luni, mai 31, 2010

Lapte de susan și primul meu smoothie :)



Azi a început postul Sfinților Apostoli, un bun prilej pentru îmbunătățiri în viața duhovnicească, dar și în alimentație.
Am profitat de perioada postului pentru a lua câteva decizii în ceea ce privește alimentația noastră:
  • renunțăm la zahar (inclusiv la cel brun), și la produsele care conțin zahăr. Am înlocuit zahărul cu miere,  fructoză și fructe dulci
  • renunțăm la carne, cu excepția peștelui
  • vom mânca cel puțin 50% crudități
  • nu mai mâncăm după ora 7/8 seara
M-am gândit în mare și la un meniu pentru post, o să-l scriu și aici imediat ce e gata.



Până atunci vă prezint  laptele de susan :)).  Semințele de susan sunt extrem de bogate în calciu (două lingurițe de semințe conțin 126 mg calciu), dar și în alte elemente benefice sănătății - fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, vitaminele B (o listă completă aici )

Pentru lapte e nevoie de  160 g semințe crude de susan , care se lasă câteva ore la înmuiat într-un castron cu apă (cel mai bine de cu seară). Semințele se scurg și se pun în blender cu  1 l de apă. Se mixează foarte bine, apoi se strecoară printr-un tifon (sau printr-o sită) și se scurg bine. Consistența este cremoasă, iar gustul poate fi un pic amărui, și se poate îmbunătăți cu miere.


 Fiindcă nu prea ne-a plăcut să-l bem gol, am făcut  smoothie de căpșuni - 3 pahare de lapte, un castronel de căpșuni, miere după gust - se blenduiesc bine, până devin cremă. S-a consumat rapid, cu maaare plăcere, dovadă mustățile Teodorei  :)).

Irina

18 comentarii:

  1. Părerea mea e că fructoza e mult mai periculoasă decât zahărul brun. Scrie atât în cărţi cât şi pe net. Mai bine cumperi sirop de agave. E ieftin, delicios şi-l găseşti uşor: plafar, Ki-Life, magazine naturiste, Mega Image.

    Eu la zahăr brun nu renunţ. Asta ar însemna să renunţ şi la făcut prăjituri ceea ce mi se pare de neconceput. :))) Nu orice fel de desert se poate face doar cu miere. De ex. la cioco de casă tb. neaparat zahăr ca să se întărească compoziţia...

    În ceea ce priveşte carnea. Nişte pui la cuptor rar eu zic că nu strică. Am încercat şi eu doar cu peşte dar riscam să mă aleg cu carenţe de vitamina B12. În lactate nu-i atâta. Iar în produse vegetale e nesemnificativă deşi se bat veganii cu pumnul în piept. Chiar şi mult discutata drojdie nutritivă, nu se ştie sigur dacă are B12 sau nu. Se bat cap în cap înformaţiile.

    Cu crudităţile sunt complet de acord.

    Asta-i doar părerea mea, nu dau sfaturi cu răutate. :) Post cu folos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adelina, si eu ma gandisem intr-un timp sa folosesc fructoza, am aflat ca nu-i tocmai buna si am renuntat. Spre rusinea mea, nu-mi amintesc care era "buba" fructozei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adelina, nu stiam de fructoza, bine ca mi-ai zis, o sa caut pe net sa vad ce e cu ea. Oricum, deocamdata am doar miere in casa.Cu siropul de agave merge sa fac dulceata?

    noi nu prea suntem cu prajiturile, din fericire, la putinele prajituri pe care le fac merge mierea


    vom vedea dupa post cum va fi cu puiul, in principiu nu vrem sa mai consumam carne, daca ne obisnuim fara e pacat sa ne stricam obiceiul :)). Nu stiu ce sa zic cu carenta de vitamina B12, nu stiu cat e de real, ca doar calugarii nu mananca deloc carne, si n-am auzit sa aiba probleme. Pana la urma cred ca se poate rezolva cu supliment de vitamine ca sa avem constiinta impacata :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alina,

    Am scris un comentariu luuuuuuung, dar l-am închis din greşeală. Mai bine zis de oboseală. :(

    Aşa că scurtez:
    CONTINUT CALORIC 100 g ZAHAR BRUN: 377 calorii

    CONTINUT CALORIC 100 g FRUCTOZA: 400 calorii

    Dar fructoza e mai dulce, aşa că se foloseşte mai puţină.

    Pe un forum scria că fructoza de la noi din comerţ e din porumb, nap, cartof şi nu mai ştiu ce. Iar asta e procesată industrial. Acum nu ştiu, poate se găseşte şi naturală, 100% din fructe, n-am studiat rafturile magazinelor.

    Uite şi nişte linkuri:
    http://www.healthy.ro/articol/Dieta-alimentatie/5587/Inlocuitorii-de-zahar-FH.html

    http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/obezitate/indulcitorii-in-stransa-legatura-cu-diabetul-si-obezitatea-974877

    Şi în nişte cărţi şi pe un blog, nu mai ştiu care (cred că al lui Nik), scria că nu e bună pt. copii mici. Acum eu ştiu că nici zahărul brun nu e bun pt. copii mici. :)

    Părerile sunt împărţite.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, la copii nu se da zahar si miere pana la un an

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci azi sunt varză. :))) Am mai închis un coment. sau netul e rău cu mine. :)))

    @Irina,

    Nu merge cu siropul de agave. Nici eu nu ştiu cu ce o să fac dulceaţă anul ăsta. Că dacă folosesc zahăr brun o să-mi rezulte o dulceaţă maro. :))) Sau nu mai fac sau fac 3-4 borcane şi fol. un zahăr alb bio. Oricum mai am din producţia de anul trecut şi de acum 2 ani. Mâncăm puţină.

    Noi am renunţat de vreo 2 ani la dulciurile din comerţ, dar mâncăm mulţi biscuiţi de casă, ciocolată de casă... În fiecare săpt. fac ceva. Acum vara o să profităm mai mult de fructe.

    Păi călugării nu mănâncă carne dar ce liniştiţi sunt, nu trăiesc în agitaţia din mijl. oraşului...

    Mie-mi amorţesc uneori mâinile sau picioarele, ameţeli şi alte celea. Lipsă de Ca nu am că mi-am făcut analize. Aşa că m-am gândit că poate e ceva anemie prin lipsă de vit. B12 (ştii că nici mie nu-mi place carnea şi consum f. rar).

    Suplimentele nu pot să le înghit. :))) Am nişte propolis cu lăptişor de matcă pe noptieră şi nici de astea nu mă pot ţine.

    Zi faină!

    *Dacă apare de 2 ori comentariul, şterge unul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunată hotarâre, Irina dragă!
    Şi eu am încercat, dupa postul mare, să nu mai revin la cărniţă, am şi reuşit vreo două săptămâni, însă treptat m-am reîntors la vechile obiceiuri, muuuult mai placute, dar, deh, nesănătoase. Cu obişnuinţa se lupta greu! :)
    Despre mâncatul la ore târzii, ce să spun? Cum niciodată orele 12 din noapte nu mă prind stând cuminte în pătuţul meu, ci mişunând prin casă sau lucrând la computer, tot timpul ronţăi cate ceva...şi-apoi mă plâng de kilograme!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mariana, obiceiul asta al rontaitului e tare pacatos, stiu ca si eu sufar de el, si ma lupt sa scap. Cand imi vine sa rontai ceva beau apa.O sa fac o postare separata cu asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Irina, nici copiii nu vor manca zahar, lapte de vaca si carne nici in afara postului?Sau te referi doar la voi doi, parintii?
    Oricum, succes.

    RăspundețiȘtergere
  10. Maria,zahar nu vom da la copii. Bine , daca vor primi o bomboana sau o ciocolata n-am sa le-o smulg din mana :)). Oricum ele consuma foarte putine dulciuri.
    La lactate nu renuntam, nici la oua, si carne- cat mai rar spre deloc. Eu as vrea sa renunt de tot, dar voi vedea cat o sa rezit :)).

    RăspundețiȘtergere
  11. Nici ai mei copii nu-s mari mincatori de carne : de doua, poate trei ori pe saptamina si atunci pui, rar porc. cu pestele depinde de chef, unoei maninca, alteori il maninca mami. :)
    Insa maninca un kil de mere pe zi, patru-cinci kiwi sau banane, ce mai, cite doua kilograme de fructe pe zi, daca le masor pe toate. Plus farfuria de zarzavaturi taiate e pe masa tot timpul. Gatesc ciuperci in fiecare saptamina, spanac si salata din curte.
    Cu toate astea, nu cred ca as lua hotariri drastice sa elimin complet vreun aliment.
    Ane

    RăspundețiȘtergere
  12. pai nu am eliminat complet decat zaharul

    porc noi mancam doar la Craciun, vita deloc, in general consumam pui sau peste, si doar eu vreau sa renunt la carnea de pui, copiii si sotul vor manca in continuare

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu pricepusem aiurea ca elimini si laptele de vaca si zaharulsi carnea .De aceea mi se parea ciudat pentru copii.
    Nici noi nu mancam mult cantitativ carne, mancam peste insa, zahar la fel nu ne dam in vant dupa praji si de altfel nu am timp de facut prajituri mai bine iesim undeva din cand in cand sa mancam una si sa ne simtim bine impreuna la o sueta.Lapte bem toti daca nu e post, este adevarat.De aceea, mi se pare sincer ca disconfortul psihic pe care l-as avea urmarind tot timpul ce baga fiecare in gura ar fi mult mai mare decat beneficiile pe care le-as optine taind drastic anumite alimente.
    O sa vezi ca treaba e si mai complicata cand va trebui sa pui si pachet pentru scoala ca doar nu le poti da salata la ele.
    Si mai e ceva: nu stiu unde ii va duce viata pe copilasii mei, asa ca prefer sa fie fiinte usor adaptabile si cu cat mai putine fixuri.Putine , clare si de necombatut. Adaptabili, si fara sa-si schimbe esenta invataturilor luate de acasa .

    RăspundețiȘtergere
  14. Laptele de susan se mai poate prepara si astfel: macini mai intai semintele de susan in rasnita si apoi amesteci cu putina apa calduta si ceva miere. Preparat in acest fel il faci cat de concentrat vrei tu si astfel poti controla gustul putin amarui. In plus poti si sa nu il mai strecori.
    E interesant de stiut ca faina din seminte de susan are un continut de calciu de trei ori mai mare decat aceeasi cantitate de lapte.
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  15. Irina, nu stiu daca ai ajuns pe la Bucurie, Bunastare, Hrisca un exceptional blog despre hrana vie nepreparata termic. Acolo sint un milion de idei despre ce ar trebui cu adevarat sa manince un om.
    Iti pun adresa :


    http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/02/15-green-smoothie-in-3-minute.html

    Merita sa citesti. Sint absolut convinsa ca vei gasi lucruri absolut minunate si raspunsuri la multe intrebari! sanatate va doresc tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  16. Am o nelamurire, referitor la reteta laptelui de susan : daca se inmoaie semintele in apa si apoi se pun in blender tot cu apa, de ce mai trebuie strecurate si scurse intre aceste doua faze ?.. Apa in care s-au muiat nu mai e buna, nu se poate pune cu totul in blender ?

    RăspundețiȘtergere
  17. se inmoaie si se scurg fiindca altfel iese la ptele amar

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.