vineri, iunie 12, 2020

Ultima zi de scoala...



...a unui an scolar pe care l-am inceput fara ca macar sa ne imaginam ca vom trece printr-o perioada atat de dificila si de ciudata pentru toata lumea.

La noi problemele au inceput in vacanta de Craciun, cand am cules de pe undeva gripa aceea urata care a circulat in prima perioada a anului si i-a pus la pat, rand pe rand, pe toti cei din familie, de-a lungul lunii ianuarie si inceputul lui februarie..Asa ca semestrul doi a inceput cu scutiri medicale si cu toate celelalte neplaceri legate de boala.Abia ce s-au pus copiii pe picioare si incepusera sa mearga din nou la scoala, ca a venit pandemia, totul s-a inchis si am ramas cu totii acasa, inca sub soc pana pe la mijlocul lui aprilie.Abia acum, privind in urma, imi dau seama ce greu a fost, emotional vorbind, sa ma adaptez la toate aceste lucruri care au venit brusc peste noi.Desi , undeva in adanc, am avut intotdeauna credinta ca Dumnezeu are un plan si ca totul e sub control, nu a fost simplu sa imi tin firea si sa incerc sa creez o atmosfera pozitiva in casa.
Cu scoala online lucrurile au inceput mai serios dupa Pasti, pana atunci au fost mai mult tatonari, discutii si probe.Cum a decurs scoala online?

I.- clasa a IX a, a facut ore pe zoom cu unii profesori, altii au incarcat materiale si teme pe platforma si au oferit explicatii pe wp, daca au fost cerute.Fiind la un profil tehnic (turism), practica a fost tot online, cu teme pe care a trebuit sa le rezolve si aici  am mai ajutat-o si eu. A fost foarte interesant sa facem acasa aranjamentele de masa care se cer in hoteluri - asa am aflat lucruri noi si am constatat ca nu avem toata vesela necesara unei serviri elegante a mesei :)).In general s-a descurcat, dar tot a avut nevoie de ajutor la unele teme - de exemplu la istorie manualul e foarte prost facut si a trebuit sa ii explic la unele lectii.La matematica facea din martie meditatii online, si a avut ajutor.Dar au fost materii la care n-am avut timp sau nu am stiut sa o ajut si cu siguranta au mai ramas goluri.Desi ea nu mai este micuta, totusi nu a fost usor sa se autodisciplineze si sa tina ritmul orelor online, imprastiate pe tot parcursul zilei.Oricum, ea mai are doua saptamani de scoala, fiind din nou in practica.Termina pe 26 iunie.

T. - clasa a VI a - a facut ore pe zoom in special la matematica si la romana, dar si la alte materii.Fiind din fire un copil disciplinat si constiincios s-a descurcat singura, nu mi-a cerut niciodata ajutorul. La un moment dat chiar a fost o situatie amuzanta - am coborat in bucatarie si am vazut-o cu castile pe urechi, raspunzand la ora de matematica, in timp ce umbla de colo-colo sa isi faca un sandvis :)).Si-a gestionat singura toata activitatea si a incheiat anul foarte bine.

O. - cl. a IV a - aici a fost cel mai dificil, deoarece O. e un copil vesel, jovial, imprastiat, sociabil, pe care il pui si il tii greu la birou, ca sa studieze temeinic.Faptul ca e foarte isteata a salvat-o pana acum, avand parte si de bunavointa doamnei invatatoare, dar e branza buna in burduf de caine, ca sa zic asa.Nu e genul care sa isi amane satisfactia si sa se apuce de studiu individual.Apoi dna invatatoare e in varsta, aproape de pensie, si a avut nevoie de timp ca sa se puna la punct cu tehnica, asa ca n-au avut prea multe ore online.In general temele au fost incarcate pe platforma sau in grupul de wp, si a trebuit sa i le dau, s-o pun sa le faca si s-o verific,Ceea ce nu prea s-a intamplat, fiindca, daca o lasam la birou sa lucreze singura, disparea de acolo rapid sub diverse pretexte, cand ii ceream ceva nu-si gasea manualele, caietele, samd. Ar fi trebuit ca doua-trei ore dimineata sa stau doar cu ea si s-o tin din scurt, ceea ce a fost imposibil, fiindca mai e si cea mica, plus ca, la randul meu, am avut ore online si o munca pe care a trebuit sa o fac.Nu mai spun de alte treburi.Mi-am propus sa o iau la bani marunti in vacanta, ca sa nu treaca in clasa a 5 a cu goluri, in special la matematica.

A. - nu e inscrisa la gradinita, asa ca n-am avut mari batai de cap aici. O perioada am primit de la o vecina lectiile online trimise de educatoarea baiatului ei si am facut cate o ora de activitati impreuna.

eu - a fost destul de greu initial, pana m-am organizat, fiindca nu locuim in vreun palat, ci intr-un spatiu limitat in care toata lumea lucra online, sau cel putin incerca, si prin care umbla si un copil mic, lipsit de ocupatie :)).La un moment dat, in mijlocul unei conversatii cu un elev de a opta, a aparut cea mica si s-a pus pe zbierat - se certa cu sora-sa din nu stiu ce motiv.Evident ca s-a ales praful de ora mea :)).Dar a fost bine pana la urma, am jonglat cu toate cum s-a putut.

Concluzii la final de scoala online :
- a fost foarte placut sa fim cu totii acasa si sa ne organizam intr-un mod relaxat, fara stresul pregatirilor - haine, ghiozdan, pachet, umblat pe drumuri - sau al orelor fixe. Pentru mine asta a fost un mare plus, din punctul acesta de vedere as prefera  ca din toamna sa se continue macar partial orele online, dar intr-o forma mai bine organizata
- am avut mai putine cheltuieli (dar si venituri mai reduse)
- am petrecut mai mult timp impreuna
-am stat foarte mult pe afara
- a lipsit stresul tezelor, presiunea colegilor, a profesorilor
- minusuri - a lipsit interactiunea directa cu prietenii, o perioada.A fost nevoie de mai multa munca pentru studiul individual. A fost obositor sa stam atatea ore cu ochii in ecrane.Pentru O. va lipsi despartirea oficiala de doamna invatatoare, ceea ce mi se pare trist, fiindca e o doamna extraordinara, de care ne va fi tare dor.

Desi au fost si parti bune la acest an scolar, am invatat foarte multe lucruri noi si am iesit din zona de confort, va ramane in memoria mea ca un an nu foarte fericit si ma bucur ca se termina.Mi-as fi dorit ca invatamantul nostru sa se modernizeze firesc, treptat, nu improvizat, sub presiunea si amenintarea unei pandemii si, ca de obicei, fara un plan, fara o directie clara si fara investitii in oameni si in infrastructura.

Pentru voi cum a fost scoala online?Va doriti sa fie reluata si de la toamna, macar partial?