miercuri, ianuarie 09, 2019

Vrei cu adevarat?Atunci o sa reusesti!




Cred ca sunt putini cei care nu si-au propus sa schimbe macar ceva mic in viata lor anul acesta : poate sa mai slabeasca cateva kilograme, sa faca mai multa miscare, sa faca acel curs pe care l-au tot amanat, sa ..., sa..., sa....Decizii si hotarari la inceput de an, se iau cu mult entuziasm si se abandoneaza pe parcurs, cu sau fara regrete :)).
Uneori te uiti cu tristete la sfarsitul anului si zici - mi-am propus atatea, de ce nu le-am realizat?
Desi in unele situatii intervin factori neprevazuti care ne impiedica sa facem ceea ce ne-am propus, in general suntem responsabili de realizarea sau nerealizarea obiectivelor noastre.
Nu am sa fac acum teoria stabilirii obiectivelor, ci vreau sa ma refer la acele cuvinte-semnal care ne arata ce este cu adevarat in interiorul nostru si ne pot ajuta sa intelegem de ce nu ne atingem telurile.
Daca suntem atenti la ce scoatem pe gura vom descoperi ce este nu doar in constientul, dar mai ales in subconstientul nostru.Iar constientizarea este primul pas spre indreptare :).


SPER este cuvantul care reflecta starea ta de victima, de om neincrezator, indecis, incapabil Sper ca voi face aia si aia, sper ca o sa reusesc, sper ca o sa pot...sper, dar nu sunt sigur, n-am incredere ca pot sa realizez ceva, e nevoie de cineva sa ma indrume, sa ma ajute, eventual sa faca in locul meu, fiindca nu cred ca sunt in stare.
Dumnezeu ne invata sa iesim din aceasta stare de necredinta si sa il inlocuim pe SPER cu CRED.
Daca ne uitam in Evanghelii, vedem ca nimeni nu s-a dus a Iisus cu ,,sper,, in brate;
,,Doamne, sper ca o sa ma vindeci si pe mine... Doamne, sper ca poti ajuta si pe roaba mea, pe fiica mea, pe fiul meu... Doamne, sper ca ma poti vindeca, ca ma poti izbavi de pacate...,,.
Cine a sperat, a ramas pe dinafara, doar cei care au crezut au primit cele dorite.La Dumnezeu nu se vine cu ,,sper,, ci cu ,,cred,,.Da, Doamne, cred ca ma poti ajuta, cred ca poti face asta, cred ca tot ce ai spus tu e adevarat.
E important sa ii spunem CRED lui Dumnezeu si sa ne spunem si noua CRED.Da, cred ca am resursele necesare - de vointa, de putere, de dorinta ca sa fac ce mi-am propus. Cred ca sunt acel om care face totdeauna ceea ce si-a propus. Da, cred ca ca Dumnezeu ma va ajuta in toate lucrurile bune pe care mi le-am propus sa le fac. CRED inlatura barierele gandirii mici, limitative, viziunii meschine, egoiste, deschide camara de resurse a cerului.CRED ca voi reusi, in ciuda obstacolelor puse de mine sau de altii.

Credinta singura nu e suficienta pentru a realiza ceva. Puterea vine din unirea credintei cu vointa, si urmatorul pas spre reusita e sa scapam de INCERC.
INCERC este alt cuvant - semnal.Cand am ,,incercat,, sa fac ceva de obicei n-am facut nimic, fiindca porneam din start cu gandul ca de fapt n-o sa reusesc.
Cuvantul ,,incerc,,imi arata ca actionez din aceeasi stare de victima si de neincredere in sine ca si la ,,sper,,.Incep ceva, dar sfarsesc in nereusita, adica ma misc in..cerc de inceput-esec.
,,Incerc,, arata ca tu nu pornesti cu toata inima in ceea ce ti-ai propus, ci lasi loc esecului. Iti creezi dinainte o scuza fata de tine si fata de altii : ,,am incercat, dar ce sa fac daca n-a mers,,.
Ca sa iesi din starea de ,,incerc,, trebuie sa te intrebi, cu referire la scopul tau :,,vreau cu adevarat asta?,,
Atunci cand vrei cu adevarat sa faci ceva, vei face acel lucru, indiferent de cate obstacole vei avea in cale.Atunci cand vrei cu adevarat ceva, totul din jur incepe sa se alinieze si ,,conspira,, ca sa te ajute sa reusesti.Atunci cand iti doresti cu adevarat un lucru, iesi din starea de ,,incerc,, si treci in ,,vreau,,
In Evanghelia dupa Matei Hristos ne spune :
,,Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide
Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide.,,
Deci nu exista nici o piedica pentru cel care vrea ceva cu adevarat ceva, fiindca va obtine.

Cu toate acestea, desi credem si vrem, in mod teoretic sa obtinem ceva , NU POT, NU STIU, NU AM ne arata ca ne autosabotam in continuare.
NU POT ne semnaleaza contradictia intre constient si subconstient- rational ne dorim un lucru, stim ca e bine pentru noi, dar la nivel de subconstient ne convine starea in care ne aflam, deoarece ne aduce beneficii psihologice la care nu dorim sa renuntam, chiar cu pretul sanatatii sau al altor lucruri importante. Pentru a reusi trebuie sa existe armonie intre constient si subconstient, adica sa ne dorim acel lucru cu adevarat , din toata inima,,.Nu pot,, devine ,,POT,, cand ajungem la armonia dintre inima si ratiune.
NU STIU este primul pas spre STIU.Nu stiu, dar vreau si pot sa aflu.Atunci cand cautam din suflet un raspuns, acesta va veni spre noi, mai devreme sau mai tarziu.Ne intoarcem la cuvintele Mantuitorului : căutaţi şi veţi afla.Cunoasterea, constientizarea ne scot din starea de intuneric si de neputinta.
NU AM ne arata ca nu suntem pregatiti sa obtinem ceea ce vrem si ne lasam opriti de imprejurarile exterioare.Cand nu vrem cu adevarat ceva, gasim si scuza ,,nu am,,:.nu am bani, nu am timp, nu am aia, nu am cealalta...
Dar chiar nu ai?Am vazut de multe ori, atunci cand mi-am dorit cu adevarat ceva am facut tot posibilul sa gasesc mijloacele de a-mi atinge scopul.Poate am renuntat la altceva care nu era asa de important pentru mine, poate o usa s-a deschis si mi s-au oferit mijloacele necesare, dar cumva am gasit cu ce sa fac ceea ce mi-am propus.Poate NU AM acum, dar cu siguranta o sa AM cat de curand tot ce trebuie, deoarece mijloacele necesare exista, trebuie doar sa le descopar si sa intru in posesia lor. Nu te lasa oprit de ceea ce nu ai!

Inchei cu a aminti de puterea lui ,,EU SUNT,,.Parintele Teofil Paraian spunea- ,,Ceea ce faci, te face,, , adica in timp devii suma actiunilor si alegerilor tale si de aceea este important sa traiesti constient, cu intentie (cu scop).
Cu toate acestea, tu nu esti suma actiunilor si alegerilor tale din trecut, in sensul ca o poti lua oricand de la capat, si sa devii un altfel de om, in ciuda trecutului tau.
De aceea, nu te lasa oprit de ceea ce esti acum, de ceea ce nu ai, de ceea ce nu poti, de ceea ce nu ai facut sau de faptul ca nu crezi si realizeaza tot ce ti-ai propus pentru acest an :)

CRED ca sunt capabil
VREAU ASTA CU ADEVARAT
POT sa fac asta
AFLU/STIU cum sa fac asta
AM tot ce trebuie ca sa fac asta
DEVIN ceea ce fac

Irina