miercuri, februarie 11, 2009

Icoane anti-avort

Hristos- Cel care da viata, tinand un copilas nenascut


Maica Domnului "Insarcinata"- Maia Domnului infatisata cu Hristos in pantece, nenascut (supranumita si "Maica Domnului ajutatoare la nastere"- icoana de traditie ruseasca)

Maica Domnului vizitand pe Elisaveta- fresca din secolul XIV, in biserica Timios Stavros (Sfanta Cruce) Palendri- Cipru. Sf. Ioan Botezatorul, nenascut, se inchina inaintea lui Hristos, nenascut. O astfel de reprezentare mai apare doar in trei biserici din Cipru.



(click pe imagine pentru a mari)
Aceasta icoana arata, in partea dreapta, suferintele celor care au facut avorturi. Se vad femeile mergand la "noul Irod", reprezentat ca o regina, avand serpi in loc de par. In spate se vede doctorul, taind cu sabia un copil, pentru a hrani cu el balaurul(diavolul). Sus se vede un inger plangand, si mai jos o femeie jelind copilasul pierdut prin avort.

La dreapta se vede familia ortodoxa.Tatal si mama au grija de copiii care se joaca. Mama poarta o cruce- simbolizand efortul pe care il reprezinta cresterea copiilor, un efort care face parte din lupta noastra zilnica de a ne lua crucea si a-L urma pe Hristos. Nu este ceva ce trebuie respins, ci un lucru pe care, cu voia Domnului, trebuie sa-l aceptam cu smerenie. Deasupra familiei ortodoxe se afla Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor, iar in stanga este Maica Domnului, care a acceptat cu smerenie voia Domnului, de a-L naste pe Hristos.

Irina

3 comentarii:

Anonim spunea...

Mie intotdeauna mi s-au parut foarte expresive, de-a dreptul infricosatoare aceste icoane. Mi se pare ingrozitoare ideea uciderii unui prunc aflat in dependenta totala de pantecele mamei, este la fel de atroce precum uciderea unui copil nascut deja. Si mi-e greu sa cred ca sunt pe lumea asta femei care sa nu simta la fel ca mine cand privesc o asemenea icoana. Dumnezeu sa ocroteasca pruncii si sa intelepteasca parintii!

Anonim spunea...

Multumim, Irina. Nu stiam de existenta acestor icoane. Este minunata aceea a intalnirii Maicii Domnului cu Elisabeta:)

@irina_sweet_home spunea...

Anca, si eu le-am descoperit recent, mi se par foarte graitoare.

Mari, Dumnezeu sa ne lumineze pe toti.