sâmbătă, martie 03, 2012

In mijlocul lumii

   Aflati in mijlocul agitatiei lumesti adeseori visam la o viata linistita, departe de `lumea dezlantuita`, in care sa n-avem alta grija decat rugaciunea si citirea cartilor sfinte. De multe ori ni se pare ca familia si toate obligatiile pe care le avem ne consuma tot timpul, si ne opresc sa inaintam pe calea crestina asa cum am dori, si nu reusim sa ne gasim pacea. Iata cum dezleaga aceasta problema  Sf. Macarie de la Optina, intr-o scrisoare catre una din fiicele sale duhovnicesti: 

~ tartine cu unt de arahide si miere ~

`In scrisorile dvs. vad ca sunteti in cautarea mantuirii sufletului. In acest scop, ati dori sa parasiti lumea, insa nu puteti face asta, intrucat sunteti datoare sa ingrijiti de copii si de gospodarie.
....
 Atata timp cat trebuie neaparat sa traiti in lume ca sa va aranjati copiii, traiti.Ingrijiti-va in primul rand de implinirea poruncilor lui Hristos, iar ca sa le cunoasteti cititi Evanghelia, Faptele si Epistolele Apostolilor, precum si invataturile Sf. Parinti despre patimi si virtuti.Strabatand calea vietuirii crestine, cunoasteti-va neputinta, smeriti-va si pocaiti-va inaintea Domnului pentru scaderile dumneavoastra, si nu nadajduiti nicidecum in faptele dvs., ci in milostivirea lui Dumnezeu.
Pravila de rugaciune impliniti-o dupa putere si dupa cum va ingaduie imprejurarile, insa cu simtamantul vamesului, nu cu al fariseului. Sf. Isaac scrie :`Rugaciunea celui ce nu gandeste despre sine ca este pacatos nu este bineplacuta inaintea lui Dumnezeu.`De lucrare inalta si de pravila mare nu va apucati; acelasi Isaac invata ca `lucrarea cu masura nu are pret`. Paziti-va insa constiinta si nu cautati rasplata aici in mangaierea duhovniceasca: lasati aceasta in voia lui Dumnezeu, care stie cand sa dea.`

(Sfaturi pentru mireni, ed. Sophia)

Nu e nevoie sa fugim de-acasa ca sa ne gasim linistea :), ci e suficient ca, in imprejurarile vietii noastre, acolo unde ne-a pus Dumnezeu, sa cautam mai intai Imparatia Lui.Atat de simplu, si atat de complicat :).

Irina