vineri, iunie 08, 2007

Sase lucruri de facut zilnic


google.com



Unul din lucrurile care imi place foarte mult este sa am o casa curata si mereu pusa in ordine.Ceea ce e destul de greu de greu cand ai un copil de trei ani, altul pe drum, un sot foarte ocupat, un servici, si un apartament prea mic pentru toti, dar prea mare cand e vorba de curatenie.
In cele din urma, coplesita de haosul din casa, am hotarat ca e momentul sa ma organizez si sa ma disciplinez, ca altfel o iau razna. Am incercat sa aflu cum se descurca alte femei in situatia mea, sau poate chiar intr-o situatie mai grea (mai multi copii, casa mai mare,etc.) cu gospodaria si am gasit foarte multe articole si sfaturi care m-au ajutat.

Pe situl Marthei Stewart sunt idei utile, printre care si aceste sase lucruri simple, dar care, facute zilnic, ne ajuta sa pastram mai usor ordinea.


"1.Dimineata strange paturile
Un pat strans si aranjat face ca intreaga camera sa arate mai ordonata, ceea ce te face sa nu-ti mai placa sa lasi alte lucruri- cum ar fi haine sau ziare - aruncate in jur.

2.Stapaniti dezordinea
De cate ori parasiti o camera aruncati o privire in jur, sa vedeti ce e in dezordine. Adunati lucrurile si puneti-le la locul lor. Insistati ca toti cei din casa sa faca la fel.

3.Sortati-va corespondenta

Luati-va cateva minute pentru a deschide, citi si sorta posta imediat ce aceasta vine. Aruncati ceea ce nu e nevoie si ceea ce ramane puneti pe categorii intr-o cutie: facturi, corespondenta personala, acte.


4.Faceti curat in timp ce gatiti

In loc sa umpleti chiuveta cu cratite si vase murdare, spalati-le pe masura ce nu le mai folositi, in timp ce pregatiti mancarea.

5.Indepartati petele cat sunt proaspete
Daca sunt pete de sos pe aragaz sau pete pe oglinda din baie, sau altele, actionati imediat, cat sunt usor si rapid de indepartat .

6.Maturati pe jos
In fiecare seara, dupa ce ati spalat si strans vasele dupa cina, maturati pe jos.Asta va impiedica mizeria sa se adune,ceea ce va va usura curatenia saptamanala."

Mai sunt alte lucruri pe care le faceti zilnic si sunt de folos ca sa pastrati ordinea si curatenia?Pe mine ma ajuta mult daca, pe langa maturat, dau cu mopul , si arunc gunoiul adunat peste zi.
Foarte utila este si o lista cu "lucruri de facut" pe ziua respectiva, pe care sa o puneti pe frigider sau in alt loc vizibil.

Irina