joi, ianuarie 10, 2019

Provocarea de economisire a Iuliei pentru 2019


google.com

Cine imi urmareste blogul de mult timp stie ca Economisim.info este una din paginile mele preferate , pe care o citesc inca de la inceput. Ieri Iulia a lansat, ca de fiecare data in ultimii 5 ani, provocarea cu cele 52 de saptamani de economisire.
Dintotdeauna m-am straduit sa fiu organizata din punct de vedere financiar si mi-am dorit sa fac economii, dar va spun deschis ca asta a fost (si este) foarte greu, avand in vedere ca familia noastra a tot crescut in acesti ani, ceea ce a fost o provocare pe toate planurile. Este dificil sa te tii de ceea ce
 ti-ai programat cand necunoscutele ecuatiei se modifica permanent.
Cu toate acestea n-am renuntat niciodata total la idee, dar cred ca  nu-mi doream inca cu adevarat sa fac asta :)).
Acum vreo doi ani am citit o carticica despre care am sa mai vorbesc aici pe blog si care mie mi-a schimbat viata in multe privinte, si anume Femei Puternice de Louise Hay.
In capitolul 10 se vorbeste despre finante si despre cele doua tipuri de gandire- gandirea din saracie si gandirea prospera.Evaluandu-mi modul conceptiile si comportamentul in ceea ce priveste banii mi-am dat seama ca am o gandire de primul tip si ca este nevoie sa o schimb.Unul din pasi a fost sa accept provocarea Iuliei, motivata de un pasaj din carte :

,,Eu cred in zeciuiala acordata tie insuti. Aceasta metoda este extrem de eficienta.Este ca si cum i-ai spune Universului :,,Merit sa ma bucur. Accept."
De aceea eu le sugerez tuturor femeilor sa cheltuiasca 10-20% din ceea ce castiga pentru ele, nu pentru facturi si alte cheltuieli de zi cu zi. Nu ma refer insa la cheltuieli minore, ci la lucruri importante.Economiseste acesti bani si cumpara-ti o casa, sau investeste-i intr-o afacere.In acest fel nu vei fi tentata sa-i cheltuiesti aiurea.Chiar daca initial ai venituri mici, pune ceva deoparte.Este uimitor cat de repede se aduna economiile.Economisirea de bani pentru tine insuti reprezinta un act de iubire de sine si conduce la amplificarea pretuirii de sine.....Nu face greseala de a astepta pana cand vei ajunge sa castigi mai mult.Acest mod de a gandi este specific constiintei saraciei, asa ca nu te va ajuta sa iti sporesti veniturile.
Fa chiar acum un gest de credinta si pune acesti bani deoparte.
 
Creeaza-ti apoi bugetul obisnuit din banii care ti-au mai ramas.Este uimitor ce efecte benefice poate atrage aceasta atitudine in viata ta!"

Aici o sa deschid o paranteza, ca sa explic ce inseamna zeciuiala pentru cei care nu sunt familiarizati cu conceptul. Zeciuiala este o porunca data in Vechiul Testament evreilor. Acestia trebuiau sa daruiasca prima zecime din toate veniturile si din produsele agricole la Templu, inchinandu-le lui Dumnezeu.Cei care dadeau zeciuiala erau binecuvantati, avand spor in toate, iar cei ce nu dadeau erau blestemati,considerandu-se ca fura de la Dumnezeu.
 In Noul Testament porunca s-a mentinut , dar in mod indirect, crestinii fiind indemnati sa daruiasca Bisericii dupa cat considera ca pot, sau sa faca milostenie, consecintele fiind aceleasi :binecuvantare/blestem. Puteti citi AICI mai multe.

Wise words from Warren Buffett: "Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving." #money #moneyquotes #quotes #savingmoney
Nu economisi ce ti-a ramas dupa ce ai cheltuit, ci cheltuieste ce ti-a ramas dupa ce ai economisit

Revenind la Louise Hay, am luat atunci hotararea sa economisesc. M-am gandit sa incep cu pasi mici,  participand la provocarea Iuliei, dar cu ceva modificari. 
Am impartit suma la 12 si lunar, cand iau salariul, depun imediat la CAR suma respectiva( ii depun la CAR, deoarece e destul de complicat sa ii iau de acolo, nu e simplu ca la banca :).In plus nu exista comisioane de gestionare a banilor (ca la banca) si dobanda e destul de buna).
In nici un caz nu tin banii in casa , ca ar fi o cauza pierduta din start :)).
In felul acesta am reusit sa economisesc luna de luna pana spre sfarsitul anului trecut, cand am folosit banii adunati pentru a face niste lucruri importante, pe care le planificasem mai de mult, dar nu dispuneam de fondurile necesare.
Anul acesta mi-am facut o pagina speciala in bujo pentru provocarea Iuliei, deoarece doresc sa merg in continuare cu ea.

Bullet Journal  Savings Tracker
pinterest.com
N-o sa spun ca e usor, au fost luni in care nu mai stiam cum sa invart banii ca sa nu ma ating de suma aceea, dar gandul ca merit sa am bani economisiti m-a ajutat sa merg mai departe si lucrurile s-au aranjat cumva pana la urma.
As vrea sa adaug ca este foarte important ca, inainte de a pune ceva deoparte pentru noi, sa punem deoparte pentru Dumnezeu. 
Este foarte important sa daruim in mod regulat si catre Biserica, si/sau catre o lucrare duhovniceasca, sociala sau de alta natura pe care vrem sa o sprijinim.Dumnezeu va binecuvanta intotdeauna faptul ca Il cinstim si cu banii nostri, pe langa toate celelalte.
De aceea  chiar va provoc ca in acest an sa va adunati comori si in Cer, nu doar pe Pamant :).

pinterest.com
Inchei cu cateva citate motivationale :)) si va doresc un an bun, cu spor in toate, ca sa aveti de unde darui si economisi :).


Unul dă mereu şi se îmbogăţeşte, altul se zgârceşte afară din cale şi sărăceşte
Cel ce binecuvintează va fi îndestulat, iar cel ce blesteamă va fi blestemat.
Pilde:11:24,25



Aceasta însă zic: Cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va şi secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va şi secera.
Fiecare să dea cum socoteşte cu inima sa, nu cu părere de rău, sau de silă, căci Dumnezeu iubeşte pe cel care dă cu voie bună.
Şi Dumnezeu poate să înmulţească tot harul la voi, ca, având totdeauna toată îndestularea în toate,
să prisosiţi spre tot lucrul bun.
2 Corinteni 9: 6-8


                                                                         Irina