duminică, ianuarie 05, 2014

Simplitate in 2014 {Saptamana 2}: Care sunt valorile mele?

© Dulce Casa

Desi pare simplu sa definesti ce inseamna simplitatea, ea  are intelesuri si valoare diferita pentru fiecare persoana. 
Gandindu-ma la acest lucru, mi-am dat seama ca pentru mine simplitate inseamna a elimina ceea ce consider ca nu este esential pentru a trai asa cum cred ca e bine, si a-mi face ordine in toate domeniile vietii, astfel incat sa am mai mult timp pentru lucrurile pe care le consider valoroase si care imi aduc bucurie.Ceea ce, in mod logic, ma trimite la intrebarea : care sunt valorile mele?
Cand stii clar care sunt valorile tale iti poti stabili scopurile si prioritatile in viata, concentrandu-ti toata energia spre atingerea lor. Nu mai traiesti risipit, la voia intamplarii, de azi pe maine, fara sa stii de unde vii si incotro te duci.Nu esti doar o victima a circumstantelor, ci traiesti in mod constient.Stiind ce valori ai iti poti lua viata in propriile maini, traind asa cum crezi ca e mai bine, si nu condus de visele si sperantele altora pentru tine. Si nu in ultimul rand stii de la inceput ce fel de parinte vrei sa fii si modul in care ti-ai dori sa-ti cresti copiii.
Pentru a afla care sunt valorile noastre ne putem pune intrebari de genul :
  • Care sunt convingerile mele?ce valori as apara in cazul unei discutii in contradictoriu cu altcineva?(de ex. : credinta religioasa, dreptatea, sacrificiul, familia, patria, sanatatea, distractia, etc.)
  • Cine si ce ma inspira, ma motiveaza si de ce?ce anume vorbeste inimii mele cand ma gandesc la aceste persoane sau lucruri?(de ex. curaj, organizare, cinste, frumusete,  etc.)
  • Ce lucruri resping/nu suport?clarificand ce nu imi place pot afla, prin opozitie, ce apreciez. De ex.,  faptul ca resping obiceiul fumatului poate insemna ca apreciez sanatatea, sau libertatea (nu imi place sa fiu controlat de vicii).
In cazul meu, lista extinsa de valori ar arata cam asa : credinta, recunostinta, familia, pacea, linistea, libertatea, calmul, rabdarea, sanatatea, generozitatea, ajutarea altora, devotamentul, increderea, curajul, dezvoltarea personala, creativitatea, autenticitatea, responsabilitatea.
Daca ar fi sa fac un top 5 :
#1 Credinta - credinta in Dumnezeu ocupa primul loc in topul valorilor mele, Pentru mine e important sa traiesc dupa principii crestine - adeseori nu reusesc mare lucru, din pricina lenii si nedesavarsirii mele, dar perseverez.Sunt impacata cu ideea imperfectiunii mele , stiu ca voi esua si gresi de multe ori, dar voi face si progrese. Cred ca o lume in care oamenii macar incearca sa fie mai buni, mai iubitori, mai ingaduitori unii cu altii e o lume putin mai frumoasa.
 
#Familia- pe locul doi pentru mine se afla familia. Cred ca e important ca omul sa-si intemeieze o familie, in caz ca nu simte chemarea celibatului in lume sau a calugariei. Familia are un rol pozitiv in cresterea personala, fiindca te sileste sa te dezvalui asa cum esti cu adevarat, prin intermediul frecusurilor si problemelor zilnice. Pe de alta parte familia e locul perfect in care putem implini poruncile lui Hristos: dragostea care se jertfeste pentru altul si care nu cauta binele propriu, slujirea aproapelui, ajutorarea aproapelui, iertarea, mila, credinciosia, verticalitatea, increderea, rabdarea, marturisirea credintei,si lista e deschisa.Totusi, precizez in paranteza ca nu trebuie sa confundam practicarea virtutilor cu suportarea abuzurilor.Daca in familia ta ai persoane toxice, abuzive, dependente de diverse vicii cauta sa iesi cat mai repede din acel mediu nesanatos.
 
#3 Recunostinta/multumirea - cred ca o inima multumitoare te ajuta sa fii mereu bucuros si sa te concentrezi asupra lucrurilor bune, pozitive din viata.O inima recunoscatoare e capabila sa primeasca si pe cele bune si pe cele rele ca din mana lui Dumnezeu.Un om multumit ii odihneste pe cei din jur si nu ii supara sau ii agita intr-una cu diverse critici, plangeri si cereri.Un om multumit e fericit si cand are multe, si cand are putine, si cand e sanatos, si cand e bolnav.Omul multumit vrea mereu sa ii ajute pe altii, fiindca simte nevoia sa daruiasca si altora din bogatia primita. Omul multumit priveste cu liniste si incredere in viitor, fiindca stie ca acolo va gasi ceva pentru care sa fie recunoscator iar si iar.
 
#4 Libertatea- pentru mine, a fi un om liber inseamna sa ai autocontrol asupra persoanei tale, sa nu ai datorii banesti ,  sa iti poti produce macar o parte din cele necesare traiului in mod direct (nu sa le cumperi cu bani) si sa poti trai cu minim de mijloace, daca e nevoie. Cred ca autocontrolul e cel mai important, si ma gandesc la autocontrol asa cum e vazut el in invatatura ortodoxa- adica nu esti condus de patimi/vicii - pe scurt, despatimirea.  Desigur, despre asta s-au scris tratate intregi de catre oameni care au ajuns in acest stadiu (sfintii, oamenii imbunatatiti), asa ca n-o sa detaliez eu, care sunt abia la genunchiul broastei.Omul care nu e controlat de instincte si pofte e liber, fiindca actioneaza conform convingerilor proprii si nu din impulsuri de moment. In plus, nu poate fi cumparat sau intimidat, fiindca nu poate fi ispitit sau infricosat cu nimic.
Lipsa datoriilor, sau cel putin a datoriilor majore, e o alta componenta a libertatii. Cand nu ai datorii nu poti fi manipulat asa usor si nici obligat la compromisuri.
Cand iti produci macar o parte din hrana sau din alte lucruri necesare vietii (imbracaminte, energie, etc.), si cand esti obisnuit cu putin, poti supravietui fara sa suferi si in vremuri mai grele, cand banii sunt mai putini.
 
#5 Creativitatea - cred ca manifestarea creativitatii arata putin din asemanarea noastra cu Dumnezeu, Creatorul a toate. Cum am scris si aici , in om exista nevoia de frumos, de estetic, si ea poate fi satisfacuta prin intermediul creativitatii. Dar creativitatea nu ne ajuta doar sa realizam lucruri frumoase, ci si lucruri bune- ea deschide noi cai in stiinta sau ajuta omul sa gaseasca modalitati prin care sa-si atinga scopurile folosindu-se de mijloacele uneori limitate pe care le are. Creativitatea ne ajuta sa facem lucruri bune si frumoase pentru ceilalti, si sa ne depasim limitele.

Concluzionand, pentru mine a trai o viata mai simpla e una in care am timp pentru a fii mai aproape de Dumnezeu, in care petrec timp impreuna cu familia, in care invat sa-mi manifest recunostina si creativitatea, si in care imi gasesc libertatea.

V-ati gandit vreodata  care sunt adevaratele voastre valori, si daca/cum va orientati viata in functie de ele?

Irina

Intalnirile cu oamenii


© Dulce Casa

"Dumnezeu randuieste intalniri cu oamenii ca sa ne transmitem unul altuia lucrurile bune care sunt in noi de la El si sa ne imbogatim unul pe altul, pe cand vrajmasul ne da ghes si se straduie in tot chipul sa faca aceste intalniri nu numai nefolositoare, ci chiar vatamatoare.Ia seama!"

Sf. Teofan Zavoratul - Despre felurite probleme de credinta si viata
ed. Sophia