marți, iulie 31, 2007

In vizita la manastirea Namaiesti



Zilele trecute am primit sugestia de a vizita Manastirea Cetatuia Negru Voda, aflata pe drumul Targoviste- Campulung.Fiindca mi-au placut foarte mult imaginile de pe sit-ul manastirii, ne-am hotarat sa mergem pana acolo, si apoi la Manastirea Namaiesti, unde se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Am plecat din Bucuresti ieri dimineata, in jur de ora 10.30. Drumul este foarte frumos si nu este lung, am facut cam o ora jumatate pana in localitatea Cetateni, unde este situata Manastirea( schit pana in 1992). Din pacate a trebuit sa o admiram de la distanta, fiindca drumul pana la Sfantul locas este foarte abrupt, si nu as fi fost in stare sa urc, fiind in ultima luna de sarcina. Pe buna dreptate manastirea este supranumita si "meteora Romaniei", sper sa putem reveni cat de curand aici pentru a urca .


 ...sus de tot, printre stanci, se vad acoperisurile manastirii

Fiindca ni se facuse foame , am oprit foarte aproape, la pensiunea Vadul Lin, de pe terasa careia se vede spre Negru Voda.
...pensiunea Vadu Lin...




Am pornit mai departe spre Campulung, unde am vizitat Mausoleul Eroilor de la ValeaMare (Mateias).







Am ajuns la Namaiesti aproape de Vecernie. Manastirea e mica si foarte frumoasa, cu multe flori peste tot.Era liniste , doar cateva maicute citeau Psaltirea, in timp ce putinii pelerini se inchinau. Biserica e pe jumatate sapata in stanca, iar in partea stanga se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se crede ca este una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Apostol şi Evanghelist Luca.






Pe drumul de intoarcere ne-am oprit un pic pe malul Dambovitei. Parca nu e aceeasi apa care trece prin Bucuresti, nu?





Irina

duminică, iulie 29, 2007

Citeste Biblia intr-un an!


google.com

"Celui care a intrebat cum poate sa se mantuiasca, Domnul i-a pus, la randu-i, intrebarea: Prin aceasta a aratat ca pentru a dezlega orice nedumerire trebuie sa ne folosim de cuvantul lui Dumnezeu; iar pentru a nu avea, indeobste, nedumeriri, cel mai bine ar fi sa citim mereu cuvantul lui Dumnezeu, sa-l citim cu luare aminte, cu chibzuinta, cu simtire, aplicandu-l la viata noastra si implinind cele privitoare la ganduri- prin gandurile noastre, cele privitoare la simtaminte- prin simtamintele si starile noastre sufletesti, cele privitoare la fapte- prin faptele noastre.(...) Orice patima te-ar tulbura, apuca-te sa citesti cuvantul lui Dumnezeu , si patima se va potoli treptat, pana ce se va stinge de tot.Cel care se imbogateste cu cunoasterea cuvantului lui Dumnezeu va avea deasupra sa stalpul de nor care i-a calauzit pe israeliteni in pustie." Sf. Teofan Zavoratul - "Talcuiri din Sf. Scriptura pentru fiecare zi din an"

Luna iulie, saptamana 4

24 Psalmi 35-36; Fapte 25
25 Psalmi 37-39; Fapte 26
26 Psalmi 40-42; Fapte 27:1-26
27 Psalmi 43-45; Fapte 27:27-44
28 Psalmi 46-48; Fapte 28
29 Psalmi 49-50; Romani 1
30 Psalmi 51-53; Romani 2
31 Psalmi 54-56; Romani 3

Ai citit din Biblie astazi?

Irina

sâmbătă, iulie 28, 2007

Biserica din casa





...carte scrisa de par.prof. Gleb Caleda, aparuta la ed. Sophia. Marturisesc ca am trecut -o un timp cu vederea, dar azi m-am hotarat sa o cumpar si nu mi-a parut rau. E o lectura captivanta si ziditoare despre cum sa ne organizam viata ca si familie ortodoxa in lumea contemporana. Cartea atinge numeroase aspecte: rugaciunea sotilor, familia ca scoala, viata crestina in familie, slujirea,educatia copiilor.


Irina

Muzica...



"M-a intrebat cineva care e melodia care imi place cel mai mult. Eu nu prea cunosc melodii multe, dar cunosc una singura:bataia clopotelor, care pe latineste inseamna "vivos voco, mortuos plango, fulgura frango" (n. aceste cuvinte sunt scrise adesea pe clopote), adica "cheama viii, plange mortii si imprastie viforele", si la figurat si la propriu.
 Si nu exista o bataie de clopot care sa nu trezeasca in niste oameni care sunt netraitori crestini un sentiment de oarecare revenire, intr-o fractiune de secunda. Ca nu bat acestea decat cu un rost, te cheama la pocainta..."
(dintr-o inregistrare cu parintele Arsenie Papacioc din anul 1997).


Irina

vineri, iulie 20, 2007

Sfantul Maritul Prooroc Ilie Tesviteanu

 Astazi Biserica noastra praznuieste pe Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfantul Ilie este una din marile figuri ale Vechiului Testament. A trait pe vremea lui Ahab, regele evreilor, cu aproape 800 de ani inainte de intruparea Mantuitorului. A savarsit multe minuni, iar la sfarsitul vietii a fost ridicat la cer intr-un car de foc(4 Regi 2:11 ). Impreuna cu Moise el s-a aratat lui Hristos in ziua schimbarii la fata ( Luca 9:30), iar Sfanta Scriptura si traditia Bisericii ne spun ca Sfantul Ilie va veni, iarasi, pe pamant, la sfarsitul veacurilor, ca Inainte mergator, la cea de a doua venire a lui Hristos, in slava. Poporul nostru a avut intotdeauna mare evlavie la Sfantul Ilie, multe biserici avandu-l ca sfant ocrotitor. Deasemenea, multi credinciosi ii poarta numele.

marți, iulie 17, 2007

Rutina in gospodarie

pinterest

Am gasit pe Practicalhomemaking.com acest articol interesant despre stabilirea unei rutini in gospodarie si m-am gandit sa-l impartasesc si cu voi, cele care sunteti preocupate de modul in care sa va organizati cat mai eficient . Articolul prezinta pe scurt cateva metode prin care putem castiga timp, avand totodata casa ordonata si curata.
Deasemenea, pe avirtuouswoman.org gasiti   o lista cu printabile gratuite, care va pot ajuta in efortul de a va organiza cat mai bine(in engleza) :
"Indiferent daca esti tanara sau batrana, casatorita sau necasatorita, daca ai un copil, sau daca ai mai multi, viata ta va avea de castigat prin stabilirea rutinei zilnice. Gospodinele, cu norma intreaga sau cu jumatate de norma, isi vor indeplini mai eficient sarcinile prin stabilirea ei. Copiilor le va merge bine intr-un mediu organizat. Sotii se vor bucura mai mult de viata de familie stiind ca ii asteapta o casa curata si cina pe masa inainte de 20.30.

Cea mai grea parte a rutinei este s-o transformi in obicei. Dureaza cam 21 de zile sa transformi o activitate in obisnuinta. Asa ca, daca ati esuat in planurile de stabilire a unei rutini nu disperati! Exista intotdeauna si ziua de maine. Odata stabilita o rutina in gospodarie veti descoperi ca aveti mai mult timp sa va duceti la capat treburile si veti descoperi ca aveti mai mult timp liber decat inainte.


O buna rutina va permite unei gospodine cu "norma intreaga" sa-si termine treburile zilnice cu mai putine frustrari. Casa poate fi curata pana in ora 10:00 dimineata, lasand restul zilei liber pentru plimbarui in parc, comisioane, gatit sau copt, hobby, ingrijirea copiilor si activitati in folosul comunitatii. Pentru o femeie cu servici o buna rutina va fi o cale eficienta pentru a-si termina treburile pe care nu le poate face in timpul zilei.


Pentru inceput faceti o lista cu treburile voastre obisnuite, comisioane, obligatii si alte activitati. Dupa fiecare notati cat timp va ia in mod obisnuit sa duceti la capat sarcina. La inceput poate parea coplesitor sa faceti asta, dar este un pas important .
Apoi alcatuiti un program .Treburile gospodaresti pot fi duse la capat cu usurinta daca sunt facute regulat. Sa cureti bucataria imediat dupa ce s-a mancat iti va lua 15-20 de minute.Sa cureti bucataria dupa 2 sau 3 mese iti va lua 2 sau mai multe ore.


In casa noastra am cateva treburi pe care le fac in fiecare dimineata.

Acestea sunt :

rugaciunea, strans patul - 5 minute, curatat bucataria -15 minute, spalat chiuvetele din bai -5 min., pus la spalat rufe de doua ori- total 2 ore, incluzand si intinsul rufelor , apoi imi mai selectez inca doua treburi pentru fiecare zi a saptamanii.

Luni curat aragazul -15 min., si dau cu aspiratorul -30 min. Marti-curat baile si dau cu mopul, vineri sterg toata mobila de praf si coc paine. Exemplul meu poate sa va dea cateva idei despre cum puteti sa va organizati treburile gospodaresti de-a lungul saptamanii. Cel mai important este ca rutina voastra sa se potriveasca stilului personal de viata. Rutina mea functioneaza de minune pentru mine. Imi pot termina treburile devreme si am dupa-amiezele libere pentru diverse proiecte sau pentru a ma distra impreuna cu copiii.


In rutina vostra trebuie sa includeti planificarea si prepararea meselor. Creati-va un meniu saptamanal si nu va mai trebui sa va intrebati "oare ce sa gatesc azi?". Deasemenea includeti si obiceiurile copiilor din timpul zilei si de la culcare.Copiii vostri se vor comporta mai bine si vor fi mai calmi cand vor sti la ce sa se astepte.


Cea mai importanta parte a rutinei este Seara Dinainte.Asigurati-va seara ca in casa totul e la locul sau si bucataria e curata. Pregati pentru a doua zi hainele voastre si ale copiilor. Invatati-va copiii sa-si puna rufele murdare in cos si sa stranga jucariile si alte lucruri care nu sunt la locul lor. Dimineata isi pot face paturile, strange pijamalele si pleca la scoala, lasand in urma o camera curata.


Dar daca sunteti asa de in urma cu treburile gospodaresti, incat nu puteti lasa seara casa curata si ordonata?Daca treburile v-au scapat de sub control, trebuie sa puneti zilnic timp deoparte pentru a organiza cel putin o arie a casei. Poate vreti sa va concentrati atentia pe cate o camera. A incepe cu bucataria va face minuni pentru diminetile voastre, cand veti intra intr-o bucatarie curata si frumos mirositoare. Intreaga voastra zi va fi mai buna!


Puteti apoi continua cu camera de zi , apoi vedeti ce vine la rand. Daca aveti prea putin timp, concentrati-va pe cate o camara sau cate un dulap. Sau aranjati lucrurile luandu-le pe categorii, cum ar fi toate hainele, toate revistele, ziare, etc.. Hotarati ce faceti cu lucrurile care va aglomereaza. Aruncati sau daruiti tot ce nu mai aveti nevoie. Asigurati-va ca ceea ce ati pastrat are un loc anume.Cunoasteti vechea zicala:" un loc pentru orice si orice e la locul sau". Apoi pastrati curate zonele organizate astfel incat dezordinea sa nu mai apara.


Dimineata, prima data consultati-va programul sau lista cu ceea ce aveti de facut in ziua respectiva. Rugati-va. Faceti patul imediat ce sotul se trezeste.Nu asteptati! Imbracati-va . Mancati un mic dejun sanatos. Faceti ordine in bucatarie. Curatati chiuveta de la baie. Si incepeti-va ziua stiind ca aveti o casa curata. Indepliniti treburile zilei cu un duh vesel si creati o atmosfera de pace si caldura pentru voi si familia voastra."


de Melissa Ringstaff



Irina



luni, iulie 16, 2007

Citeste Biblia intr-un an!


google.com


"Citirea dumnezeiestilor Scripturi este mult mai plina de desfatare, decat pajistea si Paradisul. Caci acolo sunt flori care se ofilesc, aici in Scripturi, inţelesurile prind aripi; acolo zefirul suflarilor, aici adierea Duhului Sfant; acolo buruienile cataratoare, aici purtarea de grija a lui Dumnezeu protectoare; acolo greierii care canta, glasuiesc, acolo taraitul sarpelui, aici folosul citirii. Paradisul se gaseste intr-un loc, Scripturile au cuprins lumea intreaga. Paradisul a slujit timpurile randuite, in timp ce Scripturile, si in timpul iernii si in timpul verii au frunzele inverzite si dau rodul lor. Asadar, sa iei aminte la citirea Scripturilor, caci daca iei seama la aceasta, pleaca de la tine mahnirea si se infiripeaza inlauntrul tau desfatarea, dispare rautatea, prinde radacini virtutea si nu ajungi sa patimesti in valtoarea lucrurilor invartosate. Marea se involbureaza, dar tu plutesti senin pe ape, caci ai carmaci citirea Scripturilor, iar ispita lucrurilor nu smuceste odgonul (franghia care tine carma) si ca nu mint, stau marturie lucrurile acestea. Biserica a fost asediata(...) dar nimeni n-a fost ranit. Porţile imparatesti se afla in zbucium, dar Biserica in siguranta, cu toate ca razboiul a izbucnit de aici.

Cel ce a cerut sa se refugieze in acest loc si s-a aratat, n-a fost dat maniei acelora. Ce ne pasa, caci avem garantie sigura cuvintele: „Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui pe dansa”. Si cand zic „Biserica,” nu ma refer doar la loc, ci la felul de a vietui, nu la ziduri, ci la poruncile Bisericii. Cand alergi la Biserica, nu te refugiezi intr-un loc, ci intr-o invatatura, caci aceasta nu înseamna ziduri si etaje, ci credinta si viata."

Sf. Ioan Gura de Aur

Luna iulie, saptamana 3

16 Psalmi 16-17; Fapte 20:1-16
17 Psalmi 18-19; Fapte 20:17-38
18 Psalmi 20-22; Fapte 21:1-17
19 Psalmi 23-25; Fapte 21:18-40
20 Psalmi 26-28; Fapte 22
21 Psalmi 29-30; Fapte 23:1-15
22 Psalmi 31-32; Fapte 23:16-35
23 Psalmi33-34; Fapte 24

Ai citit din Biblie astazi?

Irina

duminică, iulie 15, 2007

Duminica a 7 a dupa Rusalii

Duminica a 7-a dupa Rusalii (a Sf. Parinti de la Sinodul IV Ecumenic); Ap. Rom. 15, 1-7 si Tit 3, 8-15; Ev. Mt. 9, 27-35; (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum); a Sf. Parinti: Ioan 17, 1-13 (Rugaciunea lui Iisus)



Irina

vineri, iulie 13, 2007

Lavanda


google.com


Am primit de la o prietena  un buchet parfumat de lavanda. O planta atat de simpla, si totusi atat de gratioasa, de parfumata, de o culoare atat de frumoasa... Pana o sa am ocazia sa vad in realitate campurile inmiresmate de lavanda (cred ca o sa mai treaca ceva vreme pana atunci ), ma bucur de imaginile gasite pe net si astept sa se usuce si lavanda mea, ca sa o pun printre hainele din dulap...


Irina


Punct de cruciulita in 5 minute



Un filmulet despre cum se coase punctul cruciulita :


joi, iulie 12, 2007

Placinta cu caise


Azi am profitat ca afara s-a racorit un pic si pot sa coc in cuptor fara sa mor de cald
, asa ca am facut o placinta cu caise. Reteta e foarte simpla:
  • 4 oua
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri zahar
  • 12 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • caise felii
Se bat ouale intregi cu zaharul, se adauga celelalte ingrediente pe rand. Se toarna compozitia in tava unsa si tapetata cu faina, se pun feliile de caise si se da la cuptor 30 min la 170 grade.
Rezultatul :




Meniul zilei


Micul dejun ( ora 8 ) : ou fiert, cu unt

Gustare (ora 10) : fructe ( piersici)

Pranz (ora 13): bors de legume

Cina (ora 17) : mancarica de pui, cu cartofi piure si salata

Seara (ora 20) : lapte cu cacao , placinta cu fructe

Pofta buna!

Irina


marți, iulie 10, 2007

Meniul zilei




Micul dejun ( ora 8 ) : lapte cu cacao, biscuiti, paine cu unt

Gustare (ora 10) : fructe (piersici, pepene galben)

Pranz (ora 13): bors de legume cu smantana

Cina (ora 17) : ciuperci pane ( reteta de pe blogul Laurei), cu garnitura de cartofi piure si salata de legume

Seara (ora 20) : orez cu lapte si scortisoara

Pofta buna!

Irina


Semne de carte





Una din pasiunile mele este lucrul de mana."Microbul" e mostenit din familie: o strabunica era pasionata de crosetat, cealalta- de tesut. Amandoua bunicile impleteau, brodau si crosetau, iar mamei i-a placut sa impleteasca, sa brodeze si sa croitoreasca. De la ele am invatat si eu sa fac de toate inca de mica.O perioada destul de mare am impletit si am croitorit, in principal pentru papusi .

Cand eram in scoala generala am vazut la mama unei prietene cum se coase goblenul "adevarat" , adica dupa schema. Pana atunci cususem cateva pictate, dar nu erau atat de frumoase ca cele in punct numarat. Din pacate, fiind inca inainte de Revolutie, la noi nu se gaseau kituri de goblen, asa ca abia in ultimii ani de liceu am putut sa dau curs placerii de a lucra asa ceva. Am cusut cateva goblene, pana am descoperit broderia in "punct de cruciulita", prin intermediul revistei "Le idee di Sussana", care se gasea acum cativa ani si in Ro (din pacate a disparut de pe piata). Nu mi-am imaginat pana atunci ca se pot face lucruri atat de frumoase cu acest punct .

Ulterior am descoperit pe net o lume intreaga de pasionati ai acestui tip de a coase, creatori de kituri, materiale, carti, reviste. Dar la noi pe piata au intrat abia recent materiale si kituri pentru cei care indragesc punctul de cruciulita, si oferta este inca destul de "subtire".

Fiindca timpul si atentia nu imi permit sa incep proiecte mari deocamdata, m-am gandit sa cos cateva lucruri mici, cum ar fi semnele de carte.Am gasit niste modele care mi-au placut,asa ca...spor la lucru...





Irina

duminică, iulie 08, 2007

Citeste Biblia intr-un an!

google.com

,,Sfinta Scriptura este in primul rind cartea de capatai a crestinismului. Aici el trebuie sa caute continutul necesar pentru mintuirea sa. Prin lectura ei se inalta cu sufletul catre Dumnezeu, prin ea se purifica, isi gaseste echilibrul intregii sale vieti, capata mintuirea sufleteasca. Este o adevarata hrana sufleteasca pentru cel ce o cauta si citeste cu credinta.

Sfintii Parinti care au vietuit in veacurile imediat urmatoare Domnului Hristos si au trait adevarurile biblice, s-au identificat cu cele spuse in Cartea Sfinta, dau marturie despre valoarea si folosul adevarurilor scripturistice. Ei arata sublimitatea acestor invataturi mintuitoare si-i indeamna pe crestini sa le citeasca si sa le puna in practica. Astfel, Sf. Iustin Martirul declara ca s-a facut crestin in urma citirii Sfintei Scripturi . La fel, indeamna a se citi Cartea Sfinta, Clement Alexandrinul, Origen si Fericitul Ieronim , care da si unele indrumari metodologice in legatura cu citirea ei. Sf. Vasile cel Mare, cunoscind in chip deosebit adevarurile cuprinse in Biblie afirma: "Biblia este singurul mijloc care da putinta omului sa cunoasca adevarul si datoria sa de bun crestin" . Iar in alt loc, acelasi sfint parinte, compara Sfinta Scriptura cu magazinul unui farmacist in care se afla medicamente pentru toate bolile sufletului. Ea a fost intrebuintata de Biserica, spune el, pe vremea martirilor crestini, pentru pregatirea teologilor impotriva ereziilor si sofismelor. In zilele de suferinta, in Scriptura Biserica si-a gasit rabdarea si pacea, in zilele de glorie tot in ea si-a gasit modestia si smerenia. Scriptura a fost scaldatoarea care a vindecat de orice boala pe cel care intra in apa ei dupa ce era tulburata de ingerul Domnului. Fericitul Augustin adresindu-se tuturor crestinilor ii indemna spunind: "Cititi Scripturile; de aceea a voit Dumnezeu sa fie scrise, ca voi sa fiti mangaiati".

In sfirsit, Sf. Ioan Damaschinul rezumind gindirea patristica, indeamna pe crestini a citi Sfinta Scriptura, caci prin ea "sintem indreptati spre virtute si contemplatie netulburata. In ea gasim indemn spre orice fel de virtute si indepartare de la toata rautatea. Daca sintem iubitori de invatatura vom fi si cu mai multa invatatura, caci prin stiinta, prin osteneala si prin harul lui Dumnezeu, se duc la bun sfirsit toate. Sa batem deci la paradisul frumos al Scripturii ... care mingiie inima noastra cind e intristata, o potoleste cind este miniata si o umple de bucurie vesnica, urcind-o catre Fiul Unul nascut si prin El la Tatal luminator".

pr. prof. I. Constantinescu





Luna iulie, saptamana 2

8 Iov 36-37; Fapte 15:22-41

9 Iov 38-40; Fapte 16:1-21

10 Iov 41-42; Fapte 16:22-40

11 Psalmi 1-3;Fapte 17:1-15

12 Psalmi 4-6; Fapte17:16-34

13 Psalmi 7-9; Fapte 18

14 Psalmi 10-12; Fapte 19:1-20

15 Psalmi 13-15; Fapte 19:21-41

Ai citit din Biblie astazi?

Irina

Vindecarea slabanogului din Capernaum




Duminica a 6-a dupa Rusalii
- Vindecarea slabanogului din Capernaum -



Matei 9, 1-8

Intrând în corabie, Iisus a trecut şi a venit în cetatea Sa. Şi iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Şi Iisus, văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Dar unii dintre cărturari ziceau în sine: Acesta huleşte. Şi Iisus, ştiind gândurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetaţi rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne a zice: Iertate sunt păcatele tale, sau a zice: Scoală-te şi umblă? Dar ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele, a zis slăbănogului: Scoală-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta. Şi, sculându-se, s-a dus la casa sa. Iar mulţimile văzând acestea, s-au înspăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu, Cel care dă oamenilor asemenea putere.

vineri, iulie 06, 2007

Plimbare prin Bucuresti (1)


Astazi a fost ceva mai racoare, asa ca m-am decis sa "bat" nitel centrul Bucurestiului impreuna cu Ilinca.Nu m-am aventurat prea mult, am mers de la Unirea prin Bucurestiul vechi.Nu mai trecusem de mult pe aici, strazile sunt in reconstructie, la fel si multe dintre cladiri.Cateva fotografii :


... fantanile colorate de la Unirea :)...



....biserica "Curtea Veche"...

                                                      ... cladiri din Bucurestiul Vechi...





Irina

joi, iulie 05, 2007

Revista "Lucru de mana"






A aparut nr. 8 (iulie-septembrie) al revistei "Lucru de mana".
Sunt foarte multe modele frumoase si idei interesante,
dar mi-a atras atentia una din ele : cum sa confectionam o papusica pentru fetitele noastre. Daca doriti sa confectionati singure o papusa din material textil gasiti indicatii detaliate in revista.Spor la lucru!





Irina

Rochite pentru fetite







A aparut nr. 7 al revistei "Lucru de mana".Gasiti multe idei si sugestii interesante pentru cusut,impletit si crosetat.Mi-au placut in mod deosebit un model de rochita.Pentru cine vrea sa incerce, spor la lucru!


Irina




miercuri, iulie 04, 2007

Apa




Stiati ca in mare parte suntem alcatuiti din...apa?Doua treimi din greutatea corpului nostru este apa: ea se gaseste in cantitate de 70% in tesuturile corpului, 80% in sange, 90% in alcatuirea creierului.Functiile vitale ale organismului sunt posibile doar in prezenta acesteia.Omul pierde zilnic prin transpiratie si secretii ale corpului 2,5 litri de apa, apa care trebuie inlocuita. Cu toate acestea noi nu avem obisnuinta de a bea multa apa, consumand mai putin de 4 pahare pe zi, ceea ce in timp duce la probleme de sanatate.Zilnic trebuie sa consumam cel putin 1,5- 2 litri , chiar daca nu avem senzatia de sete.Regula este ca pentru fiecare 25 de kg greutate sa consumam 1 l de apa(o persoana care cantareste 75 de kg ar trebui sa bea 3 litri de apa zilnic).




O cantitate suficienta de apa in organism:

-asigura o buna digestie, functionarea optima a rinichilor si ficatului

-elimina toxinele si previne constipatia

-impiedica depunerea grasimilor

-inlatura edemele si problemele de retentie a fluidelor

-ajuta la mentinerea tonusului muscular



Apa nu se bea deloc in timpul mesei,deoarece incetineste digestia.Ea trebuie consumata cu maxim 30 de min. inainte de masa si la 30 de min. dupa masa.Se bea la temperatura camerei, pentru a nu afecta mucoasa stomacului.Cel mai bine e sa consumam apa plata sau filtrata, nu minerala sau de la robinet. Daca nu avem un purificator de apa, putem folosi urmatoarea metoda: la un litru de apa adaugam o lingurita de argila , lasam la decantat si consumam apa astfel purificata(reteta incercata personal).

Irina

luni, iulie 02, 2007

Nu conteaza ...





Nu conteaza drumul pe care mergem, daca nu stim unde vrem sa ajungem ...

Irina

"Sufletul dupa moarte"






,, Sufletul dupa moarte,, - o carte foarte buna, scrisa de par. Serafim Rose cu cativa ani inainte de a parasi el insusi aceasta lume. Eu am citit-o cand a aparut prima oara, si m-a ajutat foarte mult sa inteleg invatatura ortodoxa despre moarte. Se poate lectura si on-line , dar eu prefer sa am varianta tiparita.Puteti cumpara editia noua de la libraria Sohia .


Din prefata cartii:

"Ar trebui să fie limpede că această carte, sub nici o formă nu a isprăvit învăţătura ortodoxă despre viaţa după moarte. Este numai o introducere în acest subiect. Cu adevărat, nu există o „învăţătură completă” despre această problemă, si nu există „specialisti” în aceasta. Cei care trăim pe pământ, cu greu putem să începem să înţelegem adevărul lumii duhurilor până când noi însine nu vom ajunge să sălăsluim acolo. Acesta este un proces care începe acum, în această viaţă, dar se va sfârsi numai în vesnicie, când vom vedea „faţă către faţă” cele ce vedem acum numai „ca prin oglindă în ghicitură” (I Cor. 13, 12). Izvoarele ortodoxe la care am mers pentru această carte ne dau o prezentare generală de bază a acestei învăţături, si lucrul acesta este destul pentru a ne însufleţi, nu pentru a dobândi o cunoastere precisă despre ceva ce este peste puterile noastre de înţelegere, ci pentru a porni să luptăm pentru a dobândi Împărăţia cerului, care este scopul vieţii noastre crestine, si pentru a ocoli ispitele demonice care sunt răspândite pretutindeni în calea luptătorilor crestini de către vrăjmasul mântuirii noastre. Lumea cealaltă este mai realăsi mai aproape decât credem. Iar calea către lumea aceea este chiar aici în faţa noastră, în viaţa rânduielii duhovnicesti si a rugăciunii pe care ne-a transmis-o Biserica drept cale a mântuirii noastre. Această carte este dedicată celor care doresc să ducă o asemenea viaţă, ca să le fie spre folos."

Irina

"Homeschooling" sau "scoala de acasa"

Părinti care vor să fie profesorii propriilor copii

Nelegalizat la noi, învătămîntul la domiciliu este o variantă de domeniul S.F.
articol de: (S.D.)

"Din multele subiecte pe care părintii le aduc în fata autoritătilor din învătămînt se află si unul cu totul surprinzător, privind "homeschooling" sau "scoala de acasă", sistem de învătare care ar putea revolutiona educatia natională si care este încurajat de părintii cu bani, timp si initiativă.

Variantele sau alternativa la învătămîntul traditional sînt din ce în ce mai căutate de părintii de la noi, două dintre cauzele acestui interes fiind dezamăgirile pe care le oferă constant scoala traditională si deschiderea spre formule noi de învătare a populatiei autohtone. Cu totul surprinzător este subiectul "homeschooling", propus recent de membrii Asociatiei Nationale a Părintilor, voce prin care s-au produs deja modificări în examenele nationale ale elevilor. "Homeschooling" sau "scoala de acasă" este un sistem cunoscut în tările occidentale, constînd în învătarea acasă, cu sprijinul părintilor si al meditatorilor. Un testimonial al unui părinte de origine română, dar care s-a folosit de acest sistem în străinătate, arată avantajul de a avea, la domiciliu, serviciile educationale oferite prin programele aprobate oficial, dar în cadrul cărora părintii sînt cei care înlocuiesc profesorii, cel putin pentru perioadele corespunzătoare învătămîntului prescolar si primar. Dezavantajul imediat sesizabil este lipsa unui colectiv în care copilul să socializeze, însă si aici sistemul "homeschooling" vine cu "solutia" constituirii în grupuri în care copiii si părintii adepti ai "scolii de acasă" se împrietenesc si formează miniscoli de familie. Este destul de evident că, la fel ca si învătămîntul alternativ, foarte putin reprezentat în judetul Buzău, sau ca învătămîntul prescolar sau primar particular, total absent în judet, "homeschooling" e de domeniul anticipatiei fantastice să se popularizeze, însă noul context european creat va furniza surprize si va arde mai repede etapele. "

sursa

duminică, iulie 01, 2007

Citeste Biblia intr-un an!

goole.com

"Vezi, asadar, ce este credinta vie si adevarata, adica cea a carei viata se arata din faptele si din lucrarile cele bune. Acestei credinte vii i se opune credinta moarta, despre care a scris Sf. Apostol Iacov : "caci precum trupul fara de suflet mort este,astfel si credinta fara de fapte moarta este" (Iac. 2,26). Au credinta moarta cei ce poarta numele de crestini,dar nu traiesc crestineste;aud din Scriptura despre viata vesnica si slava ei,dar se alipesc de lucrurile lumesti(...)si isi inchipuie lumea aceasta ca fiind raiul si patria lor.(...)Astfel de oameni traiesc pentru lume si pentru poftele lor,carora le fac pe plac, iar nu pentru Dumezeu.(...)Acesti morti cu duhul nu iau aminte la nimic din ce le spune Dumnezeu in Scriptura.Cuvantul lui Dumnezeu este pentru ei asemenea cantecului pentru surzi:este rostit pentru altii,dar nu pentru ei. Atunci se desteapta in om credinta moarta, cand se desteapta in el cuvantul lui Dumnezeu, si omul va incepe sa cugete in sinea sa ca si lui ii vorbeste si ii porunceste Dumnezeu prin Sfanta Scriptura, ca si celorlalti oameni, si va incepe sa-si indrepte obiceiurile dupa cuvantul Sau, caindu-se totodata cu adanca parere de rau si cu sfaramare a inimii pentru viata sa rea dinainte. "
Sf. Tihon din Zadonsk, "Scrisori din chilie"- Scrisoarea a douasprezecea


Luna iulie, saptamana 1

1 Iov 20-21; Faptele Apostolilor 10:24-48

2 Iov 22-24; Fapte 11

3 Iov 25-27; Fapte 12

4 Iov 28-29; Fapte 13:1-25

5Iov 30-31;Fapte 13:26-52

6 Iov 32-33; Fapte 14

7 Iov 34-35; Fapte 15:1-21

Ai citit din Biblie astazi?

Irina