marți, 14 octombrie 2008

Gogosari cu sos " de la Vica "



Azi, de ziua cuvioasei Paraschiva, mi-am amintit de o draga prietena cu care nu m-am vazut de foarte multa vreme, si care poarta numele sfintei. De la ea am o reteta de gogosari cu sos, pentru iarna, pe care o fac in fiecare an, si care este absolut delicioasa.



Ingrediente:

                          6kg gogosari curatati, si taiati felioare



pentru sos:

  • 1/2 l ulei
  • 1/2 l apa
  • 1/2 l otet
  • 2 linguri sare (pentru muraturi)
  • 2 linguri mustar
  • 2 linguri bulion
  • 15 linguri zahar
Intr-o cratita mare se pun ingredientele pentru sos si se dau cateva clocote. Se adauga gogosarii taiati felii, si se mai fierbe inca 20 de minute. Compozitia se pune fierbinte in borcanele pregatite dinainte (spalate foarte bine), se pun capacele, si se baga la pastrare in camara. Mie imi plac ca si garnitura la piureul de cartofi cu friptura, dar merg foarte bine si la majoritatea mancarurilor de post.





Incercati sa faceti macar o data, de curiozitate, sunt sigura ca n-o sa va para rau!

Irina



14 comentarii:

  1. Irina, se mai sterilizeaza dupa inchiderea borcanelor?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu, se pune compozitia fierbinte in borcane, se inchide si gata; tin foarte bine, nu mi s-au stricat niciodata

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu cativa ani la rand, insa sosul era putin modificat. Acum am aflat despre o zacusca absolul delicioasa cu ardei copti si sos de mustar si miere. Astept reteta si o sa fac si eu. Pana acum eu am facut muraturi pentru noi, anul asta Marius a decis sa o insarcineze pe soacra-mea sa ni le faca. Mie imi convine, ii ies foarte bune. Dar tot nu m-am putut abtine si in afara de legumele congelate pe care le pun in fiecare an in lada, am facut si cateva borcane cu morcovi si telina murate. Nu am terminat cu tot ce imi trebuie pentru iarna...

    RăspundețiȘtergere
  4. You are braver than I am, I'm afraid of canning! Good job, those look fantastic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Don't be afraid, just try a few recipes... trial and error will make a fantastic cook outta've ya.

    Give it a try.. find a recipe and try...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca o sa o incerc mai intai cu 3 kg de gogosari, iti spun eu ce iese;) Daca ai sti de cand caut reteta, o aveam scrisa pe undeva si nu o gasesc:(

    RăspundețiȘtergere
  7. Mari, eu nu fac zacusca, nu prea mancam.Pun la congelator ardei copti si vinete, si fac un fel de mancarica tip zacusca.Iar muraturi fac in cantitati mici, de obicei pun castraveti in otet, si uneori gogonele si castraveti in saramura.Doar reteta asta o fac in cantitati mai mari, ca merge la orice.

    Elena, succes!

    RăspundețiȘtergere
  8. iri,am mancat ceva asemanator, daca nu fix aceesi reteta, acum o saptamana,la cununia civila a unei prietene. soacra ei e din bacau si adusese cateva borcane cu sos din acesta... a mers cu friptura la fix!:D

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru ca sunt absolut deosebiti - deja 2 borcane s-au terminat;)) - acum am inca o portie de 6 kg pregatita de pus in borcane:) Multumesc mult pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Irina, asa e, se potrivesc foarte bine cu friptura.

    Elena, ma bucur ca ti-a placut, eram sigura ca o sa mai faci o portie :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua! am mancat si eu la cineva astfel de gogosari si tare mult mi-au placut. Acum vreau sa fac si eu reteta, dar am o nelamurire. Cele 6 kg de gogosari sunt curatati, sau sunt 6 kg de gogosari asa cum ii cumparam din piata?(ca dupa ce ii curatam se fac mai putin de 6 kg).
    Astept un raspuns. Multumesc.
    Viorica

    RăspundețiȘtergere
  12. vreau sa stiu si eu ,gogosarii raman tari ,caci noua asa ne plac ,eu stiam ca trebuiesc un pic opariti gogosarii in apa cu otet si sare si pe urma restul la fel cum ai scris tu doar cu mai mult suc de rosii ,,,mc

    RăspundețiȘtergere
  13. nu raman tari, se inmoaie un pic si scad la fiert

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...