Lilly Martin Spencer |
Sa fii gospodina e un job in sine si pentru toata viata, fara iesire la pensie :).Cred ca tuturor ne place sa traim intr-o casa curata, bine organizata, in care rufele sa fie spalate si mancarea buna gata pregatita. Dar toate acestea nu se obtin fara munca si fara deprinderi specializate, si fara o investitie destul de mare de timp.Unele femei aleg sa fie gospodine cu norma intreaga, altele aleg sa lucreze si in afara casei.Daca lucram in afara casei e bine sa impartim si sa delegam din sarcinile gospodaresti sotului si copiilor, fiindca singure nu le putem face pe toate.
Ca in orice meserie, faptul ca stapanim priceperile de lucru ne ajuta sa ne facem bine si eficient treaba.De aceea voi prezenta cateva abilitati de gospodina traditionala care ne pot ajuta sa ne transformam casa intr-un camin confortabil pentru noi si familia noastra .
Trei abilitati de baza
1.GATITUL
Francois de Bruycker , The Posy / Preparing The Meal |
Fie ca traim singure, fie ca avem o familie, gatitul e o pricepere de baza, fiindca toti trebuie sa mancam :).Desigur, exista persoane pasionate de gatit, care ridica aceasta abilitate la rangul de arta. Eu, cu siguranta, nu ma inscriu printre ele :)). In general, gatesc destul de frugal si n-am o placere deosebita sa zabovesc in mod excesiv printre oale.
De obicei invatam sa gatim inca din copilarie - adolescenta de la mamele si bunicile noastre si/sau folosind cartile de bucate sau, mai nou canalele de youtube si/sau diversele aplicatii create in acest scop.
Daca suntem incepatori in ale gatitului e bine sa invatam intai cum se face micul dejun, care e o masa importanta a zilei.Sa fierbem sau sa prajim un ou, sa facem un ceai sau o cafea, sa ungem unt pe painea prajita, sa inmuiem cereale de ovaz sau chia peste noapte, sa facem un sandwish hranitor sunt lucruri de baza si foarte usor de deprins.Dupa care putem trece la feluri din ce in ce mai complicate.
E important nu doar sa invatam sa gatim, ci sa adunam cunostinte despre nutritie, astfel incat sa avem o dieta sanatoasa si hranitoare, care ne va oferi energia si sanatatea de care avem nevoie.
Citeste si : RETETELE MELE
2.CURATENIA
Abraham van Strij - De ketelschuurster |
E foarte important sa stim cum sa pastram casa curata si organizata.Desi nu pare asa de complicat la prima vedere, pastrarea curateniei nu e o sarcina chiar asa de usoara si implica foarte multa munca.Deasemenea, sa (re)instaurezi ordinea si disciplina intr-o casa murdara si dezorganizata poate fi o sarcina coplesitoare.Pentru incepatori , pasii FLY LADY despre care am mai vorbit pe blog si pe gare ii gasiti AICI sunt foarte utili.
Citeste si :
Fa chiuveta din bucatarie sa straluceasca!
Debaraseaza casa 15 minute zilnic!
3.RUFELE
Nu stiu cum e la voi , dar pentru mine spalatul, uscatul, intinsul, stransul, calcatul, impaturitul rufelor mi se pare cea mai grea sarcina in casa si imi ocupa destul de mult timp. Este important sa ne organizam in acest domeniu si sa stabilim o rutina de spalat rufele. De cand am cumparat masina de spalat cu uscator imi este mult mai usor cu rufele in perioadele ploioase si/sau friguroase.Desigur, mai ales de cand cu scumpirile la energie electrica, sa usuci rufe la masina costa ceva mai mult, dar pentru familiile mari chiar mi se pare unul din itemii de baza, mai ales daca ai o garderoba minimalista si trebuie sa speli mai des.Voi reveni cu o postare separata despre rutina mea de spalat rufe.
Citeste si :
Obiceiul lunii august : sa tinem rufele sub control
Doua abilitati importante
1.ORGANIZAREA CASEI
New England Kitchen Window Painting by Mary Helmreich
Organizarea casei ajuta foarte mult la intretinerea curateniei.Este bine ca fiecare lucru sa aiba locul lui, unde sa poata fi gasit, si unde sa fie pus imediat dupa ce este folosit. Abilitatile de organizare se dovedesc extrem de utiloe cand vine vorba de dulapul de haine, de camara si de magazie (cine are) sau de alte locuri de depozitare.Pentru dezvoltarea abilitatilor de organizare e foarte util situl FLY LADY, dar si cartile Mariei Kondo.In general internetul este plin de resurse pe acest subiect, tine de noi sa alegem ce folosim si sa punem in practica.
2.ORGANIZAREA BUGETULUI
A young woman writing by Frederico Oliva
Este important sa stim sa ne controlam banii castigati, sa stim sa economisim, sa investim, sa cheltuim cu cap.Banii sunt foarte importanti in viata fiindca pentru ei dam ore din viata noastra (muncim) si in schimbul lor obtinem lucruri extrem de importante pentru noi si familia noastra : locuinta, mancare, haine, educatie, sanatate, activitati recreative. Este important sa vedem ce conceptie avem despre bani, fiindca de multe ori ideile noastre gresite in acest domeniu ne pot face sa luam decizii foarte proaste pentru bugetul nostru. Exista foarte multe cursuri si situri de educatie financiara pe net. Mie mi-a fost util situl lui Dave Ramsey, dar si cursurile de educatie financiara oferite de Crown Financial Ministries, care ofera o perspectiva crestina asupra acestui subiect.
Citeste si :
Trei abilitati bonus
1.CONSERVAREA MANCARII
Cooking jam from a old recipe Natalia Tur
Este util sa stim cum sa conservam mancarea, prin congelare, deshidratare sau conserve, fiindca e o abilitate care ne poate ajuta sa economisim bani si uneori sa gatim mai sanatos.Mi se pare importanta pentru cei care detin o gospodarie proprie cu gradina mare, animale, pasari, etc., fiindca ei au exces de productie pe care trebuie sa il pastreze.Eu personal fac foarte rar conserve, fiindca nu am o camara unde sa le tin si nici nu prea se mananca.Investitia de bani si timp mi se pare mare in raport cu consumul de conserve in familia noastra.De obice prefer sa cumpar, si de foarte multe ori primim, fiindca, de obicei, vecinii au conserve in plus.Cu toate acestea e bine sa stii sa faci o conserva, sa usuci niste plante, etc..
2.COPTURILE
Making a Cherry Pie by Kilburne George Goodwin
Desi e legata de gatit , nu e o abilitate de baza, fiindca de deserturi si de produse de patiserie e bine sa ne lipsim, si sa le inlocuim cu variante sanatoase, gen fructe :).Dar e foarte greu sa iesim din niste obiceiuri impamantenite, de aceea e bine sa stim macar vreo doua trei retete de baza, mai simple, daca nu intentionam sa ne avantam in arta complicata a prajituritului.
3.GRADINARITUL SI CRESTEREA PASARILOR/ANIMNALELOR
Acestea sunt deprinderi de nisa, ca sa zic asa :)).Ne sunt utile daca ne mutam la casa, cu gandul sa devenim macar partial autosuficienti.Eu le-am incercat pe amandoua, am abandonat, acum incerc din nou si vreau sa perseverez.Este destul de greu pentru cineva crescut la bloc sa invete secretele gradinaritului si ale cresterii pasarilor si animalelor, dar nu imposibil.In plus este foarte sanatos pentru trup si suflet :).Feeding the Chickens Painting | Charles Edward Wilson
Citeste si :
Voi ce abilitati stapaniti mai bine si care va fac placere?
Si pentru gospodina cu nosrma intreaga e destul de dificil sa tina totul sub control mai ales cand e o gospodarie mai mare.
RăspundețiȘtergerePersonal, in momentul de fata ma sint coplesita de multitudinea de treburi pe care ar trebui sa le duc la bun sfarsit, cumva simt ca "m-am intins maimult decat imi e plapuma". Nu mai am o rutina anume, ci doar prioritati. Fac ceea ce este mai important mai intai.
cand stai la casa numarul de treburi se dubleaza sau chiar mai mult, incepand de primavara pana toamna, fiindca ai treaba in gradina, la animale, pasari, etc..Nici eu nu mai stiu acum unde sa fac mai intai, in casa sau afara, si afara nu e chiar mare lucru
Ștergere