miercuri, aprilie 17, 2019

De ce si cum transcriem Sf. Scriptura?


google.com

Ce inseamna sa copiem/sa transcriem Sf. Scriptura?insemna pur si simplu sa copiem pasaje din Biblie, folosind scrisul de mana.
Aceasta activitate ne ajuta sa incetinim lectura si sa ne concentram si mai mult asupra textului, decat am face-o la o simpla citire.Deasemenea, ne ajuta sa meditam mai mult asupra pasajului pe care il transcriem, sa ii descoperim intelesurile si , de ce nu, sa il invatam cu mai mare usurinta.

Am descoperit ideea de copiere/transcriere a Bibliei acum un an-doi pe Instagram. Exista tot felul de provocari lunare - poti copia pasaje in functie de anumite subiecte- ceea ce am facut si eu, initial - sau poti pur si simplu sa copiezi cate o carte intreaga - ceea ce am inceput eu acum.In transcrierea Scripturii iti poti lasa creativitatea sa se dezlantuie :)) - poti sa copiezi textul pur si simplu, pe un caiet, sau poti folosi un jurnal special, culori, desene, stickere, etc. .Prima varianta e mai economicoasa ca timp, dar a doua e mai placuta :).Interesant este ca in Vechiul Testament exista si o porunca legata de copierea Scripturii.Dumnezeu a poruncit ca regii poporului evreu sa copieze cartea Legii , sa o ia acasa si sa o citeasca zilnic. Dar nu era suficient sa o copieze si sa o citeasca, ci trebuiau sa o  puna si in practica.

,,când se va sui pe scaunul regatului său, trebuie să-şi scrie pentru sine cartea legii acesteia din cartea care se află la preoţii leviţilor
Şi să fie aceasta la el şi el să o citească în toate zilele vieţii sale, ca să înveţe a se teme de Domnul Dumnezeul său şi să se silească a împlini toate cuvintele legii acesteia şi toate hotărârile acestea
Ca să nu se îngâmfe inima lui faţă de fraţii lui şi ca să nu se abată el de la lege nici la dreapta, nici la stânga,,
Deuteronom 17;18-20

Desi regii respectivi isi permiteau, cu siguranta, sa puna pe altcineva sa faca asta in locul lor, ei trebuiau sa faca personal acest lucru, pentru a cunoaste cat  mai bine Legea si a trai in smerenie, cinstindu-L pe Dumnezeu.
Aceata poate fi o provocare si pentru noi, crestinii - sa nu lasam Sf.Scriptura sa zaca pe un raft, ci sa ne bucuram de cuvintele sale de invatatura, transcriindu-le si, mai ales, punandu-le in practica.

Pe langa beneficiile spirituale, exista si un beneficiu fizic :)), scrisul de mana fiind un exercitiu care incetineste imbatranirea creierului , deoarece utilizeaza o combinatie de abilitati psihomotorii, de memorie si de procesare cognitiva.
Sa nu uitam si de beneficiul emotional si mental - intr-o lume care alearga in mod constant, ritmul incetinit al transcrierii reprezinta un adevarat exercitiu meditativ, care ajuta la linistirea mintii si la gasirea pacii interioare.De ce aveti nevoie pentru transcrierea Scripturii?


  • de o Biblie sau un Nou Testament - in forma fizica sau online (bibliaortodoxa.ro)
  • un caiet sau o agenda
  • un instrument pentru scris (sau mai multe, in functie de dorinta)
  • optional :  stickere, imagini decorative, culori


Iata si cateva ,,trucuri,, pentru copierea Sf. Scripturi :


  •  cauta pe internet o ,,provocare,, referitoare la copierea Scripturii ( foloseste  la cautare ,,writing scripture challenge,,)- sunt foarte multe, care grupeaza versetele in functie de anumite subiecte. Poti cauta sa copiezi ceva in functie de un subiect care te intereseaza sau urmezi pur si simplu ,,provocarea lunii,,.Din pacate nu se gasesc in limba romana, doar in engleza.
  • daca nu vrei sa urmezi o provocare gata facuta poti sa-ti creezi singura propria provocare, cautand versete pe anumite subiecte, sau poti sa copiezi o carte intreaga din Biblie
  • alege un caiet special sau o agenda pe care sa o folosesti in acest scop
  • stabileste un loc si un timp anume in care sa faci asta
  • roaga-te ca Dumnezeu sa te ajute sa concentrezi si sa iti descopere intelesurile celor copiate
  • nu te grabi, bucura-te de ceea ce faciPe langa pasajul transcris poti sa scrii notite proprii - ganduri, rugaciuni sau poti folosi un comentariu biblic sau predici care sa iti explice intelesul celor citite. De exemplu, Sf. Teofilact al Bulgariei a scris niste comentarii foarte  frumoase la cartile Noului Testament - are talcuiri la toate Evangheliile, dar si la Epistole.Dar mai sunt si alti sfinti sau alte resurse care pot fi folosite (verificati librariile crestine).

Eu m-am hotarat sa transcriu Sf. Evanghelie dupa Ioan, cateva versete pe zi .Folosesc un caiet de format B5 , cu patratele, pe care mi l-am liniat singura, astfel incat sa-mi incapa, pe langa textul copiat, cateva  notite si un verset al zilei.

Pentru  scris folosesc Staedler Triplus Fineliner- se gasesc de cumparat in orice librarie, si la bucata si la set.
Sper ca vi se pare interesanta ideea copierii Scripturii si o veti lua ca pe o provocare pentru lunile care urmeaza :).

Irina