vineri, noiembrie 27, 2015

Painea ,, artizanului" (fara framantat)

Sunt multi ani de cand nu mai mancam paine din comert. De obicei folosim masina de paine, dar cand vine frigul parca e mai placut sa fac o paine la cuptor. Cea mai buna paine la cuptor mi se pare cea supranumita ,,painea artizanului" sau ,, paine fara framantat".
Folosesc reteta si instructiunile de mai jos, dar in cantitati duble.


 Masurile sunt in sistemul american (cups, tablespoon, teaspoon). Am masurile si le folosesc ca atare,  dar am transformat si in grame :

  • 6 cups faina - 840 g
  • 3 cups apa calduta - 675 ml
  • 0.50 teaspoon drojdie uscata- 2,5 g
  • 0.50 teaspoon otet -  3 ml otet
  • 2 tablespoon sare - 30 g
  • eu am pus si 30 g zahar

Se pune faina intr-un vas larg .Separat se amesteca apa cu celelalte ingrediente. Se toarna lichidul peste faina si se amesteca usor cu o paleta, pana se omogenizeaza (NU SE FRAMANTA).


 Coca rezultata se acopera cu un capac sau cu un prosop, si se lasa sa creasca la temperatura camerei. Daca in casa e rece se poate incalzi usor cuptorul si se pune castronul inauntru (nu cu focul deschis!), ca sa stea ferit de curent. Se lasa la dospit 4-5 ore.

Dupa ce a dospit aluatul se impatureste usor, de cateva ori, cu ajutorul paletei de silicon, si se rastoarna pe o hartie de copt unsa cu ulei . Cu tot cu hartia de copt se pune aluatul in vasul in care a dospit (sa fie spalat), se acopera cu capacul si se mai lasa  o ora.
Intre timp se baga in cuptor un ceaunel de fonta sau alt vas cu peretii foarte grosi si se da cuptorul la maxim, asfel incat sa se incinga si vasul , si cuptorul.
Dupa ce vasul s-a incins il scoatem (cu atentie sa nu ne ardem si punem inauntru painea, cu tot cu hartia de copt. Se acopera cu un capac  si se da la cuptor pentru 40-45 de minute.


Dupa ce painea s-a copt se scoate din cuptor, se inlatura hartia de copt si se pune painea din nou in oala si se mai da la copt inca 10-15 minute, fara a mai pune capacul, ca painea sa faca crusta.


Se scoate, se lasa la racit putin, si se poate taia (sau rupe, dupa chef :)) )




Pofta buna!


12 comentarii:

  1. Pâinea de casă, indiferent de forma ei de preparare, inclusiv fără frământare, bate orice pâine de pe piaţă. Nu cred că-i adult care să nu-ţi aducă aminte de codrul de pâine caldă de casă, şterpelit din bucătărie spre a ajunge mai repede la joacă.
    Plus de asta, de ce să nu recunoaştem, că făcând pâine în casă, ne întoarcem cumva la timpurile în care bunicile noastre împleteau rugăciunea cu munca spre a da celor dragi pâinea cea de toate zilele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parinte, asa e,o paine proaspata, abia scoasa din cuptor, in care stii ce ai pus :), nu se compara cu nimic.

      Ștergere
    2. Și de unde știi ce ai pus în pâine? N-am înțeles niciodată ideea asta cum că o pâine făcută în casă e mai bună decât una cumpărată. Poate-s eu proastă. :) E mai bună la gust, clar, îmi place și mie pâinea caldă și proaspătă. Însă mai toată făina din comerț, mai ales cea albă, e plină de aditivi. Ok, pâinea făcută în casă nu are etichetă cu ingrediente care (poate) sunt omise, dar nici nu ai cum să știi ce ai pus în ea. Nu-s paranoică. :)

      Ștergere
    3. pai cum sa nu stii ce pui in ceea ce gatesti?stii clar ca pui tarate si nu coloranti, stii ce fel de seminte, ce fel de faina.Daca faina cu aditivi te ingrijoreaza poti sa cumperi o moara ,,de casa'' si faci faina, sau cumperi faina de la moara. Gustul si consistenta painii de casa sunt net superioare painii din comert, chiar si atunci cand painea nu mai e calda.

      Ștergere
  2. Multumesc ! Voi incerca si eu ! La ce temperatura se coace ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu painea asta, e foarta aspectuoasa si buna, dar a doua zi tare ca lemnul. De patru ori am avut aceeasi experienta, dupa care m-am lasat pagubasa. Nu inteleg unde am gresit, dat fiind ca am respectat reteta.

    In alta ordine de idei, iti multulmesc pentru acest blog minunat. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ciudat, mie nu mi s-a intamplat, a fost frageda si buna inca doua zile dupa aceea .Am pastrat-o in cutia de paine, care e din plastic si mentine umezeala.
      cu drag, multumesc si eu pentru vizita :)

      Ștergere
  4. este atât de îmbietoare pâinea realizată de tine - mai că aş fi intrat în fotografie ca să rup o bucăţică !
    felicitări !
    cu drag, îţi doresc multă sănătate !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ador painea de casa. Sunt persoane care se tem de framantat si iata, aceasta este reteta ideala. O paine fara framantare si inratabila.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.