joi, iunie 28, 2007

"Miss Potter"

Am vazut ieri acest film despre viata lui Beatrix Potter, creatoarea iepurasului Peter si a altor personaje indragite de copii.Un film cald, inocent, senin, si cu peisaje superbe,mi-a placut foarte mult.Daca aveti timp,merita sa-l vizionati.


marți, iunie 26, 2007

Duminica...

Duminica dimineata ne-am gandit sa fugim un pic de "civilizatie", asa ca am plecat sa ascultam slujba la Manastirea Cernica. Cateva poze...

...lacul Cernica...

Dupa-amiaza am fost pe malul Argesului...
...am stat la soare...

 ...ne-am racorit ......am cules flori......ne-am detasat o zi de probleme...


Cand ai senzatia ca toate te coplesesc aminteste-ti de cuvintele Mantuitorului, si pune-le in practica:

"Veniti voi insiva de o parte, in loc pustiu, si odihniţi-va putin.(Marcu 6:31)"

Irinajoi, iunie 21, 2007

Citeste Biblia intr-un an!

google.co
"Biblia nu este o carte, ci viata; deoarece cuvintele sale „duh sunt, si viata sunt” (Ioan 6:63). Prin urmare, cuvintele sale pot fi intelese daca le cercetăm in duhul Duhului lor, si cu viaţa vieţii lor.

Este o carte care trebuie citită cu viata- punandu-o in practica. Ar trebui mai intai traita, si apoi inteleasa.

Aici se potrivesc cuvintele Mantuitorului: „De va voi cineva sa faca voia lui, va cunoaste pentru invatatura aceasta, ca de la Dumnezeu este” (Ioan 7:17). Fa-o, ca sa o poti intelege. Aceasta este regula fundamentala a exegezei ortodoxe.

La inceput, de obicei cineva citeste Biblia repede, iar apoi tot mai incet, pana ce va ajunge sa citeasca cuvant cu cuvant, si nici macar, intrucat in fiecare cuvant descopera un adevar nepieritor si o taina negraita.

In fiecare zi sa citesti cel putin un capitol din Vechiul si din Noul Legamant; dar, in acelasi timp, sa asterni intru lucrare si cate o virtute. Lucreaz-o pana cand devine o obisnuinta.

Sa spunem, de pilda, ca cea dintai virtute este iertarea vorbirii de rau. Aceasta sa fie indatorirea ta de zi cu zi. Şi, pe langa ea, roaga-te Domnului: „O, milostive Doamne, invredniceste-ma sa am dragoste pentru cei ce ma vorbesc de rau!”

Iar cand ai facut din aceasta virtute o obişnuinta, fiecare din celelalte virtuti ce-i urmează iti vor fi mai usoare, si tot asa, pana la cea din urma.

Lucrul de capatai este sa citeşti Biblia pe cat de mult cu putinta. Cand mintea nu intelege, va simti inima; si daca nici mintea nu intelege, nici inima nu simte, citeste din nou, caci prin citire semeni in suflet cuvintele lui Dumnezeu.

Si acolo nu vor pieri, ci treptat si pe nesimtite vor trece in firea sufletului tau; si se ti va petrece ceea ce a grăit Mantuitorul despre omul care „arunca samanta in pamant, si doarme, si se scoala noaptea si ziua, si samanta rasare si creste, cand nu stie el” (Marcu 4:26-27).

..............

Ia aminte – la Infricosata Judecata ti se va cere sa dai seama despre ce ai facut cu cuvintele lui Dumnezeu, fie de le-ai ascultat si le-ai tinut, fie de te-ai bucurat intru ele sau te-ai rusinat de ele.
De te-ai rusinat de ele, si Domnul se va rusina de tine cand va veni intru slava Tatalui Sau impreună cu sfintii ingeri (Marcu 8:38)

Putine din cuvintele oamenilor nu sunt desarte si zadarnice. Putine sunt, deci, cuvintele de care sa nu ne grijim la judecata (Matei 12:36)

Pentru a ne pazi de aceasta, trebuie sa cercetam si sa invatam cuvintele lui Dumnezeu din Biblie si sa ni le insusim; caci Domnul le-a dat oamenilor ca ei sa le poata primi, si prin mijlocul lor sa primeasca si insusi Adevarul lui Dumnezeu.
...
Invatarea si plinirea cuvintelor lui Dumnezeu il inrudeşte pe om cu Domnul Iisus. El Insusi a descoperit aceasta, atunci cand a grait: „Maica mea, si fratii mei sunt acestia, care aud cuvantul lui Dumnezeu, si-l fac pre dansul” (Luca 8:21).

Acestea inseamna ca daca auzi si citesti cuvantul lui Dumnezeu, esti frate vitreg al lui Hristos. Daca il indeplinesti, esti frate deplin al lui Hristos. Aceasta este o bucurie si o cinstire mai mare decat cea a ingerilor."

Arhim. Iustin Popovici

.......................................................
Am citit si recitit cuvintele parintelui Iustin, dar si ale altor mari duhovnici si Sfinti Parinti.Toti ne indeamna sa citim zilnic macar cateva capitole din Sfanta Scriptura. Cu rusine trebuie sa marturisesc ca in ultima vreme am citit foarte putin Biblia, asa ca m-am hotarat sa pun ordine in acest capitol al vietii mele duhovnicesti. Mi-am propus, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa citesc Sfanta Scriptura intr-un an, Vechiul Testament si Noul Testament in paralel.Am gasit pe internet o planificare pentru un an intreg, si o sa incep cu capitolele pentru ziua de astazi. Daca cineva doreste sa mi se alature, are mai jos programul de citire pana la sfarsitul lunii.Dumnezeu sa ne ajute sa fim implinitori ai Cuvantului, nu doar ascultatori!


Iunie

21 Cartea Esterei 3-5;


Faptele Apostolilor 5:22-42

22 Estera 6-8;


Faptele Apostolilor 6

23 Estera 9-10;


Faptele Apostolilor 7:1-21

24 Iov 1-2;


Faptele Apostolilor 7:22-43

25 Iov 3-4;


Faptele Apostolilor 7:44-60

26 Iov 5-7;


Faptele Apostolilor 8:1-25

27 Iov 8-10;

Faptele Apostolilor 8:26-40

28 Iov 11-13;

Faptele Apostolilor 9:1-21

29 Iov 14-16;


Faptele Apostolilor 9:22-43

30 Iov 17-19;


Faptele Apostolilor 10:1-23

Ai citit din Biblie azi?


Irina

marți, iunie 19, 2007

Despre grijile vietii...Esti pretios in ochii lui Dumnezeu!


Duminica trecuta, a treia dupa Rusalii, Biserica ne-a pus inainte evanghelia "despre grijile vietii"
 ( Matei 6,22-33 ). 
Probabil ca sunt putini oameni in lume care sa nu se ingrijoreze. Si totusi crestinul nu trebuie sa traiasca asa, ci sa asculte si sa implineasca cuvantul evanghelic :
" Nu va ingrijiti de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale. Ajunge zilei rautatea ei. "
Usor de zis, nu-i asa, dar greu de pus in practica. Am constatat asta de curand. Evanghelia acestei duminici a fost ca un cuvant de la Dumnezeu pentru mine, fiindca a venit la capatul unei saptamani pline de incercari si probleme care m-au cufundat in deznadejde , disperare si griji pentru viitor.Privind inapoi imi dau seama de slaba mea credinta. Oare de ce sa ma tem, de ce sa ma ingrijorez? Oare nu le are Domnul pe toate in mana Sa?
In Sfanta Scriptura, la Isaia 41:10 am gasit un cuvant plin de incurajare :
"Nu te teme, ca Eu sunt cu tine, nu privi cu ingrijorare, ca Eu sunt Dumnezeul tau. Eu iti dau tarie si te ocrotesc si dreapta Mea cea tare te va sprijini. "
Iar in Evanghelia dupa Ioan (16:33), Domnul nostru Iisus Hristos avertizeaza si imbarbateaza in acelasi timp:
"In lume necazuri veţi avea; dar indrazniti. Eu am biruit lumea."
Asa ca m-am hotarat sa nu-mi mai fac griji si sa las problemele in seama lui Dumnezeu, fiindca El nu paraseste pe nimeni.
Multumesc tuturor celor care s-au rugat si se roaga pentru noi. Dumnezeu sa va rasplateasca!

Irina

duminică, iunie 10, 2007

Duminica Sfintilor Romani


Duminica a 2-a dupa Rusalii (Duminica Sfintilor Romani)

lecturi: Ep. Romani 2, 10-16


Ev. Matei 4, 18-23 (Chemarea primilor Apostoli) :
"18. Pe cand umbla pe langa Marea Galileii, a vazut pe doi frati, pe Simon ce se numeşte Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari.
19. Şi le-a zis: Veniţi dupa Mine si vs voi face pescari de oameni.
20. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El.
21. Si de acolo, mergand mai departe, a vazut alti doi frati, pe Iacov al lui Zevedeu si pe Ioan fratele lui, in corabie cu Zevedeu, tatal lor, dregandu-si mrejele si i-a chemat.
22. Iar ei indata, lasand corabia si pe tatal lor, au mers dupa El.
23. Si a strabatut Iisus toata Galileea, invatand in sinagogile lor si propovaduind Evanghelia imparatiei si tamaduind toata boala si toata neputinta in popor. "


"Dupa ce in prima duminica de dupa Rusalii sunt praznuiti Toti Sfintii Bisericii lui Hristos, dintotdeauna si de pretutindeni, in duminica urmatoare Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a randuit praznuirea speciala a Tuturor Sfintilor Romani, aducandu-ne aminte ca neamul nostru s-a nascut crestin si a pastrat credinta cea adevarata, ca daca Sfintii i-au lipsit multa vreme din calendar, totusi ei au existat in fiecare veac, stiuti sau nestiuti de oameni: cuviosi si cuvioase, martiri si martire, arhierei si voievozi, propovaduitori si aparatori ai Sfintei Cruci, neincetat au punctat istoria neamului nostru si au adus dinaintea lui Dumnezeu prinosul evlaviei romanesti. Acest neintrerupt sir de Sfinti daruiti de Dumnezeu neamului nostru, dintre care o parte se regasesc astazi si nominal in calendarul bisericesc, ne innobileaza si ne obliga deopotriva ca neam crestin. Iar multi dintre ei isi asteapta canonizarea oficiala, ca bunaoara martirii credintei din secolul 20, care s-au jertfit pentru Cruce si Neam in lunga infruntare cu comunismul ateu si antinational".


vineri, iunie 08, 2007

Sase lucruri de facut zilnic


google.comUnul din lucrurile care imi place foarte mult este sa am o casa curata si mereu pusa in ordine.Ceea ce e destul de greu de greu cand ai un copil de trei ani, altul pe drum, un sot foarte ocupat, un servici, si un apartament prea mic pentru toti, dar prea mare cand e vorba de curatenie.
In cele din urma, coplesita de haosul din casa, am hotarat ca e momentul sa ma organizez si sa ma disciplinez, ca altfel o iau razna. Am incercat sa aflu cum se descurca alte femei in situatia mea, sau poate chiar intr-o situatie mai grea (mai multi copii, casa mai mare,etc.) cu gospodaria si am gasit foarte multe articole si sfaturi care m-au ajutat.

Pe situl Marthei Stewart sunt idei utile, printre care si aceste sase lucruri simple, dar care, facute zilnic, ne ajuta sa pastram mai usor ordinea.


"1.Dimineata strange paturile
Un pat strans si aranjat face ca intreaga camera sa arate mai ordonata, ceea ce te face sa nu-ti mai placa sa lasi alte lucruri- cum ar fi haine sau ziare - aruncate in jur.

2.Stapaniti dezordinea
De cate ori parasiti o camera aruncati o privire in jur, sa vedeti ce e in dezordine. Adunati lucrurile si puneti-le la locul lor. Insistati ca toti cei din casa sa faca la fel.

3.Sortati-va corespondenta

Luati-va cateva minute pentru a deschide, citi si sorta posta imediat ce aceasta vine. Aruncati ceea ce nu e nevoie si ceea ce ramane puneti pe categorii intr-o cutie: facturi, corespondenta personala, acte.


4.Faceti curat in timp ce gatiti

In loc sa umpleti chiuveta cu cratite si vase murdare, spalati-le pe masura ce nu le mai folositi, in timp ce pregatiti mancarea.

5.Indepartati petele cat sunt proaspete
Daca sunt pete de sos pe aragaz sau pete pe oglinda din baie, sau altele, actionati imediat, cat sunt usor si rapid de indepartat .

6.Maturati pe jos
In fiecare seara, dupa ce ati spalat si strans vasele dupa cina, maturati pe jos.Asta va impiedica mizeria sa se adune,ceea ce va va usura curatenia saptamanala."

Mai sunt alte lucruri pe care le faceti zilnic si sunt de folos ca sa pastrati ordinea si curatenia?Pe mine ma ajuta mult daca, pe langa maturat, dau cu mopul , si arunc gunoiul adunat peste zi.
Foarte utila este si o lista cu "lucruri de facut" pe ziua respectiva, pe care sa o puneti pe frigider sau in alt loc vizibil.

Irina


joi, iunie 07, 2007

Masa in familie (2)

google.comPrima parte AICI

Mai multe despre masa in familie...

Scopul:
Sa creeze legaturi intre membri familiei si sa imbunatateasca comunicarea intre acestia.
Sa ajute membrii familiei sa interactioneze si sa-si impartaseasca unii cu altii valorile.
Sa ajute membrii familiei sa invete unii de la altii.
Sa ajute membrii familiei sa-si arate unii altora dragoste si sprijin.

Beneficii:

Cand familia mananca impreuna, membrii ei iau contact unul cu altul, fiecare primind niste mesaje. Sunt comunicate dragostea, grija si sustinerea.Se comunica respectul pentru unitatea familiei si se arata cat de importanta este aceasta.

Activitati:

Familiile care mananca impreuna dezvolta relatii mai sanatoase,durabile si pline de semnificatie. Ideal ar fi ca familia sa ia impreuna una din mesele de baza, cum ar fi pranzul sau cina.Dar pentru unele familii acest lucru nu este posibil, asa ca ei pot manca impreuna dimineata, sau doar de trei ori pe saptamana una din mese.Nu uitati, a va face timp sa stati la masa si sa mancati cu totii este important, deoarece arata cat de pretios este timpul petrecut impreuna, asa ca faceti asta cat de des puteti.

Nu conteaza cat de mari sunt copii. 
Chiar si bebelusii pot incepe prin a sta la masa in scaunelul lor si sa beneficieze de faptul ca toti sunt impreuna.Cei intre 1 si 3 ani pot invata bunele maniere la masa si incep sa inteleaga cat de importanti sunt pentru familie.Copiii de varsta scolara pot invata si exersa multe deprinderi ajutand la prepararea mancarii, asezarea mesei, si ascultand discutiile de la masa. Adolescentii pot beneficia prin includerea lor in familie ca adulti in devenire si pot castiga un sentiment al valorii proprii si al grijii fata de cei dragi. Indiferent de varsta, toti vor invata multe unii unii despre altii.

Este important sa ne concentram intreaga atentie asupra familiei in timpul mesei.
Televizorul,radioul, computerul trebuie inchise. Mancarea trebuie servita la masa. Masa trebuie sa fie frumos asezata. Felurile sa fie variate.Uneori putem aranja o masa festiva,alteori una obisnuita.Toata lumea trebuie sa ia parte la strangerea mesei si curatenia in bucatarie.

Un obicei frumos si ziditor este rugaciunea inainte de masa
.Familia poate multumi pentru mancare , sau fiecare dintre cei aflati in jurul mesei poate impartasi un gand de recunostinta fata de Dumnezeu.Acesta poate fi un timp pentru a ne gandi si la altii, si a ne ruga pentru ei.
Uneori copiii isi pot invita prietenii la masa Asta permite parintilor sa afle si sa invete multe despre copiii lor.

Timpul de masa trebuie sa fie unul care sa comunice sentimente de apropiere si pretuire pentru membrii familiei.Nu e momentul pentru lucruri negative sau luat la rost.
Trebuie sa fie un timp de relaxare si bucurie.
marți, iunie 05, 2007

Masa in familiepinterest.com

De multa vreme ma preocupa acest subiect, fiindca de un timp ne straduim sa instauram acest obicei in familia noastra,dar nu e prea usor.Fiindca sunt cam limitata de timp zilele astea, o sa postez un articol foarte interesant si o sa revin mai tarziu cu reflectiile personale ,dar si cu alte articole si sugestii."De la obezitate, consum de droguri si pana la tendinte sinucigase, toate apar din cauza unui singur lucru - disparitia mesei in familie. O spun toate cercetarile sociologice facute in ultimii zece ani.

Mama are sort de bucatarie si margele la gat, tata poarta pulover peste camasa si, ocazional, cravata. Servetelele stau impecabil aliniate langa farfurii, hainele copiilor sunt calcate si scrobite. Aburii se ridica din oala cu supa si chiar si cainele asculta atent la ceea ce se vorbeste intre doua inghitituri.

Este cel mai important moment al zilei - cel in care inteleptii "tribului" impart din inteligenta lor copiilor. Aici sunt perpetuate traditiile, invataturile, este masa confesiunilor, a conspiratiilor, a secretelor unei familii.
E un sanctuar.

Masa luata cu parintii este singura care reuseste sa ancoreze familia chiar si in serile in care nimeni nu vrea sa vorbeasca, fiecare ar vrea sa fie in cu totul alta parte, iar mancarea nu este chiar cea mai delicioasa. "Acestea sunt serile in care toti impart acelasi spatiu care le da siguranta, spatiul in care niciunul nu se simte incomod, timid sau rusinat atunci cand isi expune ideile", explica psihologul Laura Sorea.

Este un obicei care dezvolta cel mai bine abilitatile sociale ale unui copil, sustin oamenii de stiinta de la CASA (National Center on Addiction and Substance Abuse), de la Columbia University. Ei cred ca aceste conversatii de la masa sunt ca un vaccin impotriva unei societati prea grabite.

Si institutul Archives of Family Medicine sustine ca cina este cea care stabileste identitatea si cultura unei familii si, in extenso, a unei societati. Iar copiii sunt incantati de ideea de a manca la aceeasi masa cu parintii si aceeasi mancare cu a parintilor, in ciuda aparentelor. "Ne-am pierdut in ideea ca adolescentii vor individualitate, ca sunt satui de familiile lor si ca nu-si doresc altceva decat sa petreaca timpul cu prietenii. Aceasta idee a fost dusa atat de la extrem incat acum se crede ca adolescentii nici nu au nevoie de familiile lor. Nimic mai fals", scrie jurnalista Miriam Weinstein, in articolul "Surprinzatoarea putere a meselor in familie".

Expertii in psihologia adolescentilor sunt cei mai inversunati aparatori ai meselor in familie si asta pentru ca "in adolescenta, cina cu parintii este cea mai importanta", sustin acestia. Studiile facute de CASA demonstreaza ca, cu cat familiile se intalnesc mai des la masa, cu atat este mai putin probabil ca adolescentii sa fumeze, sa bea, sa se drogheze, sa manance nesanatos sau sa se gandeasca la sinucidere.

De asemenea, acestia vor avea mai multe sanse sa se descurce grozav la scoala, sa amane momentul primei relatii sexuale, sa manance toate legumele din farfurie, sa stie ce furculita trebuie sa foloseasca si, mai ales, sa invete sa se exprime din ce in ce mai elevat.

"Daca era vorba doar de mancare, ne-am fi introdus-o in organism printr-un tub", spune Robin Fox, antropolog la Rutgers University, din New Jersey, referitor la felul in care suntem influentati psihic de cina cu familia. "La masa este vorba despre civilizarea copiilor. Este vorba despre cum ii inveti sa fie membri de seama ai culturii din care fac parte", explica acesta.

Exista si cazuri in care procesul de "civilizare" are sens invers. Carmen si Doru Dumitrescu au o fetita de 3 ani care refuza sa manance singura. "Noi am invatat abia acum cat de mult ne apropie micul dejun in fiecare dimineata. La inceput a fost o corvoada, pentru ca nici eu si nici sotia mea nu mancam dimineata. Dar acum nu-mi imaginez altfel inceputul zilei", spune Doru, publicist.

Cel mai reprezentantiv studiu in acest sens a fost publicat anul trecut de catre CASA, rodul a nu mai putin de 10 ani de munca de cercetare asidua. Concluziile - cu cat familiile cineaza mai des impreuna, cu atat experienta este mai placuta. Daca masa in familie este un eveniment rar, acesta tinde sa se transforme intr-unul din ce in ce mai neplacut, mai nesanatos si mai lipsit de orice efect benefic asupra starii psihice a personajelor in cauza.

Prin anii '50 lucrurile erau cum nu se poate mai clare - mama gatea, tata taia carnea, fiul manca si fiica spala farfuriile. Astazi rolurile se impart in mod egal.

Cu toate acestea, prejudecatile care au luat nastere atunci mor greu. Sunt idei preconcepute care mai supravietuiesc si acum pe alocuri, chiar daca in zilele noastre ambii parinti lucreaza iar, egalitatea dintre sexe nu mai e doar o vorba goala.

"Seamana destul de mult cu ce se intampla acum la noi. Am fost saptamana trecuta in provincie la niste prieteni. Am fost uimit sa observ ca femeia nici macar nu statea la masa alaturi de noi pentru ca trebuia sa serveasca mancarea. Aceasta este o greseala imensa pentru ca imaginea pe care si-o formeaza copilul despre femeie in acele momente este una complet eronata", povesteste sociologul Mircea Kivu.

Odata cu aparitia feminismului si a egalitatii dintre sexe nu s-au rezolvat insa si problemele. Tocmai programul de munca nebunesc al mamelor sau, pur si simplu, principii precum "femeia nu mai trebuie sa stea la cratita" au dat complet peste cap traditia meselor in familie. Mamele fie nu mai vor, fie nu mai au timp sa gateasca. Solutia problemei ramane la latitudinea copiilor - o pizza savurata pe tastatura, cu ochii blocati in fereastra de messenger sau noul joc video.

Familia ideala este un concept atat de bine inradacinat in cultura si psihicul unui popor, incat, atunci cand expertii incep sa vorbeasca despre valoarea meselor cu parintii uita sa aminteasca si de contradictii. Numai pentru ca mananca impreuna, asta nu inseamna ca multe dintre familiile traditionale mananca si corect - numarul comenzilor de pizza a depasit cu mult numarul serilor in care mama gateste.

Si doar pentru ca se mananca impreuna, asta nu inseamna si ca se poarta si oarece discutii care sa implice pe toata lumea - parintii nu mai contenesc cu problemele avute la serviciu, iar copiii viseaza cu ochii deschisi la o bicicleta noua. Dintre aceia care mananca impreuna o data pana la de trei ori pe saptamana, 45% au spus ca televizorul este pornit in timpul cinei, iar conversatia lasa mult de dorit, atunci cand exista.

Mihaela Gheorghe, director de resurse umane UPC, sustine ca importanta este calitatea si nu cantitatea timpului petrecut cu copiii. "Noi luam impreuna masa de seara de obicei, pentru ca atunci suntem toti acasa. Dar nu asta e relevant, ci modul in care se desfasoara cina. Masa este de fapt un pretext de a interactiona cu copilul, este locul in care eu si familia mea suntem o echipa", spune ea.

Exista, din pacate, si tabloul din care lipseste atat masa, cat si familia, dar si timpul petrecut impreuna. Daca in strainatate lumea a inceput sa constientizeze problemele aparute din aceasta cauza, la noi abia acum rasare moda cinelor pe fuga. Fiecare membru isi "gateste" ceva in cuptorul cu microunde, dupa care savureaza in trei minute, pe genunchi, in fata televizorului, cea mai consistenta masa din ziua respectiva. Imediat ce unul termina de mancat, i se face celuilalt foame - nu este una dintre legile lui Murphy, este vorba doar despre o cina intr-o familie "moderna". "La noi e ca in gara. Nici nu mai tin minte de cand nu a mai fost acasa toata familia in acelasi timp. De mese luate la comun nici nu se pune problema. Nu ma deranjeaza atata timp cat traditia cinelor de sarbatori nu se strica", spune Mirela Radu, Executive PR.

In Romania nu s-au facut studii sociologice referitoare la masa in familie. Sociologul Mircea Kivu sustine insa ca cina cu parintii "este importanta pentru ca este parte a unui stil de viata sanatos. Demonstreaza ca exista o coeziune mai mare intre membri, o relatie afectiva mai dezvoltata".

In plus, odata cu traditia, se pierde si cultura - "Sa facem mancare este ceva sacru, nu o corvoada. Masa este mai importanta si decat sexul. O populatie poate trai daca face sex o data pe an, dar de mancat trebuie sa manance de trei ori pe zi", spune si antropologul Fox. Astazi mancarea ajunge insa atat de usor la noi, incat si-a pierdut semnificatia. Nu mai trebuie sa adunam seminte de grau, sa le cultivam pe camp, sa le culegem vara tarziu si abia peste alte cateva luni sa avem faina cu care sa facem paine. Astazi fie nu mancam paine din principiu, pentru ca ingrasa, fie dam o fuga la supermarket unde gasim vreo 300 de sortimente din acest produs.

Din fericire, toate aceste studii incep sa aiba si un ecou - cel mai recent sondaj facut de CASA releva faptul ca procentul familiilor care se intorc la traditii (printre care si masa cu parintii) a crescut cu 23% in 2005 fata de 1998. Cresterea a venit si ca urmare a campaniilor publice facute cu acest scop la mai multe posturi de televiziune.

In America au aparut deja grupuri tematice cu sloganul "Ready, Set, Relax!" (Pe locuri, Fiti gata, Relaxati-va!), unde se vorbeste despre cum pot familiile sa-si imparta mai bine timpul, fie el liber sau ocupat. Din ce in ce mai multe scoli ofera cursuri de gastronomie, mai ales ca atunci cand copiii ajuta la pregatirea mancarii tind sa o aprecieze mai mult si sa capete totodata si mai multa incredere in fortele proprii.

Ideea generala ar fi: trage-ti un scaun, inchide televizorul, lasa telefonul pe silent si ai sa vezi ca intri intr-o alta dimensiune! "

sursa Ziarul FinanciarIrina

luni, iunie 04, 2007

duminică, iunie 03, 2007

Sa umblam in Duhul..
Lecturand astazi Sfanta Scriptura mi-a atras atentia un pasaj din cap. 5 al Ep. catre Galateni, in care Sf. Apostol Pavel ne indeamna sa umblam in Duhul si sa nu implinim pofta trupului, fiindca altfel nu vom mosteni Imparatia lui Dumnezeu. Mi s-a parut o lectura foarte potrivita acum, inainte de inceperea postului Sfintilor Apostoli, fiindca ni se pune inainte cum suntem, si cum ar trebui sa fim, avand astfel un prilej pentru meditatie, pocainta si intoarcere la Dumnezeu.

"13. Căci voi, fraţilor, aţi fost chemaţi la libertate; numai să nu folosiţi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiţi unul altuia prin iubire.
14. Căci toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
15. Iar dacă vă muşcaţi unul pe altul şi vă mâncaţi, vedeţi să nu vă nimiciţi voi între voi.
16. Zic dar: În Duhul să umblaţi şi să nu împliniţi pofta trupului.
17. Căci trupul pofteşte împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceţi cele ce aţi voi.
18. Iar de vă purtaţi în Duhul nu sunteţi sub Lege.
19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, şi ele sunt: adulter, desfrânare, necurăţie, destrăbălare,
20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri,
21. Pizmuiri, ucideri, beţii, chefuri şi cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am şi spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.
22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,
23. Blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege.
24. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele.
25. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să şi umblăm. "

Ep. catre Galateni 5:13-25


Irina

Duminica tuturor Sfintilor


Duminica intai dupa Rusalii

Lasatul secului pentru postul Sf.Apostoli Petru si Pavel(4 iunie- 29 iunie)

Ev. Matei 10, 32-35; 37-38; 19, 27-30

"Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatălui Meu, Care este in ceruri. Iar de cel ce se va lepada de Mine înaintea oamenilor si Eu Ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri. Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie. Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa, pe nora de soacra sa. Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Si cel ce nu-si ia crucea si nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine. Atunci Petru, raspunzand, I-a zis: Iata noi am lasat toate si Ti-am urmat Tie. Cu noi oare ce va fi ? Iar Iisus le-a zis: Adevarat zic voua ca voi cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel. Si oricine a lasat case sau frati, sau surori, sau tata, sau mama, sau femeie, sau copii, sau tarine, pentru numele Meu, inmultit va lua inapoi si va mosteni viata vesnica. Si multi dintai vor fi pe urma, si cei de pe urma vor fi intai. "

Cuvant al Sf. Teofan Zavoratul la aceasta duminica:

"Sfanta Biserica savarseste pomenirea sfintilor in toatet zilele anului; dar intrucat sunt si bineplacuti ai lui Dumnezeu care s-au nevoit nestiuti de nimeni, nedescoperiti Bisericii, aceasta, cu telul de a nu-I lasa lipsiti de cinstire, a randuit o zi in care proslaveste pe toti cei ce din veac au bineplacut lui Dumnezeu, ca sa nu ramana nici unul neproslavit de ea. Biserica a legiuit ca aceasta proslavire sa se faca indata dupa Pogorarea Sfantului Duh fiindca toti sfintii s-au sfintit si se sfintesc prin harul Sfantului Duh. Harul Sfantului Duh aduce pocainta si iertarea pacatelor, tot el calauzeste in lupta cu patimile si poftele, incununand aceasta nevointa prin curatie si nepatimire. In acest chip apare o faptura noua, potrivita pentru cerul nou si pamantul nou. Asadar, sa urmam si noi cu ravna sfintilor lui Dumnezeu ! Cum se poate face asta, ne invata Evanghelia de azi : ea cere sa marturisim fara teama credinta in Domnul, sa Il iubim mai presus de orice, sa ridicam crucea lepadarii de sine si a lepadarii din inima de toate. Asadar, sa punem inceput potrivit celor aratate !"

din "Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an", Sfantul Teofan Zavoratul