joi, martie 01, 2012

Inceput de martie

    Azi dimineata, cand m-am trezit, am vazut ca a nins - un strat fin si alb acoperea cenusiul de afara. Presupun ca sunt ultimele `zvacniri ` ale iernii, si nu in (foarte) multe zile ne vom bucura de pomii infloriti :).
Luna februarie a trecut pe nesimtite.
 Am inceput cu o deconectare de la internet, stiri, agitatie si am incercat sa ma apropii mai mult de Dumnezeu. Nu am ce sa povestesc prea multe despre aceasta perioada, dar  imi doresc ca din cand in cand sa repet experienta.
 Este incredibil cat de mult poate impovara, obosi si agita abundenta de informatii si de stiri, programul incarcat de tot felul de activitati si treburi care `neaparat trebuie` facute.Valurile vietii ne zbuciuma de colo-colo si ne lasam purtati de ele, in loc sa ne suim in corabie cu Mantuitorul.
Intre timp a inceput si Postul Mare. Ne gandim la mancare- ce sa mai gatim, oare mancam destul, oare avem un meniu echilibrat, oare n-o sa ne lesine foamea in postul asta :) ?Uitand ca nu doar cu paine va trai omul....si ajungem din nou la rugaciunea - de acasa si de la Biserica.

sursa

 Mi-am dat seama ca nimic nu e chiar asa de neaparat, cu exceptia rugaciunii. Daca facem restul, si lasam rugaciunea, viata noastra interioara si exterioara o va lua razna.
   Asa ca m-am gandit sa incep luna cu cateva ganduri ale Sf. Siluan Athonitul, referitoare la                rugaciune, pe care vi le daruiesc cu drag si voua . 
Dumnezeu sa ne ajute in viata noastra de rugaciune!

sursa




 

Multora le place să citească cărţi bune, şi acesta e un lucru bun, dar să te rogi e mai bine decât toate, însă cine citeşte cărţi proaste sau gazete e lovit de foame sufletească; sufletul lui flămânzeşte pentru că hrana sufletului şi desfătările lui sunt în Dumnezeu.
........................

Rugăciunea se dă celui ce se roagă, cum se spune în Scripturi; dar rugăciunea pe care o săvârşim numai din obişnuinţă, fără zdrobire de inimă pentru păcate, nu este plăcută Domnului.

.............................

Cine iubeşte pe Domnul, acela îşi aduce aminte întotdeauna de El, iar aducerea-aminte de Dumnezeu naşte rugăciunea. Dar, dacă nu-ţi vei aduce aminte, atunci nu te vei mai ruga, iar fără rugăciune sufletul nu va rămîne în dragostea lui Dumnezeu, căci prin rugăciune vine harul Duhului Sfînt. Prin rugăciune se păzeşte omul de păcat, fiindcă, rugîndu-se, mintea e ocupată de Dumnezeu şi cu duh smerit stă înaintea Feţei Domnului, pe Care-L cunoaşte sufletul ce se roagă.

..................................

Astfel, numai Domnul stie toate, noi insa, oricine am fi, trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne povatuiasca si sa intrebam pe parintele duhovnicesc, ca sa nu gresim.

....................................

În rugăciune învăţătorul este Însuşi Domnul, dar trebuie să iţi smereşti sufletul. Cel ce se roagă cum se cuvine, acela are în suflet pacea lui Dumnezeu. Cel ce se roagă trebuie să aibă o inimă miluitoare faţă de întreaga făptură. Cel ce se roagă pe toţi iubeşte, şi de toţi îi este milă, căci harul Sfântului Duh l-a învăţat a iubi.

...................................

Cel lenes la rugaciune cerceteaza cu nesat tot ce vede pe pamant si in cer, dar cum este Domnul nu stie si nici nu sa straduieste sa cunoasca, si cand aude invatatura despre Dumnezeu, el spune: "Cum e cu putinta sa cunosc pe Dumnezeu? Si tu de unde il cunosti?"
.......................................

Oricît am învăţa, e cu neputinţă să cunoaştem pe Domnul dacă nu vom vieţui după poruncile Lui, pentru că nu prin ştiinţă, ci prin Duhul Sfînt se face cunoscut Domnul.

.......................................

Tu zici că mulţi oameni suferă de tot felul de nenorociri şi de la oamenii răi; dar eu te rog: smereşte-te sub mîna cea tare a lui Dumnezeu şi atunci harul te va învăţa şi tu însuţi vei voi să suferi pentru iubirea Domnului. Iată ce te învaţă Duhul Sfînt pe Care L-am cunoscut în Biserică. Dar cine-i ocărăşte pe oamenii răi şi nu se roagă pentru ei, acela nu va cunoaşte niciodată harul lui Dumnezeu. .....................................

Dacă vrei să ştii cît de mult ne iubeşte Domnul, urăşte păcatul şi gîndurile rele şi roagă-te din adîncul inimii ziua şi noaptea, şi atunci Domnul îţi va da harul Lui şi vei cunoaşte pe Domnul prin Duhul Sfînt, iar după moarte, cînd vei ajunge în rai, şi acolo vei cunoaşte pe Domnul prin Duhul Sfînt, aşa cum L-ai cunoscut pe pămînt.



Va doresc un martie binecuvantat!




Irina