vineri, noiembrie 09, 2018

Garderoba- capsula

Dupa cum spuneam la inceputul lunii, unul din obiectivele mele de noiembrie este organizarea hainelor/a dulapului, iar intentia generala este minimalismul.
Asa ca m-am hotarat sa trec la garderoba-capsula. Probabil ca ati mai auzit de acest concept, dar am sa-l explic si eu :garderoba -capsula este o garderoba formata dintr-un numar (foarte) limitat de haine, dar care se pot combina foarte bine intre ele, astfel incat sa te poti imbraca foarte variat.
Avantajele garderobei-capsula:

 • dulapul tau va fi foarte ordonat
 • vei fi mereu imbracata cu stil
 • vei economisi bani, findca nu vei mai cheltui de aiurea, cumparand dupa impuls
 • vei putea face imediat o combinatie de haine pentru orice ocazie

1.Primul pas in realizarea garderobei capsula este clarificarea stilului tau - ce anume ti se potriveste- ce tip de haine si ce culori.
Partea cu culorile este fundamentala, as zice. Eu nu am stiut pana acum sa-mi aleg culori care sa mi se potriveasca, asa ca dulapul meu era plin de haine negre, fiindca astea nu solicitau prea multa bataie de cap ca sa le combini :). Dar de la o varsta te mai luminezi la minte :)), asa ca am studiat problema.

Primul pas pentru a afla ce culori ti se potrivesc este sa te uiti in oglinda :)) si sa te observi- ce culoare ai la piele, par si ochi. Asta e destul de clar pentru fiecare, nu necesita prea multa filozofie. In schimb pasul rmator este de baza : trebuie sa afli ce ton are pielea ta si in functie de asta o sa afli in ce stil te incadrezi.

Tonul pielii este destul de simplu de aflat : te uiti pe incheietura mainii si vezi ce culoare au venele tale :

 • daca sunt mov sau albastre, atunci tonalittea ta este rece
 • daca sunt albastru-verzui, atunci tonalitatea ta este neutra
 • daca sunt verzi sau verde-maslina, atunci tonalitatea ta este calda


sursa

In functie de tonalitatea pielii, dar si de culoarea ochilor si a parului, te poti incadra in una din tipologiile :iarna (winter), primavara (spring), vara (summer), toamna(autumn) si poti sa vezi  ce culori se potrivesc la fiecare. Gasiti amanunte AICI.

Eu am tonul pielii cald(palid), par castaniu si ochi albastri, deci ma incadrez la ,,toned/soft autumn" (toamna ,,usoara,, sau palida :)) nu stiu exact cum sa traduc ).


pinterest
Culorile potrivite pentru mine sunt cele de mai jos. Dupa cum vedeti, negrul nu are categoric ce cauta prin dulapul meu :)).


pinterest

 Gasiti pe internet combinatiile pentru fiecare anotimp.

2.Pasul doi  in realizarea garderobei- capsula este stabilirea culorilor:

 • 2 culori de baza
 • 3 culori neutre
 • 2-3 culori pentru accente
sursa


Culorile se aleg din paleta potrivita stilului.Pentru soft autumn paleta e cea de mai jos 
Eu mi-am ales ca si culori de baza albastru inchis  si gri inchis ,  la culori principale -turcoaz, bej, mov, iar la accente - maro, auriu si roz.


Dupa ce mi-am stabilit paleta de culori, am golit tot dulapul  si am pus inapoi pe raft doar ce se potriveste noilor alegeri :

 • 2  fuste de blugi - una gri-carbune si una albastru inchis
 • 2 perechi de blugi albastru inchis 
 • un pulover turcoaz
 • 2 bluze in nuante de turcoaz
Deocamdata garderoba mea e mini- capsula :)). Urmeaza sa mai completez cu 2-3 pulovere si 2-3 bluze, plus accesorii .

Va arat si cateva exemple de garderoba-capsula pentru soft/toned autumn, gasite pe pinterest :
Dupa cum se vede si in poze, combinatiile de maro si turcoaz ma atrag cel mai mult si cred ca ele va fi baza garderobei mele :)).

Cum vi se pare ideea garderobei capsula?