vineri, octombrie 05, 2018

Ganduri de azi

Imi pare bine ca saptamana aceasta m-am detasat de stiri, de facebook si de toata agitatia care e in acest moment in online-ul romanesc.
Desi mi-am dorit o saptamana linistita si plina de bucurie, o veste despre boala cuiva cunoscut m-a umplut de anxietate si tristete. Si imi vine in minte o batranica cu care am intrat in vorba pe cand asteptam la medicul de familie. Povestindu-mi ceva despre suferinta ei (care era tratabila, din fericire) a izbucnit in plans si mi-a zis : ,,De ce eu, care ma spovedesc, ma impartasesc si ma straduiesc sa fiu corecta, am parte numai de necazuri, si fostul meu sot, care toata ziua bea si injura, o duce asa bine?,,. Tristetea mea legata de persoana respectiva poste fi sintetizata in acelasi strigat : ,,De ce, Doamne?ca e un om care traieste frumos, si a facut numai bine..."
Realizez ca, la fel cu bartranica respectiva, privesc lucrurile foarte omeneste, din perspectiva negustoreasca - eu fac, Tu imi dai...Dar o viata traita frumos, cu iubire, e o rasplata in sine, iar lucrurile care ni se par grele, dificile, dureroase, pot fi un instrument de crestere interioara, daca le abordam corect.
Acestea fiind gandite, mi-am facut un ceai si am iesit afara, in soarele caldut si placut de toamna.
Am luat cu mine :
  o pereche de sosete tricotate pe care le-am inceput anul trecut, cu gandul sa le termin - mai am doar un calcai de facut



  bullet journalurile mele - o sa va povestesc despre ele in alta postare




 si o carte care mi-e foarte draga- Si daca acesta este raiul? de Anita Moorjani.


Anita Moorjani s-a nascut in 1959, din parinti indieni, in Singapore, si a crescut in Hong Kong, fiind educata la o scoala britanica. In 2002 s-a imbolnavit de cancer si, desi a incercat numeroase tratamente, boala a ajuns in stadiul final si corpul ei a cedat, intrand in coma timp de 30 de ore . In prima sa carte ,,Am murit si m-am descoperit pe mine insami" ea descrie experienta pe care a trait-o, si apoi revenirea la viata si vindecarea totala, medicii neputand oferi o explicatie pentru ce s-a intamplat.
Si daca acesta este raiul? e a doua ei carte, in care vorbeste demonteaza cele mai frecvente preconceptii si convingeri limitatoare din lumea moderna.
Cartile ei mi-au placut si mi-au oferit o perspectiva noua, si totusi familiara asupra vietii, precum si o serie de teme de reflectie.
Va las cateva citate si puteti hotari singure daca vreti sa o cititi sau nu. Ca idee, va spun ca nu e deloc o carte ,,ortodoxa", deci nu v-o recomand daca nu va simtiti confortabil intrand in contact cu altfel de idei.

,,Iubirea de sine nu inseamna sa te lauzi tot timpul si sa iti repeti in permanenta cat de grozav esti. Dimpotriva, ea inseamna sa te investi asa cum esti cu adevarat, sa iti iubesti umanitatea din tine, slabiciunile care atrag criticile altor persoane, esecurile si dezamagirile.Ea consta in angajamentul de a ramane alaturi de tine chiar daca nimeni altcineva nu o va face!




,,Noi avem tendinta de a ne lua spiritualitatea mult prea in serios, fapt care ne rapeste o buna parte din bucuria de a trai. Cel mai spiritual act posibil este acela de a fi tu insuti si de a-ti iubi viata. Cea mai buna modalitate de a face acest lucru consta in a te distra si a rade!Nu-ti mai face griji legate de incercarea de a fi mai spiritual. Deja esti atar de spiritual pe cat e posibil. Tu esti acum perfect asa cum esti. Sarbatoreste acest lucru!


,,Nu trebuie sa te gandesti la inspirarea altor oameni. Urmeaza-ti pur si simplu  inima si fa ceea ce te inspira pe tine. Apoi impartaseste-le celorlalti ce ai aflat. Focalizarea trebuie totdeauna sa fie asupra ta, nu asupra audientei. Atat timp cat cat continui sa ramai inspirata si pasionata de viata ta, tot ce iti ramane de facut este sa rostesti adevarul din inima ta. Nimic mai mult....
Atat timp cat incercam sa-i inspiram pe ceilalti, sa spunem ce credem ca isi doresc sa auda ei sau sa fim cine credem ca si-ar dori ei sa fim, noi ne pierdem autenticitatea. Operam din cap, nu din inima.Atunci cand operam de pe nivelul  inimii, mesajul pe care il transmitem trece prin noi, nu provine de la noi.,,



De ce votez DA la Referendum



 #votezDAla referendum

Referendumul pentru casatorie a starnit foarte multe polemici in spatiul public , SEMN CA MIZA ACESTUIA ESTE FOARTE IMPORTANTA.
Vreau  va impartasesc  motivele  pentru care merg sa votez DA, cu speranta ca va veti exercita privilegiul si dreptul de a vota :
Primul este ca votul este practic un PRIVILEGIU pentru noi, oamenii obisnuiti. Cine are impresia ca votul nu e mare lucru a trebui sa priveasca putin in istoria universala, nu doar in cea a Romaniei. Pana in 1919 doar BARBATII BOGATI SI EDUCATI aveau dreptul sa voteze. Daca erai un barbat fara prea mult cheag, daca erai analfabet sau, mai rau, daca erai femeie, nu aveai nici o sansa sa pui stamplia pe buletinul de vot. Ce hotarau bogatii pentru tine aia era, nu ramanea decat sa te supui.
Votul universal, pentru toate persoanele, indiferent de sex, avere sau educatie a fost introdus la noi in 1946, de catre Partidul Comunist, dar putem vorbi despre VOT DEMOCRATIC abia dupa 1989. Deci practic, dreptul nostru de a ne spune parerea este extrem de recent.Si foarte fragil, avand in vedere ca el poate fi suspendat oricand, daca vine vreo dictatura sau ceva de genul.
 Sa nu iti folosesti dreptul de vot mi se pare practic o impietate.Sa ne batem joc de un PRIVILEGIU spune foarte multe despre noi ca oameni. Stiu ca multi spun ca votul nostru nu are nici o putere, ca vocea noastra e prea mica. NU E ADEVARAT!Asta se doreste sa credem, pentru ca in continuare cei bogati si puternici sa faca jocurile cum vor ei. Au acordat acest privilegiu maselor fiindca presiunile au fost foarte mari, dar in continuare se lupta ca tot ei sa voteze si sa miste lucrurile. Deci, nu uita ca VOTUL ESTE VOCEA TA si nu te reduce singur(a) la TACERE!
De la 18 ani, de cand am primit drept de vot, nu am lipsit niciodata de la urne si nu o voi face nici de acum incolo.Indiferent ca e vorba de alegeri politice sau de referendumuri.Si imi educ copii in acelasi spirit.
Ca o paranteza, probabil ati vazut reclama mizerabila contra referendumului, bazata pe scene din serialul ”Povestea Slujitoarei” (The Handmaid’s Tale). Pentru cei care nu au vizionat serialul, dar si pentru cei care l-au vizionat, as vrea sa atrag atentia asupra unui lucru : actiunea debuteaza cu suspendarea tuturor drepturilor democratice ale femeilor, INCLUSIV CEL DE A VOTA.


In al doilea rand, initierea referendumului pentru casatorie este o initiativa cetateneasca extraordinara. E dovada ca IMPREUNA putem MISCA LUCRURILE. E dovada a ceea ce spuneam mai sus, ca AVEM O VOCE. Orice initiativa de referendum este o dovada de democratie si personal nu voi denigra nici una, indiferent din ce parte vine.

In al treilea rand, ca si crestin, cred in casatoria intre un barbat si o femeie  ca institutie divina.Interesant este ca si in societatile care nu erau crestine (cea romana, de exemplu) casatoria era tot intre un barbat si o femeie, desi barbatilor le era ingaduit sa fie destul de libertini. Si la fel, in orice alte culturi ne uitam, chiar daca ele nu sunt sau nu au fost crestine, casatoria a fost intotdeauna intre un barbat si o femeie. Sau, cu unele exceptii, a existat (si inca exista) casatoria poligama, dar chiar si aceasta este intre barbat si femeie, iar prima sotie poate sa se opuna casatoriei sotului si cu alte femei.
In orice caz, ca si crestin nu pot vota decat pentru casatoria intre un barbat si o femeie.



In concluzie, eu va indemn sa mergeti la vot si, daca sunteti crestini, sa puneti stampila pe DA.