miercuri, decembrie 16, 2015

Curatarea cuptorului de la aragaz

N-am mai scris de mult un articol despre curatenie, dar fiindca tot se apropie Sarbatorile ma gandesc ca nu strica o serie despre curatarea diverselor aparate casnice :).
(Apropo de curatenie, am constatat ca emisiunea mea preferata este ,,Obsessive Compulsive Cleaners" de pe TLC :)), in care e vorba despre obsedati de curatenie - clinic vorbind- care merg si lustruiesc casele murdare (mai bine zis oribil de murdare) ale unor cetateni mai delasatori, ca sa ma exprim delicat :). Desi nu sunt obsedata de curatenie si nici germofoba (frica de microbi), imi place mult sa am o casa curata si ordonata. De-a lungul timpului am observat ca nu doar curatenia in sine imi face placere, ci procesul de a curata si lustrui peste tot. Atunci cand fac curat simt ca ma relaxez si pe masura ce se instaureaza ordinea parca si gandurile mele se aseaza si se ordoneaza.)
Inchid paranteza si revin la aparatele casnice :). Primul pe lista mea e cuptorul. Noi avem in bucatarie cuptor electric, incorporat in mobila. Plita e separata de cuptor, fiind pe gaz.
Daca plita o curat zilnic, sau odata la doua zile, daca nu gatesc, de cuptor ma ocup mai rar. Astazi mi-am propus sa-l lustruiesc cap- coada si sa ajung in locuri neatinse pana acum :)), si anume sa curat sticla de la usa in interior.

Cum curat cuptorul :


1. Pregatesc cele necesare - solutie de curatat TRIUMF (preferata mea), praf de curatat, solutie degresanta,  spray pentru geamuri, burete, lavete, prosoape de hartie,  manusi de cauciuc. 
Ca sa desfac sticla de pe usa cuptorului am avut nevoie de un cutit lat si de o surubelnita.
Stiu ca unii nu suporta solutiile chimice, eu le prefer fiindca mi se par mai eficiente. In locul lor puteti folosi solutii naturiste- bicarbonat, otet, apa oxigenata. Aveti indrumari in filmuletul de mai jos.




Daca aveti parchet in bucatarie, cum am eu, puteti sa-l protejati in timpul curatarii cuptorului punand pe jos o traversa/paturica absorbanta.



2. Pentru usurarea curatarii se demonteaza usa cuptorului (eu n-am scos-o de data asta).
Demontarea   se face destul de simplu, in functie de modelul cuptorului/aragazului. 
Gasiti informatiile necesare in cartea tehnica sau pe internet. Eu le-am gasit in cartea tehnica (daca nu mai aveti cartea tehnica sigur o puteti descarca de pe situl producatorului), dar si acest filmulet de pe youtube e foarte util.


Si la cuptorul meu sistemul de demontare e asemanator.

3. Scot din cuptor tavile si grilajul. Le pulverizez cu solutie Triumf si le las deoparte. 

4. Pulverizez interiorul cuptorului cu solutie degresanta si las sa actioneze.
 La unele modele se poate demonta si ,,fundul" cuptorului, cel care acopera ventilatorul, pentru a fi curatat separat. Eu n-am incercat inca.

5. Demontez sticla de la usa cuptorului, o pulverizez cu Triumf si  si o curat dupa vreo 10 min. cu prosoape de hartie, apoi cu laveta umeda. Ii dau un lustru final cu spray de geamuri, apoi montez totul la loc.
La usa cuptorului meu ( modelul e Bompani BO244SC/E ,comercializat in Romania sub denumirea de cupor rustic incorporabil Avena, Studio Casa by Bompani)
am procedat in felul urmator - am demontat cele doua aparatoare pentru suruburi cu ajutorul unui cutit lat. Am desfacut  cele doua suruburi, am tras protectia si am scos sticla. Pe spatele sticlei sunt 4 ,,amortizoare" mici de cauciuc care se desprind, pe care le-am dat deoparte.
Pentru a recunoaste pozitia initiala a sticlei, a mea are un R in partea dreapta jos,care imi indica asezarea corecta. Daca nu aveti asa ceva trebuie sa fiti atente cand demontati la fata si spatele sticlei, ca sa nu gresiti la reasamblare.

INAINTE


DUPA



6. Curat solutia si murdaria din interiorul cuptorului cu prosoape de hartie, apoi cu buretele ud, si din nou cu hartie.
Daca nu ati demontat usa, acoperiti-o cu un prosop ca sa nu se murdareasca cat curatati interiorul.

7. Spal tavile si gratarul, le sterg si le pun la loc.



 Dupa ce am terminat de curatat si interiorul se usuca, cuptorul se pune in functiune la temperatura maxima, timp de 15-20 min, pentru a se inlatura orice rest de substanta chimica.

Pentru a usura curatarea data viitoare (mai ales ca urmeaza o utilizare intensiva :))  ) voi pune in interior, in partea de jos,  folie de aluminiu. 


Voi ce trucuri folositi in curatarea cuptorului, si cat de des  il spalati in amanunt?



13 comentarii:

  1. L-m curatat si eu anul asta, tot cu Triumf. Din fericire la mine geamurile ies fara surubelnita, suedezii astia nu sunt destepti degeaba:),prin simpla apasare in doua butoane laterale. La tavi inca n-am ajuns ca mi-a sarit o picatura in ochi si am fost ocupata! Si mai umbla si I prin bucatarie! Am intels ca e mai efcient daca inalzesti cuptorul usor inainte de a-l curata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma gandesc ca ar merge bine o solutie pe care o folosesc la curatarea cuptorului cu microunde- apa cu otet, se pune inauntru si se lasa sa fiarba 15-20 min.Inmoaie f bine grasimea si se curata usor dupa aceea.

      Ștergere
  2. Draga Irina, mi se pare foarte utila postarea ta! eu m-am mutat de putin timp (cam o luna si ceva) in noul apartament. Cuptorul e in mobila, destul de nou, folosit doar de chiriasii anteriori, care au stat aici un an mi se pare. L-am spalat bine inainte sa ne mutam cu totul, cand am facut o curatenie generala la toata casa. Nu e greu de spalat, doar ia mult timp. Ai mare dreptate cu folia de aluminiu, intotdeauna uit sa o pun, si iata asa iar s-a murdarit. Zilele astea il voi curata din nou, si sperrr sa imi amintesc sa pun folia! :)

    Te astept si pe la mine! Mie imi place blogul tau si am de gand sa te citesc in continuare. Te pup!

    kadsdiary.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te voi vizita cu mare drag!ma bucur ca a fost de folos ce ti-am scris

      Ștergere
  3. La mine e un spatiu sub usa unde e o gaura prin care bag un bat sa spal. Pare comic dar ma descurc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa e si la mine, dar mi se pare destul de dificil sa cureti asa, si cred ca nici nu iese la fel de curat.Sigur se poate desface si usa de la cuptorul tau.

      Ștergere
  4. Deci ,o idee super cu folia de aluminiu,o folosesc la aragaz,dar nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap sa o folosesc si la cuptor.Am un cuptor cam de 8 ani pe care l-am pus mereu la treaba am copt paine,prajitura,de toate ...si se camd vede ca e foarte folosit ...il curat cu un produs de la Amway,este o firma de produse naturale ,iese luna ,nu trebuie sa frec deloc ,doar ca am mare grija cand folosesc acel produs.De multe ori imi doream sa curat si sticla din interior ,dar imi era frica sa nu o sparg,sa stii ca mi-am facut curaj si o sa incerc asta dupa ce o sa ma mai uit cu atentie la filmulet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. succes! cauta intai cartea tehnica de la cuptorul tau, ca acolo iti spune exact cum sa procedezi

      Ștergere

  5. Curatarea cuptorului e un chin pentru mine! Cel mai mult ma chinui la peretii laterali. Tot Triunf folosesc si eu pentru curatare si in general ma straduiesc sa sterg imediat ca sa nu imi fie mai greu dupa.
    Nu intotdeauna imi place sa fac curat, mai ales curatenie generala, dar ma motiveaza foarte tare felul cum ma simt dupa cand totul e curat si in ordine. Dezordinea ma deprima.
    O emisiune asemanatoare a fost pe Prima tv "curat murdar".
    Spor la tot ce mai ai de facut!

    RăspundețiȘtergere
  6. da, e un pic incomoda curatarea cuptorului, si eu vreau sa- l spal mai des ca sa nu se murdareasca asa tare.Spor la curatenie!

    RăspundețiȘtergere
  7. superb aragazul ! eşti o bună gospodină ! şi eu frec la aragaz zilnic ! este plăcut să ai lucruri îngrijite în jurul tău ! îţi transmit o stare de bine !
    îţi doresc un weekend cât mai liniştit !

    RăspundețiȘtergere
  8. cu drag, îţi doresc multă sănătate şi: Crăciun fericit !

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună Irina! Am descoperit de câteva zile blogul tău. Mi-a părut bine că am găsit multe sfaturi practice referitoare la organizarea casei. Pe unele dintre ele urmează să le pun în aplicare.
    Referitor la curățarea cuptorului eu folosesc șervețele umede pentru cuptor. Se găsesc în Jumbo și costa ~10 lei (sau mai puțin). Pachetul are 10 șervețele de 25cm x 25 cm fiecare. Curata foarte bine fără sa fie înmuiată murdăria.
    Îți doresc să fii fericită alături de cei dragi. Ești o femeie de la care au ce să învețe cei din familia ta. (și toți cei care îți citesc blogul.)

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.