vineri, noiembrie 27, 2015

Colectia de vineri - link-ul tau pe Dulce Casa!



Mi-am dorit intotdeauna  ca aici sa gasiti un coltisor plin de incurajare si de lucruri frumoase, in care sa va incarcati cu energie si optimism, sau in care sa gasiti ceva practic si de folos.
De aceea  va invit in fiecare vineri pe Dulce Casa, pentru a posta linkuri catre articolele voastre, astfel incat toti cei care sunt in trecere pe aici sa va poata vizita, fiindca avem inainte un intreg sfarsit 
de saptamana in care sa citim lucruri noi si interesante :).  
Va astept cu drag!




!!!Linkurile pot include subiecte ca :
educatie, activitati cu copii, casatorie, credinta, gospodarie, organizare, retete, inspirationale/motivationale, ganduri personale, gradinarit, lectura/recomandari de carte, lucru de mana, impresii de calatorie, etc..Nu e neaparat ca linkul sa fie de pe blogul personal, puteti adauga linkuri catre articole care v-au placut.
Va rog nu postati linkuri catre articole publicitare, umanitare, vanzari, etc..
Daca nu va descurcati , lasati linkul la comentarii, si il voi adauga eu
 
 
 



 

Painea ,, artizanului" (fara framantat)

Sunt multi ani de cand nu mai mancam paine din comert. De obicei folosim masina de paine, dar cand vine frigul parca e mai placut sa fac o paine la cuptor. Cea mai buna paine la cuptor mi se pare cea supranumita ,,painea artizanului" sau ,, paine fara framantat".
Folosesc reteta si instructiunile de mai jos, dar in cantitati duble.


 Masurile sunt in sistemul american (cups, tablespoon, teaspoon). Am masurile si le folosesc ca atare,  dar am transformat si in grame :

  • 6 cups faina - 840 g
  • 3 cups apa calduta - 675 ml
  • 0.50 teaspoon drojdie uscata- 2,5 g
  • 0.50 teaspoon otet -  3 ml otet
  • 2 tablespoon sare - 30 g
  • eu am pus si 30 g zahar

Se pune faina intr-un vas larg .Separat se amesteca apa cu celelalte ingrediente. Se toarna lichidul peste faina si se amesteca usor cu o paleta, pana se omogenizeaza (NU SE FRAMANTA).


 Coca rezultata se acopera cu un capac sau cu un prosop, si se lasa sa creasca la temperatura camerei. Daca in casa e rece se poate incalzi usor cuptorul si se pune castronul inauntru (nu cu focul deschis!), ca sa stea ferit de curent. Se lasa la dospit 4-5 ore.

Dupa ce a dospit aluatul se impatureste usor, de cateva ori, cu ajutorul paletei de silicon, si se rastoarna pe o hartie de copt unsa cu ulei . Cu tot cu hartia de copt se pune aluatul in vasul in care a dospit (sa fie spalat), se acopera cu capacul si se mai lasa  o ora.
Intre timp se baga in cuptor un ceaunel de fonta sau alt vas cu peretii foarte grosi si se da cuptorul la maxim, asfel incat sa se incinga si vasul , si cuptorul.
Dupa ce vasul s-a incins il scoatem (cu atentie sa nu ne ardem si punem inauntru painea, cu tot cu hartia de copt. Se acopera cu un capac  si se da la cuptor pentru 40-45 de minute.


Dupa ce painea s-a copt se scoate din cuptor, se inlatura hartia de copt si se pune painea din nou in oala si se mai da la copt inca 10-15 minute, fara a mai pune capacul, ca painea sa faca crusta.


Se scoate, se lasa la racit putin, si se poate taia (sau rupe, dupa chef :)) )




Pofta buna!