miercuri, noiembrie 21, 2018

Biblia in trei luni






Prin tineretile mele :)) obisnuiam sa citesc Biblia destul de des, astfel incat am si reusit sa o parcurg in intregime, iar cu unele carti eram chiar foarte familiarizata, deoarece le citisem mai des. Dar de-a lungul anilor situata s-a schimbat si nu am mai reusit sa citesc Sf. Scriptura de la inceput la sfarsit, desi mi-am dorit. De fapt, daca ma gandesc bine, cred ca nu mi-am dorit cu adevarat :)), ca as fi rezolvat.
 Azi m-a pus pe ganduri un cuvant al parintelui Calistrat :,,daca un om nu cunoaste Revelatia si Scripturile, nu are viata vesnica...,,(par. Calistrat). Mi-am dat seama ca trebuie sa ma regrupez rapid la acest capitol :) si sa iau taurul de coarne :)
 Asa ca m-am hotarat  sa citesc Scriptura cap - coada in trei luni. Incep de maine :).
Pentru cei care nu au citit Biblia inca  le recomand cu caldura sa faca acest lucru macar odata :), deoarece e  o chestiune de cultura crestina, dar si de cultura generala. 
Eu am un plan orientativ, dar regula generala va fi a citesc zilnic cat de mult pot, Vechiul si Noul Testament in paralel. Cand n-o sa am timp sa citesc o sa ascult Biblia audio.
Vreau sa imi reamintesc in mare despre ce este vorba :)) si dupa aceea o sa-mi fac un plan de  studiu si de citire devotionala (adica cu meditatie si rugaciune). 
Voi ati citit/ascultat  vreodata Biblia in intregime?

P.S. stiu ca sunt unii scrupulosi in privinta folosirii unei traduceri sau alta. Va rog folositi ce traduceri a Bibliei considerati de cuviinta, chiar nu ma intereseaza sa fac teologie aici pe blog. Important e sa citim Sf. Scriptura si sa punem in practica dupa cum ne lumineaza Dumnezeu pe fiecare.




17 comentarii:

  1. Si eu am in plan citirea Bibliei. Inca n am citit o pana acum toata. Mai mult carti bisericesti ale parintilor Arsenie, Cleopa... Doamne ajuta sa o pot termina! Macar Noul Testament...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bia, te- ai gandit bine, incepe cu Noul Testament.Tin minte ca pariparintele Teofil Paraian spunea sa citim intai NT in intregime, de cateva ori, si apoi sa trecem la VT.Si eu incep cu NT.

      Ștergere
    2. De fapt am inceput Noul Testament...incerc un capitol pe zi pentru inceput. Se intampla sa mai sar cate o zi...dar recuperez apoi. Am nevoie de mai multa constanta! Parintele Teofil imi este tare drag, mai ales ca am copilarit in apropierea dumnealui...predicile sale erau adevarate pilde...chiar m am si spovedit o data la dansul, cand eram micuta. Numai bine!

      Ștergere
  2. Tare mult ma bucura postarile tale!
    Te rog sa ma lasi sa mi exprima o curiozitate, caci tot ne ai invitat pe la tine: cum faci sa te organizezi efectiv ca sa ai timp de toate (fara sa descurajezi sau sa te stresezi?)??? Din cate stiu ai 4 copii (deci dublu fata de mine!), o casa (nu apartament care este mai usor de gestionat)...serviciu solicitant (si eu sunt in invatamant si stiu ce inseamna!)...
    Cum postarea era despre cititul Bibliei...ce sa mai zic, cand eram mai tanara aveam timp de citit (desi nu integral...inca!), in ultima vreme abia pot bifa rugaciunile care sa ma tina la suprafata!
    Cu drag,
    Madalina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai cum sa fac, imi stabilesc prioritati, urgente, fac liste, tai de pe ele, lucrez in echipa cu familia :).Oricum, ma descurajez si ma stresez si eu ca tot omul, am probleme, am necazuri,nu sunt asa zen cum, in mod total eronat :)), ti se pare.Dar Dumnezeu e mai mare decat necazurile mele, decat problemele mele, decat supararile mele si ma incred in El sa- mi dea spor si ajutor in toate.Nu fac nimic mai special ca altii si nu sunt cu nimic mai speciala.Ba chiar cunosc femei care fac mult mai mult ca mine- au mai multi copii, au cariera si mai solicitanta, etc..Dar cand ne organizam prioritatile in mod corect, vine harul.Doamne ajuta!

      Ștergere
    2. Multumesc! Da, aici este cheia : o buna organizare (capitol pe care eu personal ma straduiesc sa-l imbunatatesc!)si nadejde in Dumnezeu ( si aici am de lucru!). Multumim Domnului ca ne ajuta sa crestem!
      Astept cu nerabdare postarea despre bullet journal. Poate asta ma va ajuta!!
      Te imbratisez cu drag!Spor in toate!
      Madalina

      Ștergere
  3. Am incercat sa o citesc recunosc dar de multe ori m-am lasat si nu este bine in fata Lui Dumnezeu . Am in plan sa o citesc si sa o implinesc cu ajutorul Lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne ajuta!sa fim implinitori ai cuvantului, nu doar ascultatori :).O zi frumoasa!

      Ștergere
  4. Eu vroiam sa incep din ianuarie, dar mai bine de azi! Multumesc de impuls!🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si la mine primul gand a fost sa incep din ianuarie, dar mi- am zis ca nu mai are rost sa aman :)

      Ștergere
  5. Sper sa ma miște si in realitate inițiativa pe care ne- ai impartasit- o si sa incep si eu sa citesc Biblia până la capăt. Dacă nu in 3 luni, macar in 5 pana inaintea Paștelui.
    Corina

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu le citesc fetelor in fiecare seara cate un capitol...le place si ele imi cer daca eu uit....am observat in timp ca pun intrebari tot mai gandite si importante...incep sa inteleaga bine. Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  7. cam 30 de capitole pe zi și aș termina și eu în 3 luni. Bunicul meu o citea de 3 / 4 ori pe an; mai ales în ultima perioadă, cum nu mai avea așa putere să muncească fizic, încerca să își doboare recordurile și să o parcurgă în cât mai puține zile.

    RăspundețiȘtergere
  8. In tinereturi o citeam verile - 3 luni de vacanta cand asta era lectura de baza. E o lectura profunda, solicitanta, impunea pauza si meditatie si dupa 2-3 aliniate.

    Acum o rasfoiesc din ce in ce mai rar.

    RăspundețiȘtergere
  9. Atunci cand cumpar un aparat electrocasnic etc., citesc ghidul de functionare al acestuia pentru a-l putea folosi fara sa il stric. Cu mult mai mult, Biblia este Ghidul vietii noastre.
    Daca voi privi citirea Bibliei ca pe un lucru care trebuie facut, imi va fi greu sa o citesc, mai ales cand voi intalni versete intregi de nume, capitole chiar, si voi abandona foarte curand...dar daca privesc citirea Bibliei ca pe o hrana de care am nevoie zi de zi pentru a functiona in conformitate cu voia lui Dumnezeu, daca citesc pentru ca vreau sa Il cunosc mai bine pe Dumnezeu, pentru ca vreau sa inteleg jertfa Domnului Hristos mai bine, pentru a gasi mangaiere in zile grele, atunci va fi o bucurie sa o citesc, ba mai mult, cand o voi termina, voi relua citirea, pentru ca Biblia este minunata si chiar daca este citita ani de zile, ea tot mai are lucruri noi de aflat, comori de descoperit.
    Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, o Scrisoare lasata de El pentru noi...si ce este si mai frumos, este faptul ca ea se adreseaza fiecarui om in parte, in mod personal. Cand o citesc eu, mi se adreseaza mie, cand o citesti tu, ti se adreseaza tie in mod personal...nu o poti citi ca pe o lectura oarecare, ca pe o carte obisnuita, ea este mai mult de atat, este Mesajul lui Dumnezeu, pentru mine, cel/cea care o citesc.
    Pentru cine nu a citit niciodata Biblia, un sfat pe care l-am primit si eu a fost inceperea citirii ei cu Evanghelia dupa Ioan. Azi un capitol, maine urmatorul...e frumos sa o citim pe toata intr-o perioada de timp, dar daca o citim pe toata rapid si apoi o abandonam, nu ne va fi de nici un folos. De asemenea, inainte de a citi, trebuie sa cerem intelepciune de la Dumnezeu pentru a o intelege. Si aceasta intelegere nu soseste dintr-o singura citire...ci toata viata, asa cum am spus mai sus, vom gasi margaritare ascunse pentru noi in ea, gata sa fie descoperite. Sper sa fie de folos cuiva ce am scris, pe mine ma incanta Biblia si imi vorbeste in mod direct, ma invata, ma mangaie, ma mustra, imi vorbeste despre cat de mult m-a iubit Dumnezeu dandu-L pe Fiul Sau preaiubit ca jertfa pentru iertarea pacatelor mele. Biblia a devenit parte din viata mea. Si eu folosesc un ghid, care ma ajuta sa o citesc pe toata intr-un an, dar nu ma grabesc sa o termin, prefer sa o savurez. Oricum, atunci cand o termin, prefer sa o recitesc iar si iar, pentru ca, asa cum am spus, a devenit parte din viata mea. Exista un verset in Biblie care spune:"Gustati si vedeti ce bun este Domnul". Voi incheia acest mesaj cam lungut, cu cuvintele acestea: "Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi ca în ele aveţi viaţă veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine". (Ioan 5:39) Va doresc sa descoperiti toate margaritarele Cuvantului Sau! Va doresc un sfarsit de an plin de descoperirea Cuvantului lui Dumnezeu si pacea Sa care intrece orice pricepere sa va umple inimile! Cu drag, Roxana.

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.