Gândeşte să cumpere o ţarină şi o dobândeşte; din osteneala palmelor sale sădeşte vie.
Pilde 31:16
sursa:google |
Versetul 16 ne arata ca femeia din Pilde 31 cheltuieste banii in mod intelept, investind in ,,active"- adica in bunuri care produc la randul lor profit, in loc sa necesite doar cheltuieli pentru intretinere. Ea nu doar ca se pricepe la afaceri (cumpara pamant), ci are pregatit si un plan pe termen lung, pe care il pune in practica prin propriile puteri (sadeste o vie, care va rodi in viitor). Desi probabil s-a sfatuit cu sotul ei referitor la aceste chestiuni (e doar o presupunere, deoarece versetele biblice nu precizeaza acest lucru), ea se descurca foarte bine singura pentru a duce aceste treburi grele la bun sfarsit.
Femeia din Pilde 31 nu este deloc o femeie slaba, care n-ar face fata vietii fara sprijinul si ajutorul barbatului, ci e o femeie puternica, muncitoare, harnica, ancorata in realitate, care stie ce are de facut pentru binele familiei.
Poate ca noi nu avem atatia bani cat sa cumparam teren, si nici atata forta fizica cat sa sadim si sa ingrijim o vie sau o gradina, dar putem sa aratam intelepciune atunci cand vine vorba de cheltuirea bugetului de familie.
sursa:google |
Prima lectie pe care o putem invata din acest verset este sa renuntam la cheltuielile impulsive- inainte de a cumpara ceva, chiar si un lucru marunt, sa ne luam timp de gandire. Am intradevar nevoie de acest lucru?daca il cumpar nu voi dezechilibra bugetul in aceasta luna?
Apoi sa ne gandim cum e lucrul pe care vrem sa-l cumparam. E un lucru trainic, solid, de calitate? investesc in mod intelept sau arunc banii pe fereastra?daca e vorba de mancare- nu cumva as putea face alegeri mai ieftine si in acelasi timp mai sanatoase?Faptul ca ne planificam cheltuielile ne va ajuta poate sa incepem sa economisim, pentru a investi mai tarziu in ceva productiv.
O alta lectie pe care o putem invata din acest verset este ca trebuie sa ne investim nu doar banii, ci si timpul in mod intelept. Inainte de a incepe un proiect e bine sa calculam cat timp si cati bani va trebui sa inestim in el, si daca investitia acestora va produce rezultatele asteptate.
Pe langa faptul ca putem invata ceva de aici in ceea ce priveste cheltuirea inteleapta a banilor, putem observa ca femeia din Pilde nu traieste de pe o zi pe alta, fara nici un plan si fara nici o socoteala. Ea isi stabileste niste scopuri pe termen scurt si lung, si depune efortul necesar de a le atinge. Ea stie unde doreste sa ajunga, stie ce doreste sa obtina si munceste din greu pentru a vedea rezultate.
Multe femei se plang de viata pe care o duc, si sunt nemultumite, dar asta e singurul lucru pe care il fac. Nu analizeaza ce actiuni au intreprins de au ajuns la asa rezultate, si ce e nevoie sa faca pentru a schimba lucrurile, daca intradevar se doreste o schimbare?
Femeia din Pilde 31 nu se vaicareste deloc- ea nu reactioneaza la imprejurarile vietii, ci actioneaza pentru a atinge scopul dorit - si cred ca aceasta este lectia cea mai importanta pe care trebuie s-o aplicam in vietile noastre. Stim din batrani ca ,, Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista''. Si pasarile cerului muncesc- alearga de colo-colo, cautand hrana, nu stau cu ciocurile deschise asteptand sa pice ceva in ele.
Asa si noi- sa visam, sa planificam in mod concret si, cerand ajutorul lui Dumnezeu, sa actionam in directia dorita :).
Adevarat, Irina, o femeie puternica are putine momente de slabiciune! Eu sunt din categoria celor care se vaicaresc; teoretic stiu ce am de facut, dar punerea in practica ma omoara, mai exact am un soi de nesiguranta - daca nu voi reusi? - pe care eu o consider un fel de lene mascata. Mi-a placut cum ai scris; aceasta femeie imi aminteste de bunicile mele care au crescut 9, respectiv 6 copii... Sa te tina Dumnezeu sanatoasa si puternica! Mihaela-Simona
RăspundețiȘtergere...sau poate are multe momente de slabiciune, dar nu se vad in public :).Ceea ce te impiedica, din cate spui, este teama de esec-una din fricile distructive care ne-a fost inoculata in copilarie prin specificul nostru in educatie. Suntem invatati sa ne fie frica de greseli- ca sa nu rada lumea de noi, etc.- si nu suntem capabili sa ne asumam riscul esecului. Din pacate acest lucru ne priveaza si de reusite, fiindca evident ca, daca nu vom incerca nu vom avea un esec, dar nici o reusita.
ȘtergereCartile de dezvoltare personala din zilele noastre sunt practic tot pildele astea reinventate. E mai trendy probabil sa citezi din Secretul decat din Biblie, desi daca am incerac macar sa le analizam cum faci tu aici, am invata mai mult decat din varianta moderna si un pic diluata. :)
RăspundețiȘtergeresi da, si nu.Spre deosebire de psihologie, in crestinism exista o invatatura despre patimi, despre lupta cu ele- practic aceasta e adevarata dezvoltare personala.Iar aceasta lupta se poate duce doar cu ajutorul harului, pe care il primim participand la viata Bisericii. Intradevar, din Sf. Scriptura putem trage multe invataminte morale, pozitive, dar ele au efect de scurta durata daca nu sunt sustinute de o schimbare interioara reala, bazata pe conlucrarea cu Dumnezeu, nu doar pe propriile puteri.
ȘtergereIrina, m-a atins! Eu sunt in procesul de strangere bani:) pentru pamant, nu pentru vie ci pentru gradina de legume:), loc de dupa-amiaza/week-end. Vorbeam cu o prietena care spunea ca nu poate economisi si i-am zis ca e nevoie de un scop, altfel vom tot cheltui fara folos.
RăspundețiȘtergereAi mare dreptate ca o femeie puternica ia atitudine, se plange putin (a nu se intelege cere ajutor atunci cand nu mai poate), ia decizii si persevereaza...
Saptamana binecuvantata!
Anca,iti doresc sa va atingeti scopul cat mai repede. E tare bine sa aiba omul bucatica lui de pamant...
ȘtergereNu ma plang, sau cel putin incerc sa nu ma plang....dar am alte slabiciuni, nu ma pot coordona sa iasa totul struna (casa curata, copii la locul lor, sot multumit mereu.)....La asta lucrez si sa stii ca de multe ori ma ajuti si tu...
RăspundețiȘtergerePoate reiei mediul saptamanal ca imi lipseste....din septembrie este musai sa-l pun in practica din nou....am mai avut tentative in primavara.
O saptamana binecuvantata.
Ramona, ma bucur ca pot fi de folos.Si eu am scapari si slabiciuni ca tot omul, nici la noi nu e totul perfect, si nici nu ma astept sa fie :)- dar incerc ca astazi sa fac lucrurile ceva mai bine ca ieri, in masura posibilitatilor :).Faptul ca am un progam scris ma ajuta sa tin o oarecare linie.
RăspundețiȘtergereVoi reveni cu rubrica de meniu saptamanal, incepand cu vinerea aceasta.
Irina, ai scris mai sus "Spre deosebire de psihologie, in crestinism exista o invatatura despre patimi, despre lupta cu ele - practic aceasta e adevarata dezvoltare personala."
RăspundețiȘtergereDe ce crezi ca la psihoterapeut nu poti vb despre toate aceste lucruri. Cine te impiedica? Da-mi exemplu despre o patima pe care nu o poti vb cu psihoterapeutul. Plus, ca exista si psihoterapeuti de orientare crestina.
Multumesc,
Mihaela
Mihaela, daca psihoterapeutul nu este ortodox, in sensul de a fi conectat la harul necreat prin Sfintele Taine, avand duhovnic si lucrand poruncile lui Hristos, el nu are cum sa inteleaga ce e aia patima, ce inseamna despartirea omului de Dumnezeu si cum afecteaza ea sufletul uman. Degeaba ii vorbesc eu psihoterapeutului despre patimi, daca el nu intelege de fapt ce-i spun.
Ștergere,,Un bun psihoterapeut îl va ajuta pe „cel ce doarme” în patimi şi se zbate în coşmarurile consecinţelor lor să se trezească şi să devină conştient de neputinţa sa şi să-şi dorească vindecarea. Acesta e momentul în care cel suferind va intra în cunoştinţă de cauză în Biserică şi va beneficia de vindecarea care se dăruieşte în ea."Maica Siluana
Cuvintele tale mi-au mers la suflet, Irina!
RăspundețiȘtergereArticolul l-am pastrat in bookmarks pentru a-l citi alta data. Nu stiam exact ce contine, dar acum s-a potrivit de minune starii mele sufletesti.
Irina