luni, septembrie 17, 2007

Paine de casa ( din nou :) )





A venit toamna, s-a terminat cu caldurile, asa ca am indraznit sa folosesc iar cuptorul si sa fac paine de casa . De data aceasta am folosit urmatoarea reteta:
  • 500g faina(350 g faina alba,150 g faina integrala)
  • un plic de drojdie granule dr. oetker
  • 1 lingurita sare
  • o lingurita zahar
  • seminte de floarea soarelui(optional)
  • 250 ml lapte caldut
  • 70 ml ulei
  • 1 ou (la temperatura camerei)

Se amesteca ingredientele si se framanta bine(la mana sau la robot), pana aluatul devine elastic. Se pune la dospit 20 min., apoi se mai framanta un pic, se da forma painii si se aseaza in tava. Se mai lasa la crescut 15 min.,se unge cu ulei (sau galbenus de ou,sau lapte- dupa preferinta), si se da la cuptor, 45 de min la 170-180 grade.




Am facut painea in timp ce Ilinca dormea, si cand s-a trezit, a venit in bucatarie mi-a spus:"mmm, mami ce bine miroase, a paine proaspata, vreau si eu o bucatica". In clipa aceea m-am gandit ca a meritat efortul. De multe ori imi amintesc bucataria mamei , mereu parfumata de mirosul vreunei copturi - sper sa pot oferi si eu copiilor nostri multe amintiri atat de placute. 


Irina