joi, iunie 07, 2007

Masa in familie (2)

google.com



Prima parte AICI

Mai multe despre masa in familie...

Scopul:
Sa creeze legaturi intre membri familiei si sa imbunatateasca comunicarea intre acestia.
Sa ajute membrii familiei sa interactioneze si sa-si impartaseasca unii cu altii valorile.
Sa ajute membrii familiei sa invete unii de la altii.
Sa ajute membrii familiei sa-si arate unii altora dragoste si sprijin.

Beneficii:

Cand familia mananca impreuna, membrii ei iau contact unul cu altul, fiecare primind niste mesaje. Sunt comunicate dragostea, grija si sustinerea.Se comunica respectul pentru unitatea familiei si se arata cat de importanta este aceasta.

Activitati:

Familiile care mananca impreuna dezvolta relatii mai sanatoase,durabile si pline de semnificatie. Ideal ar fi ca familia sa ia impreuna una din mesele de baza, cum ar fi pranzul sau cina.Dar pentru unele familii acest lucru nu este posibil, asa ca ei pot manca impreuna dimineata, sau doar de trei ori pe saptamana una din mese.Nu uitati, a va face timp sa stati la masa si sa mancati cu totii este important, deoarece arata cat de pretios este timpul petrecut impreuna, asa ca faceti asta cat de des puteti.

Nu conteaza cat de mari sunt copii. 
Chiar si bebelusii pot incepe prin a sta la masa in scaunelul lor si sa beneficieze de faptul ca toti sunt impreuna.Cei intre 1 si 3 ani pot invata bunele maniere la masa si incep sa inteleaga cat de importanti sunt pentru familie.Copiii de varsta scolara pot invata si exersa multe deprinderi ajutand la prepararea mancarii, asezarea mesei, si ascultand discutiile de la masa. Adolescentii pot beneficia prin includerea lor in familie ca adulti in devenire si pot castiga un sentiment al valorii proprii si al grijii fata de cei dragi. Indiferent de varsta, toti vor invata multe unii unii despre altii.

Este important sa ne concentram intreaga atentie asupra familiei in timpul mesei.
Televizorul,radioul, computerul trebuie inchise. Mancarea trebuie servita la masa. Masa trebuie sa fie frumos asezata. Felurile sa fie variate.Uneori putem aranja o masa festiva,alteori una obisnuita.Toata lumea trebuie sa ia parte la strangerea mesei si curatenia in bucatarie.

Un obicei frumos si ziditor este rugaciunea inainte de masa
.Familia poate multumi pentru mancare , sau fiecare dintre cei aflati in jurul mesei poate impartasi un gand de recunostinta fata de Dumnezeu.Acesta poate fi un timp pentru a ne gandi si la altii, si a ne ruga pentru ei.
Uneori copiii isi pot invita prietenii la masa Asta permite parintilor sa afle si sa invete multe despre copiii lor.

Timpul de masa trebuie sa fie unul care sa comunice sentimente de apropiere si pretuire pentru membrii familiei.Nu e momentul pentru lucruri negative sau luat la rost.
Trebuie sa fie un timp de relaxare si bucurie.