>

luni, 1 iunie 2009

Dulceata de trandafiri




Dulceata de trandafiri e una din cele mai aromate si parfumate dulceturi. Se face din petalele trandafirului de dulceata (Rosa centifolia).


Se culeg trandafirii cand sunt infloriti, se smulg petalele astfel incat sa indepartam partea alba (sau aceasta se taie ulterior cu un cutit sau o forfecuta). Se scutura de polen si se cantaresc.

La 300 - 500 g de petale avem nevoie de 1kg de zahar si 1 l apa.

Petalele se pun intr-un castron mare si se freaca cu o lingurita sare de lamaie si doua de zahar, pana se inrosesc. Se pun la frigider si se pregateste siropul.


Intr-o cratita cu fundul gros se pun apa si zaharul si se fierb pana siropul e aproape legat. Se adauga petalele si se amesteca bine, astfel incat sa se desfaca in sirop. Se fierb la foc tare, pana siropul se leaga bine (daca se fierbe la foc mic dulceata isi pierde culoarea). Intre timp se spumuieste.
Siropul e legat atunci cand, daca il picuram cu lingurita pe o farfurioara rece, raman picaturi rotunde, nu se latesc.

Daca dulceata e gata dam cratita deoparte si o acoperim cu un servet curat, udat in apa rece si sors foarte bine. Se pune in borcanele curate si sterilizate cand s-a racit. Se pune capacul si o pastram intr-un loc intunecat si racoros.


Irina

12 comentarii:

  1. Uite ce am gasit despre clematita : Solul trebuie sã aibã drenaj bun si sã fie bogat în substanþe nutritive. În groapa în care se face plantarea se adaugã compost sau gunoi de grajd vechi de peste un an. Pozitia idealã pentru clematite este cu rãdãcina la umbrã si cu tulpina la soare. De aceea este recomandat ca în jurul clematitei sã fie plante care sã-i umbreascã solul. Sunt recomandate plante cu rãdãcini putin adînci, care sã nu deranjeze rãdãcinile clematitei. De asemnea, se recomandã fie plante perene, fie plante anuale care se auto-însãmînteazã, deoarece clematitei nu îi place sã fie sãpat pãmîntul în jurul sãu.
    Dacã planta este tinutã în ghiveci, acesta trebuie asezat la umbrã si îmbrãcat cu staniol. Se recomandã ghivece adînci, de mari dimensiuni (diametrul de 30 cm si adîncimea de 40-50 cm).

    RăspundeţiȘtergere
  2. Yammi, ce pofta mi-ai facut!!! Imi ploua in gura*-*!!!
    As vrea sa spun ca as incerca si eu, dar n-am materia prima, asa ca n-am decat sa visez la gustul deosebit al dulcetii facute de tine...

    RăspundeţiȘtergere
  3. dar sirop ai facut?..si cu cea de nuci verzi ce s-a intamplat?

    stii cu ce merge dulcetata ta?...cu niste clatite si un pahar mare de sirop cu apa minerala...de obicei beau plata, dar la asiropul de trandafiri nu merge

    Irina, mi-ai facut o poftaaaaa...

    RăspundeţiȘtergere
  4. Concurs pt mamici si copii: http://floridecires7.blogspot.com/
    Te astept! :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. Oau, e dulceata mea preferata.Culmea e ca am trandafir de dulceata in gradina dar am aflat prea tarziu, s-au scuturat florile.Dar pastrez reteta pentru viitor.Ai putea sa mai imi dai detalii despre acest trandafir ca sa fiu sigura ca al meu este chiar de dulceata.Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Trandafirii sunt exact cei prezentati in imaginea Irinei, au tepi mici si multi, si daca ii mirosi te duc cu gandul la dulceata cu pricina.
    Am si eu in curte sa vedem dca mai resesc sa strang de o lingurita doua de delicatesa ...

    RăspundeţiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundeţiȘtergere
  8. Adriana, poate o sa fac sirop de capsuni.

    Melianda, trandafirul de dulceata are flori roz, si extrem de parfumate.

    Gabriela, ai mai gasit ceva floricele?

    RăspundeţiȘtergere
  9. doar roz sint trandafirii aia? Am si eu 2 trandafiri rosii tare mirositori si mereu ma intrebam daca as putea sa ii fac dulceata

    RăspundeţiȘtergere
  10. a iesit grozav de buna,dar ingrozitor de putina...nu stiu cum sa o impart...

    RăspundeţiȘtergere
  11. n-o imparti, o mananci singura pe ascuns :)) ;)

    RăspundeţiȘtergere
  12. Multumesc pt.reteta!Voi face dulceata miine,pina nu se scutura trandafirii parfumati...sper sa imi iasa buna,nu am facut niciodata aceasta dulceata,desi e preferata mea.Mama o facea des cind eram micuti...

    RăspundeţiȘtergere

multumesc pentru vizita si pentru gandurile frumoase!va doresc o zi binecuvantata!Daca va inregistrati ca vizitator anonim, va rog sa va semnati la sfarsitul mesajului. Multumesc!