duminică, februarie 17, 2008

Duminica a 33 a dupa Rusalii- a Vamesului si a Fariseului




Apostol : 2 Timotei 3: 10- 15
Evanghelie : Luca 18: 10- 14

Astazi biserica noastra praznuieste duminca Vamesului si a Fariseului. Aceasta duminica marcheaza inceputul Triodului, una din cele trei perioade liturgice ale anului bisericesc (Triodului, Octoihului, Penticostarului). Triodul debuteaza cu Vecernia din duminica Vamesului si a Fariseului, si se incheie in Sambata Mare ( dureaza 10 saptamani).

"Cea dintai Duminica, a Vamesului si Fariseului, care ne prega­teste pentru Postul Mare, Sfintii Parinti au mai numit-o "vestitoare" a luptelor celor duhovnicesti, pentru ca prin ea, ca o trambita, ni se ves­teste pregatirea de razboi impotriva diavolilor, in postul care vine.


Primul semnal al acestei pregatiri de lupta ni-l dau cele trei stihiri, care se canta indata dupa Evanghelia Utreniei: "Usile pocaintei...", "Cara­rile mantuirii . . .", si "La multimea faptelor mele celor rele. . .", stihiri care ne umplu de umilinta si ne rascolesc inimile. In lumina lor ne vedem cu sufletul si cu trupul intinate de multimea faptelor celor rele pe care le-am facut; cu viata de pana acum irosita in lenevire, iar ziua infricosatei judecati apropiindu-se inspaimantatoare. Ce vom face? Adanca mahnire si cutremurare ne cuprinde si ne umbreste sufletul. Dar in acelasi timp se iveste si o raza de nadejde; milostivirea cea nemasurata a lui Dumnezeu, puternicele rugaciuni ale Maicii Domnului si lucrarea curatitoare si innoitoare a Pocaintei, ale carei usi se deschid acum. Nadejdea ne intareste si ne da indrazneala sa strigam cu zdrobire de inima ea si Proorocul David: "Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta!"

(dintr-o predica a par. Petroniu Tanase)






„Usile pocainţei deschi­de-mi mie, Datatorule de viata; ca maneca duhul meu la Biserica Ta cea sfanta, purtand locas al trupului cu totul spurcat. Ci, ca un indurat, curateste-l cu mila milostivirii Tale”"Usile pocaintei"




Irina

Niciun comentariu: