sâmbătă, decembrie 28, 2013

Cuvintul anului 2014


© 2013 Dulce Casa

Daca ar fi sa aleg un cuvant prin care mi-as dori sa definesc anul 2014, acesta ar fi 
SIMPLITATE.
In ultimii ani m-am gandit mult la simplitate, la ce inseamna ea, si am incercat, mai mult sau mai putin hotarat, sa imi simplific viata. Am adunat pe blog citate despre simplitate, ba chiar am scris si cateva articole . Dar toate actiunile mele au fost cumva disparate si haotice.
Mi-am propus ca in 2014 sa caut simplitatea in mod intentionat, prin toate actiunile mele. Vreau sa ma debarasez de cat mai mult balast posibil, atat material, cat si fizic si emotional.
Voi cauta sa traiesc, sa mananc si sa ma imbrac cat mai simplu, renuntand la ce e in plus si incercand sa nu mai cumpar nici un obiect care nu este absolut necesar. Mi-as dori sa am mai putin grija lucrurilor si mai mult grija sufletului si a relatiilor cu ceilalti.
Sper ca simplitatea si simplificarea vietii sa ma ajute sa fac mai mult loc in viata mea pentru lucrurile pe care le consider esentiale.
Daca ar fi sa alegeti un cuvant prin care sa definiti anul 2014, care ar fi acestea?

Irina




22 de comentarii:

  1. :) Aduce multa liniste!
    Daca nu ai citit-o inca, iti recomand cartea Arta simplitatii de Dominique Loreau!
    O gasesti la editura Baroque. Aici ai un link: http://baroquebooks.ro/
    Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Melly, multumesc, nu stiam cartea, mi se pare interesanta, o s-o cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am un cuvant (de fapt 2): BUNA DISPOZITIE :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, să te ajute Domnul să-ţi fie tot anul viitor definit de simplitate. E cea mai odihnitoare şi folositoare! Te îmbrăţişez cum are drag, bucurie! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cuvantul meu estte LINISTE - cu tot ce inseamna asta

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit pana tarziu in noapte articolele tale despre simplitate (deosebite)....am mult de munca la acest capitol. Cuvantul prin care as defini anul 2014 pentru mine ar fi ORDINE...aici si mai multa munca. Ordine atat in gospodaria sufletului cat si in rest.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-as dori sa fie un an al gandului, si cuvantului Bun. Sa nu mai accept nici un gand rau indiferent de situatie. Sa am numai cuvinte si ganduri Bune.

    Concomitent si ptr tot restul vietii, ca si Happy Girl as vrea sa lupt cu ORDINEA, legata de viata duhovniceasca, de lucruri, de viata sociala.

    Si mi-ar trebui ce-a spus Ecaterina legat de buna dispozitie. Eu cand ma simt rau arat asta si cand ma simt bine la fel. Mama mea insa nu ne-a aratat niciodata partea ei de indispozitie, de dureri sufletesti sau fizice.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  8. Irina am citit cu interes postarea ta ptr ca asta imi aminteste de un sfat de-al parintelui Amfilohie Branza. Am fost la el impreuna cu copiii si i-am cerut un sfat. Si parintele a spus: traiti simplu. Atat

    Ma asteptam la multe, chiar si la critici, insa parintele s-a referit doar la simplitate. Inca ma mai urmareste cuvantul lui.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru mine cuvantul anului 2014 o sa fie "focus". O sa imi antrenez sistematic concentrarea. Sa nu-mi mai las mintea sa zboare dinspre trecut spre viitor si inapoi ci sa o focusez constient pe momentul prezent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci lupta cu gandurile. Mare lucrare! Dumnezeu sa-ti ajute
      Cristina

      Ștergere
  10. PACE.
    Pacea aceea care întrece orice pricepere, pe aia mi-o doresc şi o doresc tuturor. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani! Simplitate merge si la mine ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu m-am oprit la: prezenta.
    Mai prezenta la viata celor ce au nevoie de mine, mai prezenta la ceea ce asteapta Dumnezeu de la mine!
    Sa ai o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  13. Si pentru mine e tot Liniste :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Minunate subiecte ne oferi tu, Irina. La acesta, abia acum sunt in stare sa raspund - dupa ce m-am tot gandit.
    As vrea din tot sufletul ca existenta mea pe tot parcursul anului 2014 sa aiba ca punct de referinta "liturghia launtrica" asa cum ne invata Dumitru Staniloae si Maica Siluana in articolele de mai jos:
    http://www.razbointrucuvant.ro/2008/10/06/parintele-staniloae-rugaciunea-intr-o-lume-secularizata/
    http://www.doxologia.ro/terapie-pentru-suflet/de-la-dimensiunea-psihologica-la-cea-duhovniceasca-vietii
    Multumesc Irina si sa fii binecuvantata in toate demersurile tale.

    RăspundețiȘtergere
  15. Stralucire, 2014 va fi un an cu straluciri si scanteieri si lumini :)

    RăspundețiȘtergere
  16. FAMILIE. Acesta e cuvintul anului 2014 la mine. Simt ca au fost momente in care mi-am lasat familia in plan secundar si am pus pe primul loc serviciu motivind ca de acolo vin banii si trebuie sa avem cu ce sa traim. Astfel am acceptat sa fac ore suplimentare la serviciu in loc sa merg cu M la o plimbare in gradina botanica sau sa-l insotesc la concertele pe care le-a avut, unele chiar in Iasi. Am pierdut multe momente frumoase din cauza stresului si a oboselii resimtite dupa zeci de ore petrecute la serviciu (uneori mai munceam si acasa) si chiar vreau sa fac o schimbare la acest capitol! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Fericire!
    Vreau ca in anul care vine sa fiu un om mult mai fericit si implinit, sa ma bucur mai mult de lucrurile marunte si oamenii din viata mea! Evident ca daca as reusi sa traiesc mai simplu ar fi un motiv in plus de bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  18. Binecuvantare! E un cuvant pe care l-am folosit des pentru ca il simt intrupat in mine: in 2013 am nascut-o pe Maria si am ramas iarasi insarcinata cu pruncul nr. 3. Doamne miluieste!

    RăspundețiȘtergere
  19. iar pentru 2014, ca sa raspund la intrebare : MULTUMIRE. As vrea sa am intelelpciunea sa fiu multumita cu ce sunt, cu ne da sau nu Domnul, cu ce am si ce n-am, asa cum suntem sa ma bucur te toate si sa vad mai putin partile negative in dreapta si in stanga.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dupa parerea mea, cuvantul anului 2014 se pare ca e SELFIE!!! unde te uiti, pe orice retea de socializarem stiri, radio, etc, auzi numai cuvantul asta...

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.