vineri, octombrie 05, 2018

De ce votez DA la Referendum #votezDAla referendum

Referendumul pentru casatorie a starnit foarte multe polemici in spatiul public , SEMN CA MIZA ACESTUIA ESTE FOARTE IMPORTANTA.
Vreau  va impartasesc  motivele  pentru care merg sa votez DA, cu speranta ca va veti exercita privilegiul si dreptul de a vota :
Primul este ca votul este practic un PRIVILEGIU pentru noi, oamenii obisnuiti. Cine are impresia ca votul nu e mare lucru a trebui sa priveasca putin in istoria universala, nu doar in cea a Romaniei. Pana in 1919 doar BARBATII BOGATI SI EDUCATI aveau dreptul sa voteze. Daca erai un barbat fara prea mult cheag, daca erai analfabet sau, mai rau, daca erai femeie, nu aveai nici o sansa sa pui stamplia pe buletinul de vot. Ce hotarau bogatii pentru tine aia era, nu ramanea decat sa te supui.
Votul universal, pentru toate persoanele, indiferent de sex, avere sau educatie a fost introdus la noi in 1946, de catre Partidul Comunist, dar putem vorbi despre VOT DEMOCRATIC abia dupa 1989. Deci practic, dreptul nostru de a ne spune parerea este extrem de recent.Si foarte fragil, avand in vedere ca el poate fi suspendat oricand, daca vine vreo dictatura sau ceva de genul.
 Sa nu iti folosesti dreptul de vot mi se pare practic o impietate.Sa ne batem joc de un PRIVILEGIU spune foarte multe despre noi ca oameni. Stiu ca multi spun ca votul nostru nu are nici o putere, ca vocea noastra e prea mica. NU E ADEVARAT!Asta se doreste sa credem, pentru ca in continuare cei bogati si puternici sa faca jocurile cum vor ei. Au acordat acest privilegiu maselor fiindca presiunile au fost foarte mari, dar in continuare se lupta ca tot ei sa voteze si sa miste lucrurile. Deci, nu uita ca VOTUL ESTE VOCEA TA si nu te reduce singur(a) la TACERE!
De la 18 ani, de cand am primit drept de vot, nu am lipsit niciodata de la urne si nu o voi face nici de acum incolo.Indiferent ca e vorba de alegeri politice sau de referendumuri.Si imi educ copii in acelasi spirit.
Ca o paranteza, probabil ati vazut reclama mizerabila contra referendumului, bazata pe scene din serialul ”Povestea Slujitoarei” (The Handmaid’s Tale). Pentru cei care nu au vizionat serialul, dar si pentru cei care l-au vizionat, as vrea sa atrag atentia asupra unui lucru : actiunea debuteaza cu suspendarea tuturor drepturilor democratice ale femeilor, INCLUSIV CEL DE A VOTA.


In al doilea rand, initierea referendumului pentru casatorie este o initiativa cetateneasca extraordinara. E dovada ca IMPREUNA putem MISCA LUCRURILE. E dovada a ceea ce spuneam mai sus, ca AVEM O VOCE. Orice initiativa de referendum este o dovada de democratie si personal nu voi denigra nici una, indiferent din ce parte vine.

In al treilea rand, ca si crestin, cred in casatoria intre un barbat si o femeie  ca institutie divina.Interesant este ca si in societatile care nu erau crestine (cea romana, de exemplu) casatoria era tot intre un barbat si o femeie, desi barbatilor le era ingaduit sa fie destul de libertini. Si la fel, in orice alte culturi ne uitam, chiar daca ele nu sunt sau nu au fost crestine, casatoria a fost intotdeauna intre un barbat si o femeie. Sau, cu unele exceptii, a existat (si inca exista) casatoria poligama, dar chiar si aceasta este intre barbat si femeie, iar prima sotie poate sa se opuna casatoriei sotului si cu alte femei.
In orice caz, ca si crestin nu pot vota decat pentru casatoria intre un barbat si o femeie.In concluzie, eu va indemn sa mergeti la vot si, daca sunteti crestini, sa puneti stampila pe DA.
                                       4 comentarii:

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.