sâmbătă, mai 31, 2008

Sfoof




Sfoof-ul este o prajitura arabeasca, facuta din gris. N-am mai facut-o de multa vreme, dar azi mi-am amintit de ea. Reteta o am de la un prieten libanez, si se prepara foarte rapid- cam 10 minute dureaza sa faci amestecul si sa-l dai la cuptor.

Ingrediente :
1/2 pahar de zahar
1 pahar de lapte(sau de apa- in post)
1/2 pahar de ulei
1 1/2 pahar gris
1/2 pahar faina
1 lingurita si jumatate praf de copt
1 lingurita de sofran sau de turmeric
1 fiola esenta vanilie


(am folosit un pahar de 200 de ml)
Se amesteca zaharul cu laptele si uleiul, apoi se incorporeaza restul ingredientelor. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu tahini (pasta de susan), sau daca nu aveti tahini, unsa cu unt si tapetata cu faina. Eu am folosit azi o tava de silicon si nu am uns deloc.

Se lasa la cuptor 30-35 de minute, la 175 de grade. Se taie dupa ce s-a racorit.


Optional, se poate face un sirop din apa cu zahar si vanilie, sau cu miere, si se insiropeaza imediat ce se scoate din cuptor(cat e fierbinte)



In caz ca nu ati folosit pana acum sofran, nu ezitati sa cumparati acest minunat condiment, care da o culoare galben- aurie mancarurilor in care este adaugat. Eu il folosesc la prajituri (in special la aluaturile de post, care n-au ou) si la orez.


Irina



9 comentarii:

  1. Am facut prajitura libaneza zic eu!a iesit buna ,eu am pus si capsuni!s-a facut repede de tot!

    RăspundețiȘtergere
  2. ai pus capsunile intregi? eu nu ma omor dupa prajiturile cu fructe, recunosc :)prefer ciocolata si bezeaua. Mai am niste retete libaneze, cred ca o sa mai fac din ele curand, ca n-am mancat de mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu le-am pus intregi!ca erau prea mari!am sa mai fac reteta ca a iesit f.buna,este si ieftina si merge repede!iar deasupra am pus nuca de cocos ca nu aveam acasa zahar praf!salutarile mele!irina da cum puii ciocolata taiata marunt?si deasupra dupa ce ai pus toata compozitia?ca am ciocolata multa si nu se maninca!daca poti sa-mi raspunzi ca trebuie miine sa pun pachet!mersi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mor de dragul tau! In loc sa stai cu picioarele intinse si sa te vaicaresti ca nu mai poti, tu faci prajituri! Si mi-ai facut pofta si mie! Cred ca o sa pun mere cand fac prajitura, mie imi plac merele in prajituri. Am mancat prajitura originala acum muuulti ani, foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mari, din pacate chiar nu mai pot momentan ;)). Prajitura am facut-o anul trecut, cred ca ar merge s-o faci cu mere, eventual si cu caramel.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa stii ca m-am tacanit de tot, se vede ca imbatranesc! Faceam o gluma la postarea ta de azi, si anume ca mai ai un picut si nasti si tu te tii de prajituri! Nici nu sesizasem ca prajitura era din 2008! Scuze...nu stiu cum am bantuit pe blog si am ajuns aici avand impresia ca este pagina de pornire.

    RăspundețiȘtergere
  7. Help!!!

    Vreau sa fac prajiturica ta insa dupa lupte seculare abia acum am gasit sofran. Nici vorba de pudra ca sunt chiar filamentele cu pricina. Cat pun?

    Daca ai timp sa ma lamuresti iti multumesc din inima. Daca nu ai timp te inteleg din nou si tot iti multumesc din inima.

    RăspundețiȘtergere
  8. Adinuca, nu pune mult, sunt suficiente cateva firicele. Poti sa le faramitezi cu mana.

    RăspundețiȘtergere
  9. din ce vad in poza arata foarte pufoasa si sigur e dulce si apetisanta rau, reusita si trebuie incercata ;)

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.