miercuri, aprilie 17, 2019

De ce si cum transcriem Sf. Scriptura?


google.com

Ce inseamna sa copiem/sa transcriem Sf. Scriptura?insemna pur si simplu sa copiem pasaje din Biblie, folosind scrisul de mana.
Aceasta activitate ne ajuta sa incetinim lectura si sa ne concentram si mai mult asupra textului, decat am face-o la o simpla citire.Deasemenea, ne ajuta sa meditam mai mult asupra pasajului pe care il transcriem, sa ii descoperim intelesurile si , de ce nu, sa il invatam cu mai mare usurinta.

Am descoperit ideea de copiere/transcriere a Bibliei acum un an-doi pe Instagram. Exista tot felul de provocari lunare - poti copia pasaje in functie de anumite subiecte- ceea ce am facut si eu, initial - sau poti pur si simplu sa copiezi cate o carte intreaga - ceea ce am inceput eu acum.



In transcrierea Scripturii iti poti lasa creativitatea sa se dezlantuie :)) - poti sa copiezi textul pur si simplu, pe un caiet, sau poti folosi un jurnal special, culori, desene, stickere, etc. .Prima varianta e mai economicoasa ca timp, dar a doua e mai placuta :).



Interesant este ca in Vechiul Testament exista si o porunca legata de copierea Scripturii.Dumnezeu a poruncit ca regii poporului evreu sa copieze cartea Legii , sa o ia acasa si sa o citeasca zilnic. Dar nu era suficient sa o copieze si sa o citeasca, ci trebuiau sa o  puna si in practica.

,,când se va sui pe scaunul regatului său, trebuie să-şi scrie pentru sine cartea legii acesteia din cartea care se află la preoţii leviţilor
Şi să fie aceasta la el şi el să o citească în toate zilele vieţii sale, ca să înveţe a se teme de Domnul Dumnezeul său şi să se silească a împlini toate cuvintele legii acesteia şi toate hotărârile acestea
Ca să nu se îngâmfe inima lui faţă de fraţii lui şi ca să nu se abată el de la lege nici la dreapta, nici la stânga,,
Deuteronom 17;18-20

Desi regii respectivi isi permiteau, cu siguranta, sa puna pe altcineva sa faca asta in locul lor, ei trebuiau sa faca personal acest lucru, pentru a cunoaste cat  mai bine Legea si a trai in smerenie, cinstindu-L pe Dumnezeu.
Aceata poate fi o provocare si pentru noi, crestinii - sa nu lasam Sf.Scriptura sa zaca pe un raft, ci sa ne bucuram de cuvintele sale de invatatura, transcriindu-le si, mai ales, punandu-le in practica.

Pe langa beneficiile spirituale, exista si un beneficiu fizic :)), scrisul de mana fiind un exercitiu care incetineste imbatranirea creierului , deoarece utilizeaza o combinatie de abilitati psihomotorii, de memorie si de procesare cognitiva.
Sa nu uitam si de beneficiul emotional si mental - intr-o lume care alearga in mod constant, ritmul incetinit al transcrierii reprezinta un adevarat exercitiu meditativ, care ajuta la linistirea mintii si la gasirea pacii interioare.



De ce aveti nevoie pentru transcrierea Scripturii?


  • de o Biblie sau un Nou Testament - in forma fizica sau online (bibliaortodoxa.ro)
  • un caiet sau o agenda
  • un instrument pentru scris (sau mai multe, in functie de dorinta)
  • optional :  stickere, imagini decorative, culori


Iata si cateva ,,trucuri,, pentru copierea Sf. Scripturi :


  •  cauta pe internet o ,,provocare,, referitoare la copierea Scripturii ( foloseste  la cautare ,,writing scripture challenge,,)- sunt foarte multe, care grupeaza versetele in functie de anumite subiecte. Poti cauta sa copiezi ceva in functie de un subiect care te intereseaza sau urmezi pur si simplu ,,provocarea lunii,,.Din pacate nu se gasesc in limba romana, doar in engleza.
  • daca nu vrei sa urmezi o provocare gata facuta poti sa-ti creezi singura propria provocare, cautand versete pe anumite subiecte, sau poti sa copiezi o carte intreaga din Biblie
  • alege un caiet special sau o agenda pe care sa o folosesti in acest scop
  • stabileste un loc si un timp anume in care sa faci asta
  • roaga-te ca Dumnezeu sa te ajute sa concentrezi si sa iti descopere intelesurile celor copiate
  • nu te grabi, bucura-te de ceea ce faci



Pe langa pasajul transcris poti sa scrii notite proprii - ganduri, rugaciuni sau poti folosi un comentariu biblic sau predici care sa iti explice intelesul celor citite. De exemplu, Sf. Teofilact al Bulgariei a scris niste comentarii foarte  frumoase la cartile Noului Testament - are talcuiri la toate Evangheliile, dar si la Epistole.Dar mai sunt si alti sfinti sau alte resurse care pot fi folosite (verificati librariile crestine).

Eu m-am hotarat sa transcriu Sf. Evanghelie dupa Ioan, cateva versete pe zi .Folosesc un caiet de format B5 , cu patratele, pe care mi l-am liniat singura, astfel incat sa-mi incapa, pe langa textul copiat, cateva  notite si un verset al zilei.

Pentru  scris folosesc Staedler Triplus Fineliner- se gasesc de cumparat in orice librarie, si la bucata si la set.




Sper ca vi se pare interesanta ideea copierii Scripturii si o veti lua ca pe o provocare pentru lunile care urmeaza :).

Irina

28 de comentarii:

  1. Eu, în general, sunt pro scriere. Tot ceea ce scrii...rămâne (și nu doar pe hartie).

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu transcriu din biblie foarte util mesajul tau, am gasit un plan pt luna aprilie de pe pinterest 😉, sper sa ma pot tine de acest lucru tot anul 💖. Fiți binecuvantati scumpilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru mine nu scrisul e problema, ci lipsa timpului...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este,timpul e limitat.Dar cand Il punem pe Dumnezeu pe primul loc toate celelalte se aranjeaza cu bine 😊

      Ștergere
  4. O ce idee minunata mi-ați dat! Nu m-am gândit pana acum la asta! Datorita Dvs am început anul acesta provocarea economisirii și am început și un mic jurnal. Mi-am ales cuvântul anului și am pus pe hârtie câteva planuri atât materiale cât și spirituale. Sunteți un role-model pt mine! Cu stima, Delia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Delia, ma bucur ca te- a ajutat ce am scris!si eu ma ajut mult cu ce scriu sau fac altii, si ma bucur cand reusesc sa dau mai departe😊.Pupici, o zi frumoasa!

      Ștergere
  5. Wow,Irina!Esti un izvor nesecat informatie.Nu mi-a trecut in cap sa fac asta,imi mai copiam cate o rugaciune sau niste fragmente care credeam eu ca m-ar putea ajuta.Imi pregatesc si eu ustensilele si o sa ma apuc de munca.Te pup si ma bucur ca existi !Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Parca mi.ai citit gandul.
    De ce?
    Am inceput sa citesc seara o anumita rugaciune si o citeam de pe..tel
    Am luat un carnetel si am inceput sa o scriu in el.Am zis sa fie un carnetel de rugaciuni..este mic si il pot lua cu mine.in geanta etc.
    Imi place ideea ta..si scrii atat de minunat.
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am si eu un carnetel mic cu rugaciuni si cu idei din predici, tot asa, micut.Spor in rugaciune si la scris!😊😘

      Ștergere
  7. Foarte frumoasă activitate! Îți voi urma cât de curând modelul. Tu din ce lună ai început să scrii, Irina?

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesanta provocare. Insa, mereu am avut curiozitatea daca Psalmi pot cumva grupati pe subiecte. Iar o alta curiozitatea sunt traducerile, transliterarile din greaca, chirilica. Editiile de biblii. Uite ce idee mi-ai dat. Sa compar un text de la 1680 cu cel de acum.
    Iti amintesti Cand te-am intrebat de unde sa cumpar o biblie? Ei, bine nu am reusit sa ajung unde m-ai indrumat caci acum 2 weekend-uri am facut curatenie in alt dulap ocupat cu diverse lucruri si ghici ce am gasit pe acolo ratacita? O biblie noua, ca sa vezi!
    M-am bucurat mult! Sigur se pot citi si de pe calculator, dar pentru mine tot hirtia e baza.
    Eu cred in puterea rugaciunii! Am experimentat-o chiar in acest an. Functioneaza atata vreme cat o faci din inima, o faci oricand si in orice imnprejurare, chiar si atunci cand ti-e bine!
    Va imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  9. da,Psalmii se pot grupa pe subiecte.Am aici pe blog un articol despre psaltirea la diferite trebuinte.
    Un blog interesant despre traducerea Bibliei este acesta

    https://vaisamar.wordpress.com

    Ma bucur mult ca ai gasit Biblie!spor la citit!Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Avea o fostă profesoară de-a mea o vorbă: "A scrie înseamnă a învăța de două ori..."

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca o doza de bucurie si nadejde....Minune sau nu, eu chiar ma gandeam mai demult pentru ca imi place sa scriu de mana, ca nu stiu ce sa scriu, dar as vrea ca ma relaxeaza cumva: iata ca mi-ai dat si solutia! Sunt foarte incantata de idee! Mai ales ca, am tot amanat Sf Scriptura pe motive de timp. Aici pot combina mai multe bucurii. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Spor în toate Irina! Și eu iubesc scrisul, mai mult din Sfinții Părinți ..

    RăspundețiȘtergere
  13. Mulțumesc pentru că împărtășiți cu noi ideile dumneavoastră, multe din ele m-au inspirat. Și eu folosesc această metodă cam de o lună. Am un caiet în care îmi notez versete, idei și concluzii, urmând planul zilnic de citire a Bibliei într-un an. Fiecare zi o încep cu titlul "Planul lui Dumnezeu pentru viața mea astăzi" și, ca și dumneavoastră, o am structurată în câteva rubrici. Îmi place mult să folosesc mijloacele electronice, însă, cititul pe suport de hârtie și scrisul de mână cu săgeți, scheme, semne și culori, mă ajută cel mai bine să înțeleg și să rețin ceea ce studiez.
    Dă, Doamne, să-Ți transcriem cuvintele Tale pe filele sufletului nostru astfel încât ele să lucreze zilnic în viața noastră!
    Cu drag,
    Florentina

    P.S. Citatul de mai sus este din Deuteronom 17 și nu 5... linkul duce corect :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florentina, da, multumesc ca mi-ai atras atentia!
      suna foarte interesant cum iti tii jurnalul!o sa mai scriu si eu despre jurnalul spiritual/de rugaciune.Si eu la fel, sunt fan hartie si creion :).

      Ștergere
  14. Si pentru mine pica numai bine. Am si gasit un challenge deja si abia astept sa incep. Multumesc pentru inspirație (Si aspiratie!) Ena

    RăspundețiȘtergere
  15. minunata ideea cu transcrierea de sectiuni. Am uitat de asta - cand eram tanara imi salvam citate si bucatile ce ma impresionau.

    RăspundețiȘtergere
  16. O idee buna ! De obicei imi notez rugaciuni care imi plac pe un carnetel , dar ideea unui caiet ma incanta. Asa am tot timpul la indemana rugaciunile inimii mele si biblia..

    RăspundețiȘtergere
  17. interesanta idee! poate intr-o postare viitoare pui cateva challangeuri ca model si idee...pe mine personal m-ar ajuta mult sa vad cateva exemple de genul acesta (si stiu ca ai zis ca se gasesc pe net in engleza...)

    RăspundețiȘtergere
  18. E prima oară când am descoperit această idee, am și început.🙂 Mulțumesc frumos și spor la toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.