marți, iulie 07, 2020

Cu masca sau fara masca? :)google.com

...ultima controversa in mediul on si off line.Unii pun egal intre libertate si nepurtarea mastii. Am vazut chiar un filmulet care indemna, indirect, la nepurtarea mastii de protectie.Controversa e si in Biserica, nu doar in afara ei. Desi Patriarhul Daniel a indemnat crestinii sa poarte masca de protectie, pe paginile unor,, influenceri" ortdocsi sau in grupuri   dezbaterea este destul de aprinsa, ajungandu-se  pana la acuzatii de necredinciosi si de fricosi pentru cei care o poarta. Ca aproape orice in ziua de azi, masca a devenit o arma politica, divizand societatea noastra (iar) in doua.
Recunosc ca nu ma dau in vant  sa port masca.Intai ca mi se aburesc ochelarii, ceea ce este extrem de neplacut. Apoi, avand rinita alergica, masca imi amplifica uneori simptomele si imi vine mai rau sa duc mana la fata si la nas.Si este parca mai greu sa intelegi ce spun ceilalti, fiindca nu mai poti citi si pe buze si nici nu le vezi expresia fetei. Este dificil.Dar aleg sa port masca din mai multe motive.

1.Cred ca ajuta in prevenirea molipsirii sau a raspandirii bolilor (nu doar pentru covid)

Am auzit tot felul de declaratii cum ca masca ar face mai mult rau si nu bine, ca nu opreste microbii/virusurile, samd. Desigur, o masca simpla nu e un purificator de aer, ea opreste numai ,,grosul,, particulelor, dar si acest lucru ajuta, deoarece, daca toata lumea poarta o masca de protectie, incarcatura virala sau microbiana la care am putea fi expusi nu va mai fi atat de mare, ceea ce este important. Eficienta ei poate fi sporita la maxim prin combinarea cu distantare sociala si cu igiena frecventa a mainilor.
Mi-a placut filmuletul de mai jos, fiindca arata exact cum functioneaza masca simpla de protectie si cata eficienta are in mod real.

2. Normele de distantare fizica si de igiena, pentru a ne proteja de boli,  sunt de origine divina

In Vechiul Testament, in cartea Levitic, sunt expuse regulile de distantare sociala si de igiena date de Dumnezeu evreilor. De exemplu, daca cineva se imbolnavea de lepra, o boala extrem de contagioasa, omul acela era obligat sa se acopere si sa strige ,,necurat,, cand iesea din casa, astfel ca lumea sa se fereasca de el pentru a nu se molipsi. Lucrurile atinse de lepra erau arse, casele atinse de ea - daramate, sfaramate si aruncate in afara orasului, cei care aveaucontact cu lepra trebuia sa se spele si sa se izoleze, samd. Gasiti toate acestea in cartea Levitic din Sf. Scriptura.
Desi Dumnezeu poate pazi sau vindeca de orice boala, El lucreaza si prin legile naturale si sfatuieste omul sa traiasca in armonie cu acestea.Daca stim ca un microb nu se va raspandi cand urmam anumite reguli de igiena, dar noi nu le respectam, va interveni Dumnezeu in mod supranatural sa ne pazeasca?e ca si cum ne-am arunca intentionat  de pe bloc, incalcand legea gravitatiei, in ideea ca ne pazeste Dumnezeu.Cu siguranta Dumnezeu intervine in mod supranatural ca sa ne pazeasca atunci cand facem si noi cele ce tin de partea noastra.
Desigur ca exista si exceptii, de sfinti care au sfidat in mod suprafiresc, prin harul lui Dumnezeu, legile naturii (un exemplu recent este viata sf. Iosif Isihastul), dar ei au ajuns in acest punct dupa mari nevointe si lupta cu patimile, si dobandeau acest lucru in mod secundar, atunci cand Dumnezeu considera ca le este de folos, nu il aveau ca obiectiv.
Ca si crestin slab si incepator imi fac partea mea, respectand regulile de igiena si de distantare atat cat este posibil , cu rugaciunea ca Dumnezeu sa ma acopere si sa ma pazeasca de orice rau.


3.Nu incarc masca de protectie cu semnificatii politice sau de alta natura

Pentru mine masca de protectie este exact ceea ce ii spune numele - un obiect care e util in limitarea raspandirii microbilor.  O folosesc exact pentru asta.Nu e un simbol politic sau ideologic, nu e o ,,arma in razboiul psihologic contra populatiei,,.E un material care protejeaza.Omenirea a folosit materiale pentru protectia/acoperirea fetei din cele mai vechi timpuri, nu e nici o noutate aici.


Ca o concluzie, eu aleg sa nu ma isterizez in ceea ce priveste epidemia de covid si nu ma las atrasa in tot felul de scenarii si idei conspirationiste. Cu siguranta si acest lucru va trece si va fi uitat la un moment dat, asa cum toate marile epidemii din istorie au trecut si au fost uitate.Sa ne rugam ca sa  treaca cu cat mai putine victime.Noi, cei care traim in acest secol, avem avantajul ca stiinta ne ajuta  sa cunoastem mai mult despre boli in general si despre prevenirea si tratarea lor, lucruri pe care poate si stramosii nostri, care n-au dus-o asa de bine ca noi, ar fi vrut sa le stie si sa se foloseasca de ele.Calea de mijloc e de aur - rugaciune,post, spovedanie si impartasanie pe de o parte si igiena, distantare fizica, evitarea iesirilor non-esentiale  si masca de protectie pe cealalta parte.Pe acestea sa le facem si pe celelalte sa nu le lasam nefacute :). Ele nu se exclud una pe alta.
Voi cum faceti, sunteti cu masca sau fara masca ? :) Ce reguli respectati pentru a va proteja de covid?Sau nu va mai bateti deloc capul cu asta si v-ati reluat viata in mod normal? Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.