Azi, de ziua cuvioasei Paraschiva, mi-am amintit de o draga prietena cu care nu m-am vazut de foarte multa vreme, si care poarta numele sfintei. De la ea am o reteta de gogosari cu sos, pentru iarna, pe care o fac in fiecare an, si care este absolut delicioasa.
Ingrediente:
6kg gogosari curatati, si taiati felioare
6kg gogosari curatati, si taiati felioare
pentru sos:
- 1/2 l ulei
- 1/2 l apa
- 1/2 l otet
- 2 linguri sare (pentru muraturi)
- 2 linguri mustar
- 2 linguri bulion
- 15 linguri zahar
Intr-o cratita mare se pun ingredientele pentru sos si se dau cateva clocote. Se adauga gogosarii taiati felii, si se mai fierbe inca 20 de minute. Compozitia se pune fierbinte in borcanele pregatite dinainte (spalate foarte bine), se pun capacele, si se baga la pastrare in camara. Mie imi plac ca si garnitura la piureul de cartofi cu friptura, dar merg foarte bine si la majoritatea mancarurilor de post.
Incercati sa faceti macar o data, de curiozitate, sunt sigura ca n-o sa va para rau!
Irina
Irina
Irina, se mai sterilizeaza dupa inchiderea borcanelor?
RăspundețiȘtergerenu, se pune compozitia fierbinte in borcane, se inchide si gata; tin foarte bine, nu mi s-au stricat niciodata
RăspundețiȘtergereAm facut si eu cativa ani la rand, insa sosul era putin modificat. Acum am aflat despre o zacusca absolul delicioasa cu ardei copti si sos de mustar si miere. Astept reteta si o sa fac si eu. Pana acum eu am facut muraturi pentru noi, anul asta Marius a decis sa o insarcineze pe soacra-mea sa ni le faca. Mie imi convine, ii ies foarte bune. Dar tot nu m-am putut abtine si in afara de legumele congelate pe care le pun in fiecare an in lada, am facut si cateva borcane cu morcovi si telina murate. Nu am terminat cu tot ce imi trebuie pentru iarna...
RăspundețiȘtergereYou are braver than I am, I'm afraid of canning! Good job, those look fantastic.
RăspundețiȘtergereDon't be afraid, just try a few recipes... trial and error will make a fantastic cook outta've ya.
RăspundețiȘtergereGive it a try.. find a recipe and try...
Cred ca o sa o incerc mai intai cu 3 kg de gogosari, iti spun eu ce iese;) Daca ai sti de cand caut reteta, o aveam scrisa pe undeva si nu o gasesc:(
RăspundețiȘtergereMari, eu nu fac zacusca, nu prea mancam.Pun la congelator ardei copti si vinete, si fac un fel de mancarica tip zacusca.Iar muraturi fac in cantitati mici, de obicei pun castraveti in otet, si uneori gogonele si castraveti in saramura.Doar reteta asta o fac in cantitati mai mari, ca merge la orice.
RăspundețiȘtergereElena, succes!
iri,am mancat ceva asemanator, daca nu fix aceesi reteta, acum o saptamana,la cununia civila a unei prietene. soacra ei e din bacau si adusese cateva borcane cu sos din acesta... a mers cu friptura la fix!:D
RăspundețiȘtergerePentru ca sunt absolut deosebiti - deja 2 borcane s-au terminat;)) - acum am inca o portie de 6 kg pregatita de pus in borcane:) Multumesc mult pentru reteta!
RăspundețiȘtergereIrina, asa e, se potrivesc foarte bine cu friptura.
RăspundețiȘtergereElena, ma bucur ca ti-a placut, eram sigura ca o sa mai faci o portie :))
Buna ziua! am mancat si eu la cineva astfel de gogosari si tare mult mi-au placut. Acum vreau sa fac si eu reteta, dar am o nelamurire. Cele 6 kg de gogosari sunt curatati, sau sunt 6 kg de gogosari asa cum ii cumparam din piata?(ca dupa ce ii curatam se fac mai putin de 6 kg).
RăspundețiȘtergereAstept un raspuns. Multumesc.
Viorica
6 kg curatati
RăspundețiȘtergerevreau sa stiu si eu ,gogosarii raman tari ,caci noua asa ne plac ,eu stiam ca trebuiesc un pic opariti gogosarii in apa cu otet si sare si pe urma restul la fel cum ai scris tu doar cu mai mult suc de rosii ,,,mc
RăspundețiȘtergerenu raman tari, se inmoaie un pic si scad la fiert
RăspundețiȘtergere