trebuie sa facem intai straturile inaltate. Sper ca in toamna va fi gata.

      Ștergere
  2. Ai pus toate soiurile alea de rosii la un loc? Asa am reusit eu anul trecut sa nenorocesc productia de cherry, s-au polenizat incrucisat si a iesit ceva cu forma de ciorchine de cherry dimensiuni triple si gust de iarba :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu-s chiar la un loc, dar nici f departe unele de altele. Sper sa nu patesc la fel!

      Ștergere
    2. am gasit un articol despre polenizarea incrucisata- cica, in caz ca se produce, caracteristicile incrucisarii apar abia la generatia urmatoare, si oricum, riscul e doar de 4%

      ,,Rezultatul polenizarii incrucisate este ‘corcirea rasei’. Asta inseamna ca rosiile produse anul acesta de catre planta mama nu for fi afectate, dar, cele rezultate in viitor din semintele lor vor avea si unele caracteristici ale plantei care a oferit polenul. Pentru ca polenizarea incrucisata sa se poata produce, trebuie in primul rand ca doua sau mai multe soiuri de rosii sa existe intr-o relativa apropiere. Apoi trebuie ca sa se porneasca vantul sau sa vina albinutele care sa imprastie polenul de la un soi de rosie la altul.

      Ma rog, fara sa complicam mai mult lucrurile, putem spune ca la rosii probabilitatea de polenizare incrucisata este destul de mica. Savantii sustin ca intr-o gradina cu mai multe soiuri de rosii, gradul de ‘corcire’ (incrucisare) este cam de 4% pe sezon.''

      http://www.rosiidingradina.ro/chestiuni-tehnice/polenizarea-rosiilor

      Ștergere
    3. Atunci ale mele or fi avut seminte gata corcite desi le-am cumparat special:((

      Ștergere
  3. frumoase imagini din grădina în care lucrezi cu atâta drag!
    aşa este, când stai la casă, vara nu ajunge timpul ... ce să faci mai întâi ?! fiecare activitate cere mult timp ... şi timpul zboarăăăăăăăăă....
    îţi doresc sănătate şi un weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Irina, ma bucur tare mult ca aveti primele rezultate din gradina. Ai alt soi de lavanda decat am eu. Soiul meu este aclimatizat sa reziste la temperaturi mult sub 0 grade, la ger.Deocamdata nu am pus rosii si nu cred ca mai pun pana nu am curent electric sa functioneze pompa din put asa cum trebuie. Momentan depindem de vecini.Avizele dureaza tare mult. Dar randurile arata tare frumos.Si vad ca ai si salata creata rosie. Si ceva sfecla rosie...Na, sa va fie utile in bucatarie. Da, nu e blogolene dar ziua e asa de scurta.Noroc ca mai mult munceste el decat muncesc eu in gradina. Oricum volbura si pirul invadeaza tot si e mult de munca daca mi-as pune mintea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, am doua soiuri de lavanda care e diferita fata de ceea ce stim noi sub aceasta denumire- trebuie sa cumpar si din aceea.
      si la noi a durat vreo doua-trei luni pana am pus curentul electric
      sfecla rosie am cumparat-o rasad. Femeia care mi-a vandut-o a zis sa-i rup frunzele dupa ce o plantez, ca sa se prinda, si m-am temut ca o sa raman fara ea :)).Dar vad ca se dezvolta frumos.
      Pe mine ma ajuta o vecina cu gradina.Sper sa nu mai fie nevoie cand vom face straturi inaltate.

      Ștergere
    2. Cum noi nu locuim acolo, e mai dificil de gestionat gradina. Aproape cosim buruienile. Cu coasa adevarata. Apa si soare ne-a dat Domnul. Si asa tot s-a facut de-o dulceata de capsuni.

      Ștergere
  5. Felicitari pentru tot ce realizati! Gradina este minunata ! Spor la gradinarit si recolte bune !

    RăspundețiȘtergere
  6. Este minunata gradina voastra!!! Mai ca imi vine sa imi bat sotul la cap sa vindem ce avem si sa o luam de la capat altfel... Mi-e pofta de gradina! Mi-e pofta de cules legume muncite de mine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parca aveati si voi o gradinuta, ce s-a intamplat cu ea?

      Ștergere
    2. Gradinuta era la fostul loc de munca al sotului. E o poveste lunga in legatura cu acest lucru... :) Acum altcineva foloseste locul pregatit de noi. :(

      Ștergere
  7. Legumele sunt stropite sau rezista si fara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deocamdata le-am pus doar ingrasamant- gunoi de grajd si cropmax(foliar bio). Sper sa nu fie nevoie de altceva

      Ștergere
  8. La noi a plouat foarte mult. Pe alocuri balteste apa. Voi aveti nevoie sa mai udati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zilele trecute am udat, dar de azi-noapte ploua aproape neintrerupt. Am vazut ca de maine o sa fie soare, deci peste vreo doua-trei zile cred ca va trebui sa ud iar.

      Ștergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.