vineri, august 10, 2012

V-a muscat vreodata o capusa?

 De cateva zile ne luptam cu o viroza, care se manifesta prin varsaturi, febra si dureri musculare. Prima afectata a fost Otilia, am urmat eu, apoi Ilinca si in final Teodora. Din fericire ne-a tinut pe fiecare doar doua zile. Teodora a inceput asera cu febra mare si varsaturi. Dimineata, pe cand incercam s-o consolez si o mangaiam prin par, am simtit ceva ca un ghemotoc la ceafa. Cand m-am uitat mai bine am observat ca era o capusa grasa de sange, infipta sub parul copilului.. Am fost in uichend la munte, dar nici prin gand nu mi-a trecut ca la intoarcere sa scotocesc prin parul copiilor in cautare de ganganii.E prima oara cand vad o capusa, si nu mi-am imaginat vreodata ca o sa vad una. Credeam ca se intampla rar sa te intersectezi cu asa ceva, ca e un fel de legenda, si de aceea nici nu mi-am pus problema sa iau vreo masura de precautie in acest sens.Silly me!
 In ultima vreme pericolul muscaturii de capusa a fost destul de mediatizat, asa ca m-am speriat groaznic si am plecat la medicul de familie, care ne-a indrumat spre spitalul de infectioase Babes. Din pacate ei nu scot capuse, dau doar tratamentul. Asa ca ne-au trimis la  Budimex, la urgente. Prima vizita a fost la chirurgie, unde am primit un pansament cu spirt ca sa-l punem pe insecta. N-a mai fost nevoie de extractie, a cazut singura, fara ca sa-si lase, sper, nimic sun pielea Teodorei. De la chirurgie am mers la pediatrie, fiindca saracuta avea febra mare. Cu diagnosticul de viroza si muscatura de capusa ne-am intors la spitalul de infectioase Babes. Acolo iar consult, si tratament cu antibiotic 14 zile.
Am ajuns acasa terminati dupa atata alergatura. Sper sa nu fi fost o capusa infectioasa (am inteles ca doar 1 din 20  poarta agentul patogen al boreliozei), si tratamentul cu antibiotic sa fie suficient pentru a preveni boala.
Am povestit toate astea ca sa avertizez mamicile nestiutoare ca si mine. Se pare ca in ultima vreme e invazie de astfel de ganganii, si e bine sa va luati masuri de precautie daca umblati prin paduri, sau prin locuri cu iarba mare, copaci sau tufisuri.
In caz ca aveti ghinionul sa va muste una, e bine sa mergeti de urgenta la medic, ca s-o extraga si sa va dea antibiotic.

Irina