sâmbătă, februarie 01, 2025

Februarie, bine ai venit!Gânduri și intenții la început de februarie

 


Nu știu voi, dar eu pur și simplu ador luna februarie, fiindcă e luna în care este celebrată iubirea. Știu,  mulți zic că ,,eu n-am nevoie să sărbătoresc o zi a iubirii, toată ziua îmi arăt dragostea față de partener și față de alții,, , etc..Ei, treaba lor! mie îmi plac zilele speciale, de sarbătoare, în care avem ocazia să ieșim din cotidian și să celebrăm în mod INTENȚIONAL ceva. Oricât am dori să fie altfel, noi suntem de obicei prinși în rutina zilnică, trăim pe pilot automat și e dificil să ieșim din carusel și să facem lucruri programat, cu intenție.De aceea am de gând ca luna aceasta să mă concentrez asupra iubirii - a iubirii de viață, a iubirii de sine, a iubirii de ceilalți. O să mă bucur de inimioare și de flori, și o să înveselesc zilele întunecate cu culoare!

SARBATORILE LUNII
 
1 Sf. Mucenic Trifon ( protectorul viilor și livezilor )
2  (†) Întâmpinarea Domnului (Stratenia)
22  Moșii de iarnă


DUMINICILE LUNII

2 D ✝) Duminica  Cananeencei
 
9 D ✝) Duminica Vameșului și a Fariseului (Începutul Triodului)
 
16 D✝) Duminica Întoarcerii Fiului risipitor;
 
23 D Duminica Înfricoșătoarei judecăți (a Lăsatului sec de carne)
 

 
 
EVENIMENTELE  LUNII
 
2 D  Ziua Ursului 

Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Ăl Mare sau Martin.Se consideră că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, dacă aceștia se ungeau, în ziua de 2 februarie, cu grăsime de urs.
Bolnavii de "sperietoare" erau tratați în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs.
Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.


14 V Ziua Îndrăgostiților

24 L Dragobetele 

 are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor, pentru care acesta era o divinitate asemeni lui Cupidon (al romanilor) și Eros (al vechilor greci). Dragobetele este fiul Dochiei, și în unele zone poartă numele de Năvalnicul (a fost transformat de Maica Domnului în floarea cu același nume) sau Logodnicul păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet. Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților, care, în ziua de Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună înspre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămâioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste. Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte un băiat, și nu unul oarecare, ci acela care le îndrăgea. De își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărutare ce simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală: Dragobetele sărută fetele!
Fiecare tânăr avea grijă ca în această zi să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următoarea zi de Dragobete.
Se mai credea că în ziua de Dragobete păsările ne migratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile. Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, ursul iese din bârlog, păsările își caută cuiburi, iar omul participă și el la bucuria naturii.

 

 CULOAREA LUNII

nuanțe de roz și roșu


 
 CUVÂNTUL LUNII
 
dragoste, iubire


 

INTENȚIILE LUNII
 
croșetez și tricotez - nu mai fac planuri ce anume, mă las purtată de inspirație
îmi ,,romanticizez,, viața - caut sau creez momente de frumusețe, apreciez lucrurile mărunte de-a lungul zilei, mă bucur de ceea ce am
fac planuri de gradinareala
cultiv gânduri pozitive și încurajatoare
citesc cartea lunii
 
 
  MOTIVAȚIA/CITATUL LUNII
 

 Îndrăgostește-te de tine întâi

IDEI DE SEZON :)
 

 
decorez casa cu inimioare si trandafiri :)
mă uit la filme romantice
îmi cumpăr flori, îmi fac mici cadouri
trimit flori/cadouri unei persoane dragi
trimit bilețele/mesaje de iubire, recunostință și apreciere celor dragi
fac  prăjituri in forma de inimioara
organizez o ieșire in doi
mă rog pentru cei dragi
port ceva roz/roșu
fac crafturi cu inimioare
 

 Voi ce planuri aveți pentru februarie? :)

 
Irina