luni, decembrie 27, 2010

Planuri

În București ninge de dimineață cu fulgi mărunți și deși. Îmi place să văd crengile copacilor încărcându-se de alb.
Mai sunt cinci zile până la sfârșitul acestui an și știți ce?- îmi pare bine că se termină. Abia aștept. Pentru mine a fost un an dificil, în care m-am confruntat cu diverse lucruri neplăcute pe care îmi doresc să le las în urmă. Să ajung la vorba lui Creangă- cele rele să se spele, cele bune să se-adune :). Așa, ca neaua de-afară.


Și pentru a avea o senzație cât mai concretă de nou început m-am decis să văruiesc bucătăria și holul. În alb. Mă gândesc să îi dau o notă de shabby chic cu câteva obiecte decorative. Și cu zambile roz  :).Irina

sâmbătă, decembrie 25, 2010

Crăciun Fericit tuturor!Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte, şi pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slăvesc şi magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi S-a născut prunc tânăr, Dumnezeu Cel mai înainte de veci!
                                                                                                        (Condacul Naşterii Domnului)

Crăciun Fericit tuturor!


Irina

miercuri, decembrie 22, 2010

Au mai rămas trei zileDa, mai sunt doar trei zile până la Crăciun și sunt oarecum  în grafic, deși, ca la toate sărbătorile de anul acesta cheful de pregătiri mi-a venit pe ultima sută de metri. 
Din fericire am făcut bradul de Sf. Nicolae, ca de obicei, așa că am avut un punct mai puțin pe listuță. Fiindcă nu aveam loc în altă parte l-am pus în camera fetelor, spre bucuria lor. Nu l-am împodobit decât cu beculețe și beteală, iar în loc de globuri am pus cărticelele din cartea Povestiri de Crăciun de Tony Volf.

Citim câte o cărticică în fiecare seară, apoi o atârnăm în pom, iar Ilinca numără zilele rămase până la marea sărbătoare. Regret că nu mi-a venit ideea de anul trecut, am fi evitat distrugerea aproape completă a tuturor ornamentelor de brad pe care le aveam :)).


Urmează să facem împreună și ornamente din figurine de turtă dulce.
Coșulețul nostru de cărți pentru Crăciun și luna decembrie s-a îmbogățit cu câteva titluri :
Curățenia e aproape gata, mâine vom face turtă dulce și o prăjitură (deja clasiul snikers :))  ), iar vineri pregătim mâncarea . Meniul este extrem de simplu - piftie de pui, salată în straturi , iar sarmalele s-au transformat în varză a la Cluj, pentru rapiditate :)).

Vă doresc spor la treburi!

Irina

marți, decembrie 21, 2010

Câteodată mami(adică eu) țipă


Da, știu, toată lumea e ocupată cu pregătirile de Sărbători acum, dar ce sa fac, pe mine m-a lovit autoanaliza și dorința de a lua rezoluții pentru noul an.
Problema principală de pe lisa mea e țipatul ocazional la copii (la copiii mei, desigur).
Mi-ar place să spun că am biruit această deprindere păcătoasă, dar nu e deloc așa :( . Sunt momente în care nu reușesc să îmi controlez mânia, și asta mă mâhnește foarte mult.
Mi-am dat seama că există  câțiva declanșatori pentru momentele în care nu-mi mai  controlez tonul:
 • stările mele de proastă dispoziție, care nu au legătură cu comportamentul copiilor
 • neglijarea îndelungată a disciplinei, astfel încât problemele de comportament ale copiilor ajung să mă copleșească
 • frustrarea provocată de persistența unui comportament negativ pe care m-am săturat să-l tot corectez
 • imposibilitatea sau incapacitatea de a mă opri din ceea ce fac pentru a corecta un comportament negativ, astfel încât folosesc tonul ridicat al vocii  pentru a rezolva problema
 Trebuie să recunosc că până acum n-am luat mânia prea în serios, dar am văzut cât de mult îmi afectează sufletul, și relația mea cu ceilalți, în special cu copiii mei, precum și comportamentul lor. În Sf. Scriptura scrie că :

Orice amărăciune şi supărare(iuțime) şi mânie şi izbucnire(strigare) şi defăimare(clevetire) să piară de la voi, împreună cu orice răutate.(Efeseni 4:31).

Sf. Ioan Casian detaliază această problemă :
Să credem că nu ne este iertat să ne stîrnim mînia nici pentru pricini drepte, nici pentru nedrepte. Căci duhul mîniei întunecîndu-ne min­tea, nu se va mai afla întru noi nici lumina care ne ajută să deo­sebim lucrurile, nici tăria sfatului drept, nici cîrma dreptăţii. Dar nici templu al Duhului Sfînt nu ni se mai poate face sufle­tul, cîtă vreme ne va stăpîni duhul mîniei întunecîndu-ne min­tea. Iar la urma tuturor, avînd în fiecare zi în faţă icoana morţii, care nu ştim cînd poate veni, să ne păzim pe noi înşine de mînie şi să ştim că n-avem nici un folos nici de neprihănire, nici de lepădarea de cele pămînteşti, nici de posturi şi privegheri, căci de vom fi stăpîniţi de mînie şi ură, vinovaţi vom fi judecăţii.
(Sfântul Ioan Casian - Filocalia volumul I)
Nici o îngăduință în privința asta, o derogare cât de mică?Nuuuu.
Mi-am dat seama că manifestările mânioase  (precum țipatul) sunt propria mea alegere. Lucru demonstrat de faptul ca în mijlocul unei ședințe de morală pe ton ridicat mă pot calma brusc pentru a răspunde la ușă sau la telefon cu un ton amabil :).
Are mânia vreun efect bun asupra copiilor mei?Desigur, le poate schimba momentan comportamentul, dar nu va produce o schimbare pozitivă a inimii lor. Ei vor învăța că:
 • eu nu vorbesc serios dacă nu țip
 • este acceptabil sa-ți descarci pe alții  furia în acest mod
Ce mi-am propus să fac pentru a schimba lucrurile:
 • în primul rând să mărturisesc mânia ca păcat (la spovedanie) și să cer ajutorul lui Dumnezeu pentru biruirea ei
 • m-am hotărât să nu mai țip la copii orice ar fi. În caz că sunt foarte mânioasă o să trimit copiii în camera lor până mă liniștesc și pot aborda problema cu calm
 • voi lăsa orice lucru pe care îl fac (spălatul vaselor, măturatul, vorbitul la telefon sau blogurile mai pot astepta :))  ) pentru a corecta IMEDIAT un comportament negativ, nu voi aștepta până lucrurile vor degenera până acolo încât să simt nevoia de a recurge la țipete- știuuu, nu va fi deloc ușor :((
 • mă voi gândi întotdeauna că, deși scopurile  educative trebuie să fie înalte, nu mă pot aștepta la schimbări peste noapte. Clădirea caracterului și învățarea sunt lucruri care necesită timp - și în cazul copiilor, dar și în cazul meu.
 • mă voi strădui să conștientizez momentele în care sunt morocănoasă din cauza oboselii, a unei boli sau  altor  probleme, și să mă descurc cu ele fără să afectez familia. Voi încerca să dorm suficient, sunt sigură că momentele mele de iritare vor scădea semnificativ :).
 • voi reorganiza rutina noastră zilnică, în funcție de schimbările intervenite în familia noastră în ultima vreme, astfel încât toată lumea va ști ce are de făcut - rezultă mai mult calm, mai puține ocazii de țipat :)
 • voi încerca să îmbunătățesc comunicarea mea cu fetele - să le prezint  mai clar regulile, și consecințele încălcării lor.
 • sunt sigură că nu va fi ușor, că voi avea căderi, de aceea voi cere iertare fetelor de câte ori țip la ele, și le voi spune că acesta e un lucru rău pe care nici mami, dar nici ele nu trebuie să-l facă.

Ok, acestea fiind zise vă rog urați-mi succes!Și dacă aveți sfaturi sau  idei pentru o mămică țipăcioasă, provenite din experiența proprie, m-aș bucura să le citesc la comentarii :).Irina

duminică, decembrie 19, 2010

Căsuța șoriceilor

Am descoperit-o  întâmplător pe Jill Barklem, scriitoare și ilustratoare de cărți pentru copii. Poveștile sale, despre o comunitate de șoricei care locuiește în Brambly Hedge - un loc idilic, unde valorile tradiționale și autogospodărirea sunt la loc de cinste- sunt superb ilustrate.


Pornind de la aceste ilustrații  Rita Pillman (Germania) a creat căsuța în miniatură a familiei Apple. Sunt atât de frumoase, nu-i așa? Cu greu mi-am putut lua ochii de la ele.

imagini pentru casuta soriceilor
imagini pentru casuta soriceilor


Irina

Duminica - ziua Domnului...

Cinstiţi zilele Mele de odihnă, ca să fie semn între Mine şi voi, ca să ştiţi că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

(Iezechiel 20:20 )
pinterest.com

Noi nu suntem conştienţi de viaţa noastră. Orice lucrare aici pe pământ, este şi lucrare şi în universul lui Dumnezeu. Iar noi întotdeauna lucrăm într-un chip rezervat, adică nesincer, dar nu numai lui Dumnezeu, ci nimănui nu-i place asta. Ştim că universul este a lui Dumnezeu, (că pământul) este planeta lui Dumnezeu, toate sunt ale lui, indiferent cine ne-a dat să facem lucrarea.

Dacă persoana aceea este rea sau bună, evlavioasă sau nu, conştiincioasă sau nu în munca sa, ea va răspunde pentru asta. Noi nu trebuie să acordăm atenţie cui ne porunceşte, cine ne dă să lucrăm, noi trebuie să ştim că fiecare lucrare, aici pe pământ, este lucrare şi în universul lui Dumnezeu şi trebuie să lucrăm din inimă, fără rezerve. Când lucrăm astfel, suntem sloboziţi de împotrivirea lăuntrică. Fiecare faptă a noastră este un ajutor dat tuturor oamenilor, ieşire din cercul patimilor, în care ne aflăm întotdeauna. Aşadar, întotdeauna trebuie să fim sinceri. Atunci vor izvorî din noi: pacea, liniştea şi dragostea, atunci vom fi iubiţi. Prin gândurile noastre, noi suntem cei care-i atragem şi-i îndepărtăm pe duşmani şi pe prieteni, pe rude şi semeni. Oamenii acordă puţină atenţie acestor lucruri şi de aceea suferă mult.

starețul Tadei de la Vitovnițamiercuri, decembrie 01, 2010

Tragerea la sorți

Concursul de pe Breslo s-a încheiat ieri. Din păcate nu am câștigat, au intervenit niște schimbări spectaculoase pe ultima sută de metri :)). Dar nu sunt supărată- mă bucur că am putut participa, iar câștigul meu cel mai mare a fost să văd atâția oameni care m-au susținut cu drag. Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost alături de mine în această competiție.
Mai jos este lista tuturor celor care au comentat la postare sau în cbox. Sper că nu am uitat pe nimeni :)).
 1. Aurelia
 2. Fluturas
 3. Anonim
 4. Bogdana
 5. Beatrice
 6. Mihaela
 7. Diana
 8. Mihaela Maria
 9. Flo Irina
 10. Liliana
 11. Camelia
 12. Ana Maria
 13. Mariana
 14. AdrianaB
 15. Adriana
 16. Adelina
 17. Alexut
 18. Doralina
 19. Darry Anna
 20. Corina
 21. Delia Carmen
 22. Ladybird
 23. ionsigina
 24. Liliana
 25. Roxanne
 26. Marilena
 27. Alina T
 28. Ioana
 29. Irina C
 30. Janet
 31. MariaM
 32. Arween
 33.  Carmen Dana
 34. Anonim
 35. Amalia
 36. Ana Pinescu
 37. Adriana Truscan
 38. Emi
 39. Alinagrosan
 40. Daniela
 41. Lena
 42. Allesia
 43. Ana
 44. Ruxandra
 45. Adriana Calin
 46. Terezia Sicoe
 47. Cristina
 48. Narcisa
 49. Adriana
 50. Ada Rusu Milea
 51. Alina Mihaela
 52. Cristinuta
 53. Mihaela
 54. Ionela
 55. Cristina
 56. Dana
 57. Anonim
 58. Mimi
 59. Magdala
 60. Silvia
 61. Iulia
 62. Un copil
 63. Ena si Alexandra
 64. Elena
 65. Anca
 66. Marianagr
 67. magdalena dascalescu
 68. Luminitaa
 69. Crisprofaa 
Am făcut tragerea la sorți cu Random.org :Persoana cu numărul 3 este câștigătoare. Te rog să te identifici trimițându-mi un mail.
Încă o dată vă mulțumesc tuturor, și vă doresc o seară plăcută!

Irina