marți, iulie 05, 2011

Sortul de bucatarie


Imi plac tare mult fotografiile vechi, cu gospodinele din anii 50. Familii fericite, case simple, copii jucandu-se linistiti impreuna, barbati multumiti de familia lor si femei aranjate, imbracate frumos, cu sortulete dragute peste rochiile elegante. Desigur, sunt doar fotografii, dar cred totusi ca pe vremea aceea lucrurile erau mult mai simple, si oamenii aveau o pace si o bucurie care lipseste multor familii de azi. Aceste lucruri n-ar trebui sa dispara - si nici rochiile elegante cu sortulete frumoase deasupra.


De cand am descoperit programul Fly Lady am inceput sa dau mai multa atentie felului in care ma imbrac in casa. M-am gandit ca nu e politicos sa ma aranjez pentru straini, doar cand ies pe strada, si familia mea sa ma vada ciufulita , in haine sleampate si patate.M-am hotarat ca, daca un mod de a arata nu e acceptabil pentru straini, e cu atat mai putin acceptabil pentru cei  dragi..  Mi-am cumparat cateva rochii dragute pentru purtat in casa, si niste pantofi comozi. Odata schimbata garderoba de interior a trebuit sa folosesc si un sort, ca sa nu patez  hainele. Am doua sorturi primite cadou- unul de la mama mea, si unul de la soacra mea, pe care le folosesc zilnic.


Aceste lucruri aparent marunte ma fac sa ma simt mult mai bine cu mine, si ma binedispun de dimineata. Imbracata frumos, si cu un sortulet elegant cheful meu de munca a crescut proportional cu buna dispozitie :)).
Mi-am amintit de femeia din Pilde 31:
Ea vegheaza la propasirea casei sale si paine, fara sa lucreze, ea nu mănânca
 sau in traducere din engleza
Ea vegheaza asupra celor ce se petrec in casa ei, si nu manancă painea lenevirii.
(Pilde 31:27)
 Nu ma scol in fiecare dimineata cu chef de munca, dar sortul meu, asezat cuminte in bucatarie, ma mobilizeaza si ma duce cu gandul la versetul de mai sus.
Astazi sortul a devenit o amintire, nu se mai gaseste decat prin dulapurile ori garderoba femeilor de la tara. Modelul femeii gospodine este ridiculizat - nu mai e demn sa stai ”la coada cratitei”, si odata cu el, din bucataria femii moderne, a disparut si mormanul de sorturi divers colorate.


Eu as vrea sa mentin vie in familia noastra aceasta traditie. Mi-o amintesc pe mama purtand sort cand eram copil, bunicile mele purtau sort, soacra mea poarta sort,
si sper ca si fetele mele sa faca la fel.
In SUA exista chiar si o zi nationala a sortului de bucatarie :) (National Wear Yor Apron Day),
care vrea sa le transmita femeilor ca e ok sa-ti placa sa fii gospodina , femeie casnica si mamica, si le incurajeaza ca o zi sa poarte sortul si in afara casei. 


Mi-am croit primul sort de bucatarie cand eram in scoala generala, si cred ca o sa scot de la naftalina masina de cusut, ca sa-mi improspatez garderoba  :)), mai ales ca pe net se gasesc o gramada de tutoriale dragute.
Voi aveti vreun sort prin casa?Il purtati?
Irina

23 de comentarii:

  1. Oooo da! Primul lucru facut la masina de cusut a fost un sort. Mai greu mi-a fost la inceput sa ma obisnuiesc sa il pun de fiecare data cand imi era util, dar cu timpul m-am obisnuit.
    Si eu, de cand imi faceam planurile pentru lunga perioada de stat acasa am luat hotararea sa fiu mai eleganta chiar daca nu ies nici macar din curte.Ma mobilizeaza si imi creeaza o stare de bine cand imi place cum arat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am vreo patru! Si cred ca e bine de purtat, pentru ca tot mai sare cate vreun strop de pe undeva, cand faci mancare sau cand speli vasele. Mie imi plac cele care au si partea de sus!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca sa-ti raspund la intrebare mai intai: da, am, mai multe chiar, insa nu le port decat rar, pentru ca de obicei ma grabesc si uit ...
    Insa fotografiile alea mie imi starnesc un gust foarte amar ... Citesc acum (si iti recomand cu caldura) Women's Room, de Marylin French, care este o oglinda infioratoare, tulburatoare, brutal de sincera, a societatii (americane) in perioada respectiva. Nu e nimic de admirat, din pacate si, oricat de putin militanta feminista as fi, mie mi-a zdruncinat puternic (pre)conceptiile legate de era respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat subiect si buna ideea cu sortul si tinuta placuta a femeii în propria casa! Am cateva sortulete si eu pe care le folosesc mai rar, din pacate.. dar acum, citind cele scrise de tine, m-am hotarat sa le si pun în aplicare, caci cu siguranta buna dispozitie va creste, iar cheful de munca ar putea fi astfel stimulat :)Multumim!
    O zi buna si multe felicitari pt blog! cu drag, Simona

    RăspundețiȘtergere
  5. Catrinel,si la mine sortul a fost printre primele proiecte cusute la masina, ca era mai simplu.Imi amintesc si acum materialul- alb cu bulinute albastre :))

    Mihaela, da alea sunt tare practice. Eu am unul gen rochita, e foarte dragut

    RăspundețiȘtergere
  6. I LOVE my aprons!! I have begun a collection ~ so far I only have 6 (and only 3 that I really love), but I hope to leave a whole bunch that my girls will someday inherit!

    You have a beautiful blog and while some things are obviously lost on Google Translator, I feel your heart coming through. Great to meet you!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina, evident ca in societatea respectiva existau probleme, deoarece traim intr-o lume cazuta, afectata de pacat, nu exista rai pe pamant. Dar trebuie sa recunosti ca pe atunci oamenii aveau valori la care tineau cu putere, si familia era una dintre ele. Astazi asistam la o disolutie ingrozitoare a familiei, a caminului, si cel mai mult sufera copiii.Chiar dimineata citeam ca de la inceputul anului au divortat 4000 de romani, majoritatea in Bucuresti!este tragic!
    consecintele miscarii feministe asupra familiei sunt atat de dureroase, ca nu se poate spune!da, sunt de acord ca femeile trebuie sa aiba drepturi civile egale cu barbatii, asa este corect, dar sa nu uitam ca Hristos a eliberat femeia de sub toate tiraniile, inclusiv de sub cea a barbatului. Omul are o liberate reala doar atunci cand implineste poruncile lui Hristos, altfel este rob pacatului, care distruge vieti.
    M-am cam intins, dar ma pasioneaza subiectul :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Simona, cu mult drag!schimba neaparat tinuta, sigur ai sa te simti mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. La fel si in familia mea mama a purtat sort si bunica din partea mamei. Eu am unul tare drag, are o croiala simpla si comoda si o culoare albastrea care ma prinde tare bine:) Il port destul de mult, mai ales cand fac prajituri. Si apropo de tinuta in casa, mie imi plac mult rochiile, am cateva rochii dragute si papucei comozi in care ma simt bine. Nu imi place sa port pantaloni si nici capot (pe asta chiar nu il suport:))

    RăspundețiȘtergere
  10. eu am vreo patru sorturi, din care doua stau intr-un cuieras din bucatarie, la indemana. din pacate le folosesc foarte rar, mereu uit sa le pun,intru grabita in bucatarie doar sa fac ceva foarte rapid si zic ca n-are rost sa-l pun pt jumatate de minut, dar jumatatea aia se lungeste, mai gasesc eu cate ceva de facut. drept urmare majoritatea hainelor mele de casa sunt patate de grasime. ar trebui sa-mi intre in obicei sa nu mai fac nimic in bucatarie fara sort.
    nu prea vad rostul sorturilor scurte, doar din talie in jos, eu fiind mai grasa ma murdaresc imediat pe burta si pe piept, imi trebuie unul lung, de la gat in jos. poate ma invrednicesc sa fac si eu unul mai frumos, ale mele sunt foarte simple, drepte(am si unul portocaliu, primit in campania electorala:)), nu din astea cu volanase. desi nu cred ca ar rezista astea dragute la mine, le-as pata imediat. cel mai practic e unul dintr-un material impermeabil, asa nu ma ud pe burtoi cand spal vasele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imaginea gospodinei anilor '50-'60 imi place mult. Sort nu am. Nici nu-mi doresc dar nici nu l-as refuza.

    http://aubreylondonpinup.com/the-glorious-1950s-housewife/

    RăspundețiȘtergere
  12. ce frumos...chiar ma gandeam zilele trecute, cand am fost la bunica, sa-mi iau si eu sort :) am purtat mereu cand eram in vacante la tara, si ma lasau gospodina acasa...oare unde gasesc sa cumpar?

    RăspundețiȘtergere
  13. Citeste cartea, Irina, daca o gasesti, pe mine m-a cutremurat!! Sunt perfect de acord cu tine, insa, sa vezi, ca nu feminismul ne-a bagat in nebunia in care suntem azi, feminismul s-a vrut o solutie la problemele in care eram oricum, pana in gat, doar ca n-a fost o solutie potrivita si nicidecum completa. Ca orice revolutie, radicalitatea distruge, inainte de a construi la loc.
    Pe mine m-au socat, acum, redigerate si reconsiderate, din perspectiva cartii acesteia (fiindca pana acum nu-mi pusesem problema astfel, nu intrasem in detaliile maruntului, din pacate atat de importante in echilibrul nostru) ruperea, prapastia, haul cumplit dintre lumea femeii si lumea barbatului. De atunci. Nu era nimic care sa acopere, nicio punte, nu era nici macar iubire. Era o legatura stramba, pierduse cu totul dumnezeirea, DEJA!
    Si nu, te inseli, valorile nu existau, asa ne place noua sa credem, acum, fara sa fi pipait durerile lor de atunci, erau doar APARENTE!!! Cosmetizari, foarte similare celor moderne, chiar daca de alta natura. Gunoiul de sub pres ingropat sub o poza frumoasa, dar retusata.

    Iti zic, pentru mine a fost o revelatie.
    Am completat-o cu experientele mamelor noastre, bunicilor noastre si ... m-a sfasiat.
    I-am multumit Domnului pentru ce am acum, gratie eliberarii care ne-a putut inapoia iubirea si ne-a unit la loc cu barbatii nostri. Dar lucrul inca nu e sfarsit. Mai avem muuult de munca.

    Repet, citeste cartea! O sa te zdruncine profund.
    Am sa scriu si pe blog, dupa ce o termin (inca n-am reusit), mai multe. Nu stiu daca a aparut in Romania, daca e tradusa. Insa e ... lectura obligatorie pentru orice femeie!

    Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina, nu e tradusa la noi, dar m-am uitat pe wiki si am inteles cam despre ce-i vorba. Scrisesem un raspuns detaliat, dar n-am reusit sa-l postez, si pana la urma m-am gandit sa fac o postare despre cum vad eu problema.

    RăspundețiȘtergere
  15. Irina, cum noi ne mutam din casa in casa deocamdata (de cand ne stim ca familie) poate voi reusi sa ma asez la casa mea asa cum mi-as dori si sa imi fac eu sortuletele si sa le cos asa cum as vrea eu (inca nu am masina de cusut dar as vrea...). CAt despre concurenta cu spatiul public in tinuta este exact ce am discutat despre asta recent cu sotul meu!!! Felul in care ai scris despre casa in toate ocaziile este o mingaiere si o lumina ce duce pe un drum frumos. Un sortulet tot am dar uite ca il folosesc rar ca sta in sertare (din lisa de loc...) DEOCAMDATA! spor in toate si o zi frumoasa,c.

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu am doar unul ratacit pe undeva printr-o cutie din pod :(,dar si mie imi plac mult pozele de genul celor pe care le-ai postat tu.Sper ca in momentul in care voi reusi sa-mi stapanesc si eu masina de cusut sa-mi fac si eu un sort frumos :) .

    RăspundețiȘtergere
  17. Imaginea femeii americane din '50-'60 e frumoasa, realitatea ne omoara :)
    Da, sortul... Toate arata ca naiba din cauza ca am PROSTUL obicei sa ma sterg de poale cand sunt in viteza in bucatare. Si cand nu am sort, mai uit si "harst" una si pe hainele de casa.
    Dar va trebui sa le aranjez, eventual sa imi fac unele noi, si sa le rebag in circuit :)

    RăspundețiȘtergere
  18. e o iluzie amara asta cu cu frumusetea vietii in the 50ties. Erau frumoase familiile care sunt frumoase si acum, unde exista conlucrare intre soti, in rest, tiranie cat cuprinde. Lumea nu s-a schimbat, toate-s vechi si noua toate.
    cat despre sort, noi avem unul f simpatic de la ikea pe care-l purtam pe rand, da mai mult sotul;-)) E un obiect foarte folositor, sunt prima care -l preaslaveste dpdv FUNCTIONAL. Nu l-as ridica insa la rang de idee, e doar...un sort care te apara de murdarie cand trebuie sa pregatesti masa sau sa hranesti bebelusii;)

    RăspundețiȘtergere
  19. c., multumesc, va doresc sa aveti casuta voastra cat mai repede!
    Aditza, eu am un sort tip rochie, f practic si dragut, dar vara ma cam incalzesc in el. Eu port sort cam toata ziua. Din astea impermeabile am pentru fete.

    Amalia, nici mie nu-mi prea plac capoturile, am purtat doar la spital

    Mihaela, neaparat sa schimbi garderoba si sa te aranjezi, sigur cei din casa vor remarca, si cred ca le va face placere

    Degetica, nu cred ca e chiar o iluzie, societatea era cat de cat mai asezata (inca).
    Cred ca in spatele fiecarui sort se poate ascunde o idee, sau poate fi doar un banal obiect de uz casnic- depinde din ce unghi privesti :).Ca si orice altceva, probabil.

    RăspundețiȘtergere
  20. draga irina, imi place sa citesc ce scrii. ma gandeam ca poate ar fi bine sa iti spun. iar postarea asta a fost asa... calda si luminoasa, incat am zis: gata, trebuie sa zic ceva. :) mi-ar fi placut sa te pot cunoaste personal, esti o persoana deosebita. lore

    RăspundețiȘtergere
  21. Lore, multumesc, ma bucur ca ti-a placut

    RăspundețiȘtergere
  22. Pe alese :)

    http://www.etsy.com/shop/momomadeit?page=1

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.