miercuri, ianuarie 25, 2012

Yarn Along

Daca e miercuri, e Yarn Along. In fiecare miercuri cele care iubesc tricotatul/crosetatul si lectura sunt invitate sa posteze pe blogul lor, sau pe grupul de pe  flickr, o fotografie cu ce au pe andrele/croseta, si cu cartea pe care o citesc, si sa lase linkul pe blogul lui Ginny .


Afara ninge neintrerupt si viscolit de vreo 15 ore, este absolut minunat. Plapumioara alba si rece de afara stimuleaza creativitatea si pofta de lectura :)). Va povesteam zilele trecute ca mi se facuse dor de croseta, si de „granny square”, asa ca am inceput sa lucrez o paturica din ceva resturi de fire in culori vesele.

Recitesc o carte foarte frumoasa, despre rugaciune - „Lectii duhovnicesti- oameni ai lui Dumnezeu si invataturile lor despre viata crestina” de S. Bolsakov. Am cartea de mult, si am recutit-o de multe ori.Viata autorului m-a impresionat foarte mult- nascut intr-o familie foarte instarita si credincioasa, in  1901, paraseste Rusia la 19 ani, fugind de revolutia comunista. Si-a petrecut intreaga viata calatorind prin Europa, si scriind foarte multe opere in domeniul teologic.


Cartea incepe cu amintiri din vechea Rusie- dialoguri purtate cu diversi parinti duhovnicesti din vremea aceea. Amintirile despre mama, bunica si dadaca sa sunt deosebite, descriind femei cu mare credinta si evlavie.  Cuvintele bunicii sale, pe care i le spune in perspectiva pierderii averii din cauza revolutiei , m-au miscat in mod deosebit, fiindca azi e rar sa intalnesti oameni in lume asa desprinsi de cele materiale.Sa nu mai spun ca parca ii descrie pe multi dintre bogatii si politicienii de azi.
„In timpuri obisnuite ai fi fost un om bogat si ai fi trait in belsug si in cinste.Revolutia asta, sau mai bine zis Domnul, te va lipsi de toate acestea.Sa nu-ti para rau.Vei dobandi in schimb o mare libertate launtrica, ce nu va mai fi stanjenita de toate aceste proprietati, afaceri si fabrici.
-Si ce sfat imi dai, bunico, daca revolutia se inaspreste si toate proprietatile vor fi pierdute pentru totdeauna?
-Ti-am spus.Traieste asa cum iti dicteaza constiinta si nu te departa de la acest drum pentru o pozitie mai inalta in societate sau pentru castiguri mai mari.Cei care fac astfel isi iau drept rasplata neliniste, griji pentru averile si pentru privilegiile lor, intrigi si umilinte venite de la mai-marii acestei lumi, invidie fata de fericirea rivalilor.Iar daca vreunul a facut si crime pentru a dobandi ceea ce dorea, lucrurile vor sta inca si mai rau.(....).Se apropie timpul celor fara de Dumnezeu, timpuri de faradelegi, dar tu sa nu cauti niciodata la ceilalti.Ramai credincios si nu vei fi rusinat niciodata.”

Sper ca v-a placut  fragmentul, si v-am starnit curiozitatea in privinta acestei carti.
Va doresc o dupa-amiaza placuta, si nu uitati de darul de blog, inca  va mai puteti inscrie! :)

Irina