sâmbătă, ianuarie 18, 2020

Top cinci motive pentru care crestinii nu citesc Biblia



Anul acesta mi-am propus ca obiectiv prioritar sa citesc Biblia, in special Noul Testament.
Ca si crestini  ar trebui sa citim Biblia in fiecare zi, fiindca e cartea de capatai a credintei noastre.
In ea gasim toate principiile dupa care e bine sa ne conducem viata, nu doar ca sa ajungem la mantuire, ci ca sa avem o viata frumoasa, plina de bucurie, pace si recunostinta aici si acum.
 Prin intermediul Bibliei, Dumnezeu imi vorbeste mie, si tie si oricarui om, in mod personal el astfel incat, ascultand de cuvintele Lui, sa ducem o viata binecuvantata si rodnica.
Daca nu crezi ca Biblia e o carte de inspiratie divina, tot  e bine sa faci efortul de a o citi cap-coada, deoarece este cartea care a influentat cel mai mult istoria si cultura omenirii.
Aici pe blog am foarte multe postari referitoare la citirea Sfintei Scripturi, in care am cules cateva citate si indemnuri de la Sf. Parinti privitoare la acest subiect.
Si totusi, daca e asa de important pentru viata  si sufletul nostru sa citim Biblia, de ce neglijam acest lucru?

1. Nu am timp!
cu totii ne plangem de lipsa timpului, eu nu sunt o exceptie. Cu toate acestea, daca suntem cinstiti, vom vedea ca intotdeauna ne facem timp pentru lucrurile care sunt importante pentru noi.Atunci cand citirea Sf. Scripturi nu e printre prioritati inseamna ca viata noastra duhovniceasca nu e o prioritate pentru noi si nu dorim sa ascultam ceea ce Dumnezeu, prin cuvantul Sau, vrea sa ne spuna.

,,Drept aceea, cine nu ia aminte la cuvantul lui Dumnezeu, acela e nepasator nu fata de vreun om, ci fata de Dumnezeu Insusi; si cine nu asculta de cuvantul lui Dumnezeu si nu traieste dupa el, acela nu asculta de Dumnezeu, care vorbeste prin cuvantul Sau.,,

Sf. Tihon din Zadonsk 

Solutie : taie 5-10 minute din timpul pentru facebook  si deschide Biblia online. Pe intenet gasesti toate versiunile Bibliei : Sinodala, Anania, Conilescu, traduceri in engleza, etc..Alege una din ele si citeste macar 5-10 minute zilnic.Daca inainte trebuia sa-ti cumperi Biblie, sa-ti faci timp acasa ca sa o deschizi, astazi, prin intermediul telefonului mobil, avem Sf. Scriptura la un click distanta.Ce scuze vom avea in fata lui Dumnezeu, cand butonam pe toate prostiile, dar nu ne facem timp pentru ceva important?

2.Nu stiu de unde sa incep!
Trebuie sa recunoastem ca Biblia e o carte foarte groasa :)), destul de complexa, si multi se simt intimidati, nestiind de unde sa inceapa.

Solutie - incepe cu Noul Testament, cu Evanghelia dupa Marcu, apoi continua cu restul Evangheliilor si al Noului Testament.Dupa ce citesti Noul Testament de 2-3 ori, poti trece la Vechiul Testament.Acolo poti sa incepi cu Psalmii sau cu Pildele, apoi treci la celelalte carti.


3.Nu inteleg ce citesc, mi se pare complicat/confuz
Biblia e o carte care trebuie pusa in contextul istoric al vremii, fiindca sunt in ea multe parti greu de inteles, daca nu te informezi putin inainte.

Solutie - foloseste materiale pentru studiu biblic, comentarii biblice, etc..Exista foarte multe resurse, atat tiparite, cat si online.
De exemplu , ,,Introducere in studiul Noului Testament,, de pr.Vasile Mihoc e o resursa buna, toate volumele cu ,,talcuiri,, ale Sf. Teofilact al Bulgariei, sau, daca nu vrem sa intram in prea multe amanunte si dorim doar o asezare scurta in context a cartii biblice pe care o citim, putem folosi wikipedia.
Cand citim Sf.Scriptura si nu intelegem ceva este bine sa cautam explicatii la cei mai avansati duhovniceste decat noi si sa ne ferim de interpretari personale, care pot fi gresite, daca nu avem o baza de cunostinte teologice.
Desigur, prin intermediul Scripturii Dumnezeu ne poate vorbi in mod personal, si sfintii chiar recomanda sa cautam in textul citit ce putem aplica in viata noastra, ce putem schimba, sau poate primim incurajari, intarire in situatii specifice, dar cand avem nedumeriri e bine sa cerem sfat.


4.Am uitat/ m-am luat cu altele 
poate ne-am propus de multe ori sa citim Biblia, dar ne-am luat cu altele si/sau am uitat

Solutia
fa-ti un obiectiv ca sa citesti Biblia zilnic si lupta-te ca sa il atingi.Stabileste un timp clar al zilei cand sa faci acest lucru, sau pune-l zilnic pe lista de prioritati, in agenda ta. Nu te lasa descurajata daca ti-a scapat o zi, continua sa te straduiesti. Fa-ti o lista cu cartile Noului Testament/Bibliei si bifeaza pe masura ce citesti din ele.


5.Lipsa motivatiei corecte
de multe ori nu facem lucruri deoarece ne lipseste motivatia corecta.Daca incepem sa citim Biblia ca asa ni s-a spus sa facem, n-o sa ajungem niciodata prea departe.

Solutia
Daca ne gandim ca Sf. Scriptura a fost inspirata de Dumnezeu, ca sa vorbeasca fiecarui om in mod special si, prin implinirea celor scrise, omul sa-si schimbe mintea si viata, atunci vom gasi in interiorul nostru motivatia corecta.

"Sfanta Scriptura a fost predanisita de Dumnezeu atat intregului neam omenesc, cat si fiecarui om in parte, mie si tie crestine, pentru ca Dumnezeu voieste ca toti oamenii, prin urmare si tu, sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa ajunga (1Tim.2,4).

Si a dat Sfanta Sa Scriptura fiecaruia tocmai ca citind-o sau ascultand-o sa poata primi mantuirea vesnica.Pentru ca Sfanta Scriptura ne-a fost predanisita pentru a noastra mantuire, ca sa cunoastem pe Dumnezeul cel adevarat si pe Fiul Lui, Iisus Hristos, si astfel sa primim viata vesnica.

"Aceasta este viata vesnica: sa Te cunoasca pe Tine,singurul Dumnezeu adevarat, si pe cel trimis de Tine, Iisus Hristos(In. 17,3).
Iar acestea s-au scris ca sa credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu,si crezand,viata sa aveti intru Numele Lui (In. 20,31)"
De aici urmeaza ca prin Scriptura Sa Dumnezeu vorbeste atat cu toti oamenii, cat si cu mine si cu tine, crestine."
Sf. Tihon din Zadonsk :"Despre ascultarea si citirea cuvantului lui Dumnezeu"

(din "Despre indatoririle crestinului fata de sine insusi")

Eu as vrea sa va incurajez si sa ma incurjez ca in acest an sa facem o schimbare si sa nu mai fim oamenii care gasesc motive si explicatii pentru ce n-au facut, desi ar fi fost bine sa faca, ci sa fim oamenii care reusesc in ceea ce isi propun :).

Irina


!Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.























18 comentarii:

  1. Multumim si din nou multumim.....ma ajuti enorm per a starui in rugaciune ..Domnul sa fie cu tine

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai simplu și util este să citim pericopa evanghelică a fiecărei zile (trimiterile se găsesc la sfârșitul noului testament, în funcție de săptămâna raportată la duminica numerotată în calendarul ortodox- mâine va fi a XXIX-a după Rusalii), iar cartea cu "Tâlcuiri din Sfânta Evanghelie pentru fiecare zi din an" ale Sf. Teofan Zăvorâtul sunt scurte și la obiect (este o carte apărută la Sophia). Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am vrut sa recomand in articol aceasta metoda, mai ales ca cititorii mei sunt familiarizati cu cartile Sf. Teofan Zavoratul (eu fiind un mare fan :)) ), iar cartea cu Talcuirile zilnice o folosesc mereu si am postat mult din ea aici pe blog.Dar totusi consider ca nu e cea mai buna metoda , mai ales pentru cei nefamiliarizati cu Biblia, deoarece nu sunt pasaje cronologice si integrale, ci pe sarite,asa ca la sfarsitul anului nu vei avea o viziune integrala asupra Scripturii si confuzia va persista.
      Talcuirile zilnice sunt foarte bune, dar ca citire in plus, sau pentru cei care deja au citit Biblia cronologic de cateva ori.

      Ștergere
    2. Mie mi se pare curios că parcurg Evanghelia zilei astfel de mai bine de 10 ani și de fiecare dată, de la un an la altul, înțeleg ceva în plus... Dar de curiozitate am mai citit și pe lângă pericope, atunci când a fost dispoziție sufletească. E bine să ne creăm dispoziția potrivită (și aici apare greul) pentru Cuvântul lui Dumnezeu, și nu să o facem doar ca să bifăm o simplă acțiune mecanică, așa cum este de multe ori și rugăciunea :-(

      Ștergere
    3. cred ca, atunci cand ne straduim sa ne apropiem de Dumnezeu, chiar si fara o dispozitie speciala, Dumnezeu se apropie de noi si vine bucuria comunicarii.Si cred asta bazandu-ma pe cuvantul Apostolului Iacov :Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi Se va apropia şi El de voi. Iacov 4:8.Am observat la mine, daca e sa astept sa-mi vina cheful, mai iau cu altele (punctul 4 :))
      Asa este, de fiecare data cand citim apar noi intelesuri. De fapt, daca citesti cate predici exista pe o singura pericopa, vezi ce multe lucruri se pot invata din cateva randuri

      Ștergere
  3. Foarte bine punctata fiecare scuza..iar sfaturile sunt binevenite tuturor! Multumim!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu le invoc frecvent pe 1 si 4, si vreau sa schimb asta

      Ștergere
    2. Tot 1 si 4 si la mine... Acum am Biblia constant deschisa in browser, pe telefon, ca sa dau de ea cand m-apuca gandul de bantuit pe net si macar sa citesc ceva de folos. Multumesc mult pt aceasta postare, chiar am nevoie sa ma organizez mai bine in acest sens!

      Ștergere
  4. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  5. fa-ti un program de citire pe zile, te va ajuta sa perseverezi

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Irina. Chiar ma ajuta, ca eu am inceput de careva ori cu Vechiul Testament si de fiecare dată am abandonat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai exista si citiri in paralel, Noul cu Vechiul Testament, dar mie mi se pare mai eficienta varianta ,,pe rand,,.Eu am mai citit si asa - intai toate epistolele scurte din NT, apoi pe cele mai lungi si Evangheliile.

      Ștergere
  7. Si eu citesc Biblia de la Vechiul Testament am inceput avem plan de citire dat de biserica care o frecventam ,biserica babtista ,dupa care in fiecare saptamana la programul bisericii se discuta in predica ce am citit si se explica pe inteles tot ce cititm ceea ce este de mare folos in a intelege si putem pune in aplicare in vietile noastre.Ai dreptate faza cu : nu am timp...nu mai tine, ne facem timp pentru ce ne place dar pentru Domnul cand? Doamne fereste sa nu si mai faca Domnul timp de noi sa vezi atunci ce" manacam" Biblia . Ajuta-ne Doamne sa citim si sa aplicam in viata noastra !

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce frumos ai scris! Iata un gand bun, soptit de ingerul pazitor, pus in practica, aduce mult folos! Dumnezeu sa-ti rasplateasca! E bine sa tinem biblia in casa, la vedere, nu in biblioteca, chiar deschisa, de ce nu? Va fi un stimul sa citim. Eu as zice, ca si pe copii e bine sa-i indemnam a citi din Sfanta Scriptura, iar cand vrem sa intarim un sfat, putem sa le aratam, cu dragoste, in Biblie: Uite, puiule, asa zice Domnul! De pe la vreo 12 ani ii putem deprinde sa citeasca si ei cate un capitol zilnic. Noi folosim Biblia pt copii, tiparita de Patriarhie. Este ilustrata cu icoane foarte frumoase, scrisul e potrivit, calitatea hartiei e f buna. Daca vom citi noi, vor citi si ei si vor avea folos. Dumnezeu sa-i binecuvanteze si sa le dea intelepciune!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.