duminică, august 02, 2015

Cum am croit o ie

Acum vreo luna- doua am fost, impreuna cu o prietena, la un workshop de cusaturi pentru ii. Mi-am reamintit cateva chestii despre cusut si am invatat o tehnica noua (cum se face incretul). Dupa ce am pigulit pe-acolo cu panza si cu acul mi-am zis clar, asta nu e de mine, nu cred c-o sa fac vreodata vreo ie.
Si fiindca niciodata sa nu zici niciodata, saptamana trecuta m-a lovit pasiunea si m-am hotarat- trebuie sa fac si eu o ie, macar una mica :)).

Ce am pregatit
1. Panza : ia traditionala se coase pe panza de casa. Eu n-am ajuns inca asa departe, deci m-am gandit sa folosesc 1 m de panza topita, lat de 1.40, pe care il aveam prin casa. Din ce am mai citit, e foarte buna panza ,,albinita", in cautarea careia voi porni de luni incolo :)). Panza de in e o alegere absolut nefericita pentru un incepator. E foarte fina si pana pigulesti la ea iti ies peri albi. Cel putin mie imi ies :)).
2.Modelul de broderie : ce model coasem pe ie, scos pe foaie cu patratele.Eu nu m-am decis inca asupra modelului, nici nu sunt sigura ca am sa  fac unul, avand in vedere ce dificil e sa cosi pe in topit. Daca totusi voi alege ceva, o sa fie foarte simplu.
3.Fir de cusut : se pot folosi mai multe variante, in functie de panza si de model - mouline, fir de Talmaciu. Eu voi cauta un mouline. Pentru tiv si gaurele folosesc ata de papiota, alba.Am vazut ca se poate utiliza si matase, dar nu ma simt in stare de asa indrazneala :).
4.Ace de cusut - se subintelege :)
5. Foarfeca si centimetru de croitorie - pentru croit
6. Foaie cu patratele, rigla si creion- presupun ca nu sunt obligatorii. Eu am folosit ca sa calculez dimensiunea iei si sa desenez tiparul asa cum vine pe panza, ca sa-mi fac o idee.
7. Croseta subtire  si fir de bumbac pentru crosetat - daca intentionati sa faceti margini dantelate. Eu intentionez :)).

Cum am croit 
Partea asta mi-a dat mare bataie de cap. Ia e o constructie destul de complexa, dupa parerea mea, dar pentru inceput am ales varianta cea mai simpla a tiparului - 2 dreptunghiuri pentru maneci,si alte doua dreptunghiuri- unul pentru fata, unul pentru spate. Mai sunt necesare doua patratele mici pentru subrat, dar eu nu le-am croit, intentionez sa le fac din croseta, dupa un model de ie pe care il am deja.
Asezarea (mentala ) a tiparului pe material se face pe lungime (lungimea manecii si a bluzei se pun pe lungimea materialului). Iti dai seama care e lungimea materialului dupa marginile ingrosate din fabrica. Daca materialul n-are margini, il tensionezi in maini - partea mai elastica e latimea. Spun asta pentru incepatoare ca mine, croitoresele experimentate stiu deja.
Inainte de a croi am masurat  copilul (ia e pentru Ilinca, 11 ani) si am calculat dimensiunile adaugand la masuratori 15-20 de cm pentru a da largime iei.
Pentru spate si fata am avut 2 dreptunghiuri de 50 cm pe 55 cm, iar pentru maneci 2 dreptunghiuri de 40 cm pe 50 (asa a ramas, materialul avand 1.40 latime. Daca avea 1.50 maneca ar fi iesit de 50 pe 50).

schita ie

Dupa ce mi-am facut o idee clara despre ce trebuie sa croiesc m-am apucat de treaba. Pe materialul spalat si calcat am masurat si am marcat cu un creion colturile dreptunghiurilor apoi, cu ajutorul unui ac, am scos firul pe contur, apoi am taiat. Asa bucatile au iesit drepte.

cos ie

croiesc ie

croiesc ie


Tivirea
Am netezit cu fierul de calcat bucatile taiate, ca sa fie bine intinse, si cu o linie, am masurat pe fiecare latura cate 3 cm de la margine, marcand cu creionul locul de intretaiere. 
Apoi, cu ajutorul acului, am scos cate doua fire pe fiecare latura (numarul firelor se decide in functie de material, dar si de cat de vizibile vreti sa fie gaurelele). Cei trei cm de material reprezinta tivul.


Marginea se indoaie de doua ori, astfel incat sa ajunga la marcajul facut din firele trase. 


croiesc ie

Tivul se insaileaza (putem sa-l calcam intai, ca sa ne fie mai usor). 

croiesc ie

Daca vreti sa faceti ia cu incret si snur trebuie sa aveti grija cum suprapuneti partile la zona gatului, astfel incat snurul sa poata intra pe acolo. Eu o sa fac o margine crosetata prin care voi trece snurul.
Dupa tivire se cos gaurelele.Eu am folosit imaginile de mai jos.Momentan sunt inca la tivire si cusut gaurele. Asa arata ia mea in devenire. Sau mai degraba camasa, ca n-are  toate elementele care definesc ia traditionala.

croiesc ie
  Va anunt cand trec mai departe :).
Ce spuneti, vi se pare greu ?

imagine irina dulce casa