Am facut prajitura asta de Craciun, si a avut mare succes, asa ca o s-o fac din nou pentru maine. Reteta initiala avea o glazura de ciocolata pe mijloc, dar eu am facut-o fara.
Foile:
10 oua
200 grame zahar
2 pachetele de zahar vanilat
5 linguri de gris
5 linguri de faina
5 linguri de cacao amara
5 linguri de miere (de salcam)
1,5 pac. de praf de copt
1 praf de sare
50 ml lapte
270 ml ulei
Crema:
500 ml smantana pentru frisca "Dorna" + 200 ml frisca lichida Hullala
4 pachetele intaritor de frisca "dr. Oetker"
2 linguri de miere
2 fiole esenta de vanilie
Glazura
275 g ciocolata cu lapte
4 linguri cu ulei
100 ml frisca lichida
140 grame de unt
Se prepara intai foile. Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat galbenusurile cu zaharul pana se ingroasa ca o crema. Se adauga treptat uleiul, laptele, mierea, apoi celelalte ingredientele amestecate (faina, grisul, cacaoa, sarea, praful de copt).
Albusurile se bat spuma, si se incorporeaza in crema de galbenusuri cu o lingura de lemn.
Compozitia se imparte in doua.
Pe tava de la aragaz se pune foaie de copt si se toarna jumatate din compozitie. Se da la cuptor cam 15-20 de min. , la 175 grade.
Cand prima foaie s-a copt se scoate din tava cu tot cu hartie. Se pune o alta hartie de copt in tava, se toarna restul de compozitie si se coace a doua foaie. Cand e gata se scoate din tava cu tot cu hartie, si se pune la racit.
Intre timp se face crema. Se bate foarte bine frisca, se adauga mierea, si esenta de vanilie (frisca trebuie sa fie foarte tare ).
Pe tava in care am copt prajitura (sau pe alta de aceeasi dimensiune) se aseaza prima foaie, de pe care se desprinde hartia de copt. Se pune crema de frisca, se niveleaza frumos, si se aseaza a doua foaie, si se desprinde hartia de copt de pe ea. Se da la congelator pana facem glazura.
Toate ingredientele pentru glazura se pun intr-un castron (ciocolata se rupe bucati) si se baga la microunde. Din zece in zece secunde se scoate si se amesteca, pana devine o crema groasa, care se toarna peste prajitura. Se da iar la rece.
Se taie felii cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Se pastreaza la rece. Este mai buna a doua zi.
Maine voi reveni si cu fotografii.
Irina