miercuri, octombrie 17, 2007

Slujbele Bisericii si copiii



"Cum pot parintii participa la Sf. Liturghie si la alte slujbe ale Bisericii importante pentru copii, fara ca acestia sa se agite si sa deranjeze pe altii?
  • stati in fata- ajutati copiii sa vada ce se intampla, asezandu-va in strana din fata, langa altar; nu va asteptati ca cei mici sa stea linistiti si nu va temeti sa "luati o pauza" daca au nevoie de una
  • cititi cu ei de-a lungul slujbei- folositi o carte cu "liturghia pe intelesul copiilor" , care contine imagini si raspunsuri. Gasiti in Biblia dvs. Apostolul si Evanghelia zilei, si cititi-le cu ei.
  • cantati impreuna cu cei mici - daca aveti copii mici incurajati-i sa cante raspunsurile simple, cum sunt "Aleluia" si "Amin". Daca sunt mai mari urmariti cuvintele ( si muzica, daca aceasta exista in cartea dvs. cu textul Liturghiei) si incurajati-i sa cante.
  • ajutati-i sa inteleaga ce se petrece - indreptati atentia copilului asupra preotului, icoanelor si a culorilor care se folosesc la vestminte, etc., in functie de sarbatori, precum si asupra momentelor cheie din Sf. Liturghie.
  • ajutati copiii sa participe - ajutati-i sa memoreze acasa raspunsurile obisnuite, cum ar fi rugaciunea "Tatal nostru" pentru a putea participa si ei la slujba."

articol preluat si tradus de AICI  http://www.theologic.com/oflweb/inchurch/attend2.htm


Irina

2 comentarii:

Mimi spunea...

I agree, those are great hints. To have the child participate is important!

Elena spunea...

Sa stii ca ai dreptate mare... la mine insa au reusit sa il faca pe George sa stea la o slujba in biserica si sa mearga apoi sa se impartaseasca parintii mei (acum o face singurel). La tara stau altfel oamenii in biserica, si in fata, la barbati, e mult mai liber. Ei, tatal meu il ia cu el. La 1 ani si ceva se intindea George pe jos, se juca cu suzeta... dar statea 1 ora jumate fara probleme, pentur ca vedea tot. La 2 ani facea "slujbe" in casa, imita ce facea preotul, fredona din raspunsuri... Acum cu mine nu prea sta, pentru ca aici la noi e f aglomerat si stam afara, insa nu cred ca e la fel pentru el. In schimb, la tara, deja parintele il pune sa stea cu lumanarea la Apostol sau Evanghelie... se simte util si se bucura mult. Si eu tot cu tata am stat de mica in biserica, pentru ca ma tinea in fata si vedeam tot, chiar daca nu pricepeam, in timp se deslusesc toate! Multumim pentru sfaturi, intr-adevar e mai greu cu 2 pui!