joi, februarie 10, 2011

De Ziua Îndrăgostiților

google.com

Mai sunt 3 zile până la Ziua Sf. Valentin, supranumită Ziua Îndrăgostiților. Sărbătoare populară în occident, și de dată recentă la noi, este aplaudată sau hulită - depinde de persoană, și de convingerile ei. Transformată în prilej de efuziune comercială, la fel ca Paștele, Crăciunul, sau Sf. Nicolae (și până la urmă care e supărarea, cei care fac comerț nu trebuie să trăiască?depinde de noi pe ce punem accentul).
google.com


Originea Zilei Indragostitilor o descoperim în istoria Bisericii, mergând la Roma, în anul 270 d.H.Atunci a fost martirizat preotul Valentin, pentru că îndrăznise să oficieze Taina Cununiei tinerilor care o cereau, în ciuda interdicției imperiale.Se spune că înainte de moarte, îndrăgostit fiind de o fată, i-a trimis acesteia o scrisoare în care își exprima iubirea- de unde obiceiul de a trimite felicitări celor dragi în această zi.

felicitare sf. valentin


Sf. Valentin este considerat protectorul iubirii curate și al căsătoriei. Deși nu este trecut în calendarul ortodox pe 14 februarie, conform Tipicului Bisericesc credicioșii greci cu numele de Valentin/ Valentina obișnuiesc să își serbeze ziua.

fursecuri inimi
google.com

Deoarece luna februarie e în general o perioadă destul de cenușie, fiind oarecum un prag între  strălucirea rece a iernii și izbucnirea plină de viață a primăverii mi-a plăcut ideea de a o transforma în luna colorată a iubirii - prilej de a decupa inimioare, de a împrăștia lumânărele roșii prin casă și a mă concentra pe dezvoltarea și îmbunătățirea relației cu soțul meu drag.
Profit de ocazie ca să preiau provocarea lansată de Courtney- de a plănui  pentru 14 februarie ceva special pentru soțul meu, prin care să-i arăt cât de mult apreciez omul minunat care este. 
În lista de lecturi am inclus  două cărți pe care eu personal le-am găsit de un real folos :
 
carti casatorie
  • Provocarea dragostei de Stephen și Alex Hendric
  • Dragoste și respect de Emerson Eggerichs

Iar Ilincăi  îi citesc Prințesa și Sărutul ( Princess & the Kiss: A Story of God's Gift of Purity ), o carte pe care sper că fetițele mele o vor îndrăgi.

printesa si sarutul


Vă doresc o seară plăcută!
 Irina

22 de comentarii:

  1. Imi place starea pe care o ai. Sa dea Domnul sa te tina! Suntem atat de acri si de tristi in societatea asta incat putina culoare si un strop de caldura sunt oricand binevenite, mai ales acum, cand vine primavara! Nu am sarbatorit niciodata ziua asta, nu avem mare treaba noi cu Sf. Valentin dar mi-ar placea sa tinem si noi dragobetele nostru ca pe orice obicei popular, pentru un scop atat de frumos cum este iubirea! Desi sunt indiferenta la modul cum gasesc oamenii sa sarbatoreasca Sf. Valentin pe la noi, imi place initiativa ta de a transforma aceasta zi (care nu ne apartine si pe care multi au transformat-o in ceva ieftin), in ceva frumos si folositor. Sper ca sotul tau sa aprecieze stradania si surprizele frumoase pe care i le vei face!

    RăspundețiȘtergere
  2. Apreciez și de data aceasta ideile dv. născute din dragoste pentru cei dragi. Nu sărbătoresc Sf. Valentin atâta timp cât sunt ortodoxă, prefer să cred că fiecare zi poate fi o zi a dragostei, a respectului, a dăruirii față de cei dragi . Să sperăm că românii își vor aduce aminte că avem și noi o zi a dragostei , Dragobetele, și că merită să-i dăm atenția cuvenită.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am initiat un proiect, pentru toata luna februarie...in numele iubirii. In fiecare zi voi lucra cu copiii ceva din inimioare...pana acum am relizat frumosul candelabru din inimioare.

    RăspundețiȘtergere
  4. LA noi februarie e plin de bucurie, trei copii nu s-au nascut in aceasta luna, plus o nepoata, plus doua finute, plus o bunica...

    RăspundețiȘtergere
  5. .. NI s-au nascut, am vrut sa zic, scuze

    RăspundețiȘtergere
  6. Preotul Valentin s-a îndrăgostit? Sper să fie o greşeală :).

    Zile frumoase vă doresc, Domnul să fie mereu în mijlocul vostru!

    RăspundețiȘtergere
  7. Fă-mă să înţeleg!Un preot de mir poate fi căsătorit sau celib.După ce primeşte taina preoţiei capitolul "noi legături amoroase" trebuie să fie încheiat. Dacă este îndrăgostit de o fată şi, îaintea martiriului, îi scrie scrisori de dragoste, nu cred că e pe calea cea bună.În mod normal, înaintea morţii, orice creştin îşi plânge păcatele de acest gen.
    Citesc acest blog frecvent şi te admir pentru entuziasmul tău de care caut să mă "molipsesc":-), pentru lucrurile frumoase pe care ni le împărtăşeşti şi pe care n-aş avea timp să le caut personal. Cred că blogul tău e singurul blog românesc pe care îl deschid zilnic. Să fii fericită!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoase ganduri. Ziua de nastere a sotului meu este pe 24 februarie, cand este si dragobetele, asa ca vom sarbatori atunci. Nu sarbatorim pe data de 14, iar cei care vor sunt liberi sa o faca. Asta nu insemana ca nu ne putem bucura de o zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mari, sti cum e cu starile astea- ni le creem singuri. Apropo de aces subiect, iti recomand o conferinta faina a Maicii Siluana, poate ai timp s-o asculti candva- Starile sufletesti. o GASESTI AICI

    http://www.ortodoxmedia.com/autor/25/Maica-Siluana-Vlad

    e extraordinara


    Magda, faptul ca ne ducem numai duminica la biserica nu inseamna ca in rest nu trebuie sa fim crestini, nu?faptul ca serbam iubirea intr-o zi anume nu inseamna ca ij celelalte nu trebuie sa iubim.Daca te gandesti strict la Sf. Valentin, nu la ziua indragostitilor, sa stii ca e un sfant dinainte de schisma, deci poti sa-l sarbatoresti linistita, e cat se poate de ortodox. Iar sarbatorirea intr-o zi anume a indragostitilor n-are nimic antiortodox, asa cum nu e nimic antiortodox sa serbam ziua mamei, de ex. Multumesc mult pentru vizita si te mai astept! :)

    Margret, foarte dragut, si eu fac ceva cu fetele, o sa postez maine daca reusim sa terminam.


    Irina, ce frumos, sa se nasca in aceeasi luna cu totii!plus ca ati scapat de niste griji :))


    Natalia, nu m-am gandit :)) poate pe vremea aia nu se casatoreau inainte de hirotonie?

    Mary, La multi ani sotului tau!sa fiti fericiti vesnic!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu sunt de a ceeasi parere cu Marilena.

    Irina, daca mai tii minte acel blog cu "patratelul pe zi", uite cateva inimioare frumoase de acolo. Cred ca indiferent de zi, noi putem sa crosetam astfel de frumuseti. Daca nu noi, macar copilasii nostri.

    inimioare crosetate
    http://craftyminx.typepad.com/files/bunting.pdf

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  11. http://marriageweek.ro/
    eu cred ca ar trebui sa promovam adevaratele valori : familia, nu indragostirea si casatoria de o zi si casatoriile intre aceleasi sexe si alte baliverne...sa ne intoarcem la cee e bun si sanatos pt societate :) Annamaria

    RăspundețiȘtergere
  12. Anamaria, total de acord cu tine. Asta zic si eu- sa transformam o zi deformata de lume intr-o zi placuta pentru familie. Dar sa stii ca indragostirea e foarte buna, fara ea nu s-ar incepe familii :).Foarte interesant linkul, multumesc!

    Cristina, l-am trecut la blogroll. Chiar acum am crosetat ultimul model de inimioara dat de ea, sunt f incantata de cum a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna dimineata tuturor. Am fost la Roma in 2009 si am intrat in Biserica de linga Bocca della Verita unde se spunea ca acolo sunt relicvele Sf VAlentin. Abia asteptam sa vad si eu niste moaste pe pamant italian! Insa ceea ce am gasit acolo m-a cam intristat si scarbit: niste oase innegrite dupa un paravan de sticla. Nici vorba de oase frumos stralucitoare/mirositoare asa cum le stim noi. Si nu am reusit sa aflu de ce, asa ca nici nu stiu ce sa mai cred...Eu nu sarbatoresc VD din motive de solidaritate cu cultura romaneasca traditionala. Aici in strainatate, am incercat intr-un an la scoala de la Maastricht sa fac martisoare cu copii dinn clasa baietelului si la propunerea mea mi s-a raspuns dupa 2 saptamani (era prea tirziu) dupa ce in iarna de Sf Nicolae facuseram pepernoten-urile olandeze fara nici o problema, intr-o scoala internationala. Si atunci m-a intristat foarte tare acest aspect - nu ne-a impiedicat sa daruim martisoare profesoarei si directoarei cumparate din Romania- dar am priceput cam cum sta treaba in context international. Noi suntem cei care trebuie sa invete, noi nu avem ce sa invatam pe altii. Cam asta a fost lectia mea culturala invatata aici, la un nivel la care nu ma asteptam. Dar oricum, pe sotul meu il cheama VAlentin asa ca am VAlentin's day un an intreg. Ma rasfata cu flori si dupa acus imediat 15 ani de casnicie- ceea ce va doresc si voua ! Zile frumoase, cu drag cristina (crisprofa)

    RăspundețiȘtergere
  14. p.s. Dar DRAGOBETELE suna cu totul altfel! cu bine, c.p.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sf Valentin ortodox este pe 16 feruarie, scrie in calendar si am citit despre el ca era un foarte bun cunoscator al scrierilor Biblice. Inatamplator pe tatal meu il cheama Valentin si il sarbatorim pe 16. La fel si pe verisoara mea care e nascuta exat pe 16:). Cat despre indragostiti si dragobete..eu consider a nu trebuie o zi speciala pentru a face un gest frumos si pentru a sarbatori, iar inimioarele de plastic si altele asemenea nu le agreez. Dar e chestie de gust. Trandafirii roz de exemplu, i gasesc adorabili :P.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu stiu de ce dar nici pe mine nu ma incanta aceasta sarbatoare lumesca sa-i spun asa, ca religioasa ....nu o prea vad.Sunt deacord sa transformam un lucru eronat intr-unul de valoare cum ar fi familia si dragostea care ar trebui sa o tina legata pana la mormant.Eu problema o vad putin diferit in sensul ca:acest fel de "sarbatoare"are gust mai mult paganesc decat crestinesc, a aparut in lume nu in crestinism.Nu as vrea sa fiu inteleasa gresit.Desi eu am inteles perfect mesajul tau, si e foarte bun insa nu stiu cat este de bun sa-l amestecam cu credinta.Eu cred ca mai degraba am putea sa promovam o zi pentru Dragostea in familie si unitatea ei.
    Sa introducem noi cei care ne numim crestini o zi speciala.Pentru ca, cred ca oricat am lupta impotriva curentului aceasta zi va fi intotdeauna doar fastul comerciantilor. E o parere!Si sper ca nu te deranjez cu ea.:)
    Si daca te-as deranja eu tot nu ma pot supara pe tine:)
    De aceea eu iti doresc o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  17. Se pare că am fost înțeleasă puțintel greșit, nu am nimic cu Sf. Valentin sărbătorit pe 14 februarie, nu am nimic cu catolicii, toți elevii mei de anul acesta sunt catolici și le-am sărbătorit și la școală onomastica, chiar a fost și pentru mine o provocare anul acesta școlar, descoperind alături de cei mici asemănări și deosebiri ale tradițiilor , sărbătorilor și participărilor la viața religioasă la catolici și ortodocși. Dar am dreptul ca și creștin ortodox să fac deosebirea dintre Sf. Valentin de pe 14 februarie și cel de pe 30 iulie - Sf. Mucenic Valentin. Ceea ce este interesant , paradoxal vorbind , în anul 1969 , Sf. Valentin, cel din Biserica Catolică a fost scos din calendar, în locul lui fiind amintiți Sfinții Chiril și Metodiu așa cum la noi Dragobetele apare în tradiția populară , nu și în calendar. Sărbătorirea publică a Sfântului Valentin(cel din februarie)a început la noi în anii 90 ca un produs media importat din lumea occidentală, grație unei televiziuni. De acolo s-au născut tot felul de practici, nu tocmai creștine. și mă refer nu la darurile oferite în numele dragostei, ci la invențiile necreștinești căsătorii de o zi și altele. De ce prefer să sărbătoresc Dragobetele? În primul rând pt k e între ziua de naștere a soțului și a mea, pt k atunci când eram necăsătoriți ne vedeam pe 24 februarie pt a sărbători zilele noastre de naștere, în al doilea rând pt k sărbătoarea e legată de spațiul nostru românesc unde dominantă e ortodoxia.

    RăspundețiȘtergere
  18. Que lindo blog! and I love that "Tinkerbell" sticker on your side bar.... Can I borrow it? ;)

    Cielo

    RăspundețiȘtergere
  19. Cielo, thanks!of course you can :)

    Magda, pai Sf. Valentin n-are nimic cu catolicii, ca e sfant dinainte de schisma. Nu e sfant catolic, e sfant roman(de la Roma).La fel cu Sf. Abrozie de Milano si altii.

    Corina, sigur ca nu ma deranjezi!te pup
    oq, interesant, m-am uitat in calendar pe 16, dar nu l-am gasit pe Sf. Valentin

    Cristina, nu stiu ce sa zic de moaste, chiar nu ma pricep.

    RăspundețiȘtergere
  20. http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-mucenici-pamfil-valentin-99224.html

    RăspundețiȘtergere
  21. Tot eu :) Nu reiese ca sunt unul si acelasi sfant.

    RăspundețiȘtergere
  22. http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/2012-februarie/

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.