marți, iunie 05, 2007

Masa in familie



pinterest.com

De multa vreme ma preocupa acest subiect, fiindca de un timp ne straduim sa instauram acest obicei in familia noastra,dar nu e prea usor.Fiindca sunt cam limitata de timp zilele astea, o sa postez un articol foarte interesant si o sa revin mai tarziu cu reflectiile personale ,dar si cu alte articole si sugestii.



"De la obezitate, consum de droguri si pana la tendinte sinucigase, toate apar din cauza unui singur lucru - disparitia mesei in familie. O spun toate cercetarile sociologice facute in ultimii zece ani.

Mama are sort de bucatarie si margele la gat, tata poarta pulover peste camasa si, ocazional, cravata. Servetelele stau impecabil aliniate langa farfurii, hainele copiilor sunt calcate si scrobite. Aburii se ridica din oala cu supa si chiar si cainele asculta atent la ceea ce se vorbeste intre doua inghitituri.

Este cel mai important moment al zilei - cel in care inteleptii "tribului" impart din inteligenta lor copiilor. Aici sunt perpetuate traditiile, invataturile, este masa confesiunilor, a conspiratiilor, a secretelor unei familii.
E un sanctuar.

Masa luata cu parintii este singura care reuseste sa ancoreze familia chiar si in serile in care nimeni nu vrea sa vorbeasca, fiecare ar vrea sa fie in cu totul alta parte, iar mancarea nu este chiar cea mai delicioasa. "Acestea sunt serile in care toti impart acelasi spatiu care le da siguranta, spatiul in care niciunul nu se simte incomod, timid sau rusinat atunci cand isi expune ideile", explica psihologul Laura Sorea.

Este un obicei care dezvolta cel mai bine abilitatile sociale ale unui copil, sustin oamenii de stiinta de la CASA (National Center on Addiction and Substance Abuse), de la Columbia University. Ei cred ca aceste conversatii de la masa sunt ca un vaccin impotriva unei societati prea grabite.

Si institutul Archives of Family Medicine sustine ca cina este cea care stabileste identitatea si cultura unei familii si, in extenso, a unei societati. Iar copiii sunt incantati de ideea de a manca la aceeasi masa cu parintii si aceeasi mancare cu a parintilor, in ciuda aparentelor. "Ne-am pierdut in ideea ca adolescentii vor individualitate, ca sunt satui de familiile lor si ca nu-si doresc altceva decat sa petreaca timpul cu prietenii. Aceasta idee a fost dusa atat de la extrem incat acum se crede ca adolescentii nici nu au nevoie de familiile lor. Nimic mai fals", scrie jurnalista Miriam Weinstein, in articolul "Surprinzatoarea putere a meselor in familie".

Expertii in psihologia adolescentilor sunt cei mai inversunati aparatori ai meselor in familie si asta pentru ca "in adolescenta, cina cu parintii este cea mai importanta", sustin acestia. Studiile facute de CASA demonstreaza ca, cu cat familiile se intalnesc mai des la masa, cu atat este mai putin probabil ca adolescentii sa fumeze, sa bea, sa se drogheze, sa manance nesanatos sau sa se gandeasca la sinucidere.

De asemenea, acestia vor avea mai multe sanse sa se descurce grozav la scoala, sa amane momentul primei relatii sexuale, sa manance toate legumele din farfurie, sa stie ce furculita trebuie sa foloseasca si, mai ales, sa invete sa se exprime din ce in ce mai elevat.

"Daca era vorba doar de mancare, ne-am fi introdus-o in organism printr-un tub", spune Robin Fox, antropolog la Rutgers University, din New Jersey, referitor la felul in care suntem influentati psihic de cina cu familia. "La masa este vorba despre civilizarea copiilor. Este vorba despre cum ii inveti sa fie membri de seama ai culturii din care fac parte", explica acesta.

Exista si cazuri in care procesul de "civilizare" are sens invers. Carmen si Doru Dumitrescu au o fetita de 3 ani care refuza sa manance singura. "Noi am invatat abia acum cat de mult ne apropie micul dejun in fiecare dimineata. La inceput a fost o corvoada, pentru ca nici eu si nici sotia mea nu mancam dimineata. Dar acum nu-mi imaginez altfel inceputul zilei", spune Doru, publicist.

Cel mai reprezentantiv studiu in acest sens a fost publicat anul trecut de catre CASA, rodul a nu mai putin de 10 ani de munca de cercetare asidua. Concluziile - cu cat familiile cineaza mai des impreuna, cu atat experienta este mai placuta. Daca masa in familie este un eveniment rar, acesta tinde sa se transforme intr-unul din ce in ce mai neplacut, mai nesanatos si mai lipsit de orice efect benefic asupra starii psihice a personajelor in cauza.

Prin anii '50 lucrurile erau cum nu se poate mai clare - mama gatea, tata taia carnea, fiul manca si fiica spala farfuriile. Astazi rolurile se impart in mod egal.

Cu toate acestea, prejudecatile care au luat nastere atunci mor greu. Sunt idei preconcepute care mai supravietuiesc si acum pe alocuri, chiar daca in zilele noastre ambii parinti lucreaza iar, egalitatea dintre sexe nu mai e doar o vorba goala.

"Seamana destul de mult cu ce se intampla acum la noi. Am fost saptamana trecuta in provincie la niste prieteni. Am fost uimit sa observ ca femeia nici macar nu statea la masa alaturi de noi pentru ca trebuia sa serveasca mancarea. Aceasta este o greseala imensa pentru ca imaginea pe care si-o formeaza copilul despre femeie in acele momente este una complet eronata", povesteste sociologul Mircea Kivu.

Odata cu aparitia feminismului si a egalitatii dintre sexe nu s-au rezolvat insa si problemele. Tocmai programul de munca nebunesc al mamelor sau, pur si simplu, principii precum "femeia nu mai trebuie sa stea la cratita" au dat complet peste cap traditia meselor in familie. Mamele fie nu mai vor, fie nu mai au timp sa gateasca. Solutia problemei ramane la latitudinea copiilor - o pizza savurata pe tastatura, cu ochii blocati in fereastra de messenger sau noul joc video.

Familia ideala este un concept atat de bine inradacinat in cultura si psihicul unui popor, incat, atunci cand expertii incep sa vorbeasca despre valoarea meselor cu parintii uita sa aminteasca si de contradictii. Numai pentru ca mananca impreuna, asta nu inseamna ca multe dintre familiile traditionale mananca si corect - numarul comenzilor de pizza a depasit cu mult numarul serilor in care mama gateste.

Si doar pentru ca se mananca impreuna, asta nu inseamna si ca se poarta si oarece discutii care sa implice pe toata lumea - parintii nu mai contenesc cu problemele avute la serviciu, iar copiii viseaza cu ochii deschisi la o bicicleta noua. Dintre aceia care mananca impreuna o data pana la de trei ori pe saptamana, 45% au spus ca televizorul este pornit in timpul cinei, iar conversatia lasa mult de dorit, atunci cand exista.

Mihaela Gheorghe, director de resurse umane UPC, sustine ca importanta este calitatea si nu cantitatea timpului petrecut cu copiii. "Noi luam impreuna masa de seara de obicei, pentru ca atunci suntem toti acasa. Dar nu asta e relevant, ci modul in care se desfasoara cina. Masa este de fapt un pretext de a interactiona cu copilul, este locul in care eu si familia mea suntem o echipa", spune ea.

Exista, din pacate, si tabloul din care lipseste atat masa, cat si familia, dar si timpul petrecut impreuna. Daca in strainatate lumea a inceput sa constientizeze problemele aparute din aceasta cauza, la noi abia acum rasare moda cinelor pe fuga. Fiecare membru isi "gateste" ceva in cuptorul cu microunde, dupa care savureaza in trei minute, pe genunchi, in fata televizorului, cea mai consistenta masa din ziua respectiva. Imediat ce unul termina de mancat, i se face celuilalt foame - nu este una dintre legile lui Murphy, este vorba doar despre o cina intr-o familie "moderna". "La noi e ca in gara. Nici nu mai tin minte de cand nu a mai fost acasa toata familia in acelasi timp. De mese luate la comun nici nu se pune problema. Nu ma deranjeaza atata timp cat traditia cinelor de sarbatori nu se strica", spune Mirela Radu, Executive PR.

In Romania nu s-au facut studii sociologice referitoare la masa in familie. Sociologul Mircea Kivu sustine insa ca cina cu parintii "este importanta pentru ca este parte a unui stil de viata sanatos. Demonstreaza ca exista o coeziune mai mare intre membri, o relatie afectiva mai dezvoltata".

In plus, odata cu traditia, se pierde si cultura - "Sa facem mancare este ceva sacru, nu o corvoada. Masa este mai importanta si decat sexul. O populatie poate trai daca face sex o data pe an, dar de mancat trebuie sa manance de trei ori pe zi", spune si antropologul Fox. Astazi mancarea ajunge insa atat de usor la noi, incat si-a pierdut semnificatia. Nu mai trebuie sa adunam seminte de grau, sa le cultivam pe camp, sa le culegem vara tarziu si abia peste alte cateva luni sa avem faina cu care sa facem paine. Astazi fie nu mancam paine din principiu, pentru ca ingrasa, fie dam o fuga la supermarket unde gasim vreo 300 de sortimente din acest produs.

Din fericire, toate aceste studii incep sa aiba si un ecou - cel mai recent sondaj facut de CASA releva faptul ca procentul familiilor care se intorc la traditii (printre care si masa cu parintii) a crescut cu 23% in 2005 fata de 1998. Cresterea a venit si ca urmare a campaniilor publice facute cu acest scop la mai multe posturi de televiziune.

In America au aparut deja grupuri tematice cu sloganul "Ready, Set, Relax!" (Pe locuri, Fiti gata, Relaxati-va!), unde se vorbeste despre cum pot familiile sa-si imparta mai bine timpul, fie el liber sau ocupat. Din ce in ce mai multe scoli ofera cursuri de gastronomie, mai ales ca atunci cand copiii ajuta la pregatirea mancarii tind sa o aprecieze mai mult si sa capete totodata si mai multa incredere in fortele proprii.

Ideea generala ar fi: trage-ti un scaun, inchide televizorul, lasa telefonul pe silent si ai sa vezi ca intri intr-o alta dimensiune! "

sursa Ziarul Financiar



Irina