duminică, martie 08, 2020

Jurnalul saptamanii { 2020: s. 10/53 }

 

♥ PENTRU SAPTAMANA...
  • 10 din 53
  • 02 - 08 martie 2020 

  ♥ VREMEA...
saptamana aceasta vremea a fost placuta, in general cu soare si cu temperaturi de peste 10- 15 grade.Azi e innorat si ploua, dar nu e frig.Salciile au matisori, au inflorit narcisele si brandusele, cred ca vor inflori si pomii in curand.



♥ MA GANDESC ...
la nebunia asta cu corona virus. Ieri a fost confirmat primul caz in Bucuresti, in doua saptamani presimt ca va fi plin si la noi.Dar nu avem ce face, decat sa pastram igiena cat se poate, sa ne intarim imunitatea traind sanatos si sa ne rugam la Dumnezeu sa ne pazeasca de boli.Chiar nu stiu cum am putea sa ne ferim de virusi in aglomeratia groaznica din Bucuresti.E imposibil.


 ♥ SUNT RECUNOSCATOARE PENTRU...
pentru verde si galben din narcise :)





 ♥ UNUL DIN LUCRURILE MELE PREFERATE...
Ploaia care bate in acoperis.Imi era dor de o ploaie mocaneasca, pe care s-o ascult si sa ma cuibaresc sub plapuma, cu o carte buna in mana.

♥ CE MAI MESTERESC/CREEZ...
 am lucrat mai mult la ie, dar inaintez destul de greu.Abia am terminat o maneca si mai am cealalta maneca, pieptul, spatele, bentitele si  incheierea.Ca s-o termin pana la Pasti ar trebui sa lucrez la ea cateva ore bune pe zi :(((.As  vrea sa lucrez la ea in mod constant, ca n-o s-o termin prea repede daca ma pierd in alte proiecte. Si vreau ie de Pasti, am zis :)).




♥ CITESC/MA UIT/ASCULT..
ascult...predicile parintelui Calistrat Chifan legate de Postul Mare, sunt foarte frumoase. Am gasit Razboiul Nevazut audio - pe youtube, asa ca o pot asculta in timp ce cos :)

citesc...o carte foarte buna, o recomand :Postul- un miracol de Patricia Bragg. Din pacate editia in limba romana nu se mai gaseste nicaieri. Eu am cumparat- o in varianta kindle de pe Amazon.Continutul cartii nu aduce ceva nou, dar pentru mine este foarte motivationala.Sunt in ea multe sfaturi legate de alimentatia vegetariana/post si de un trai mai sanatos, in care sa predomine miscarea, aerul curat si hidratarea.In consecinta mi-am propus sa fac zilnic o plimbare de cel putin 3000 de pasi (pe langa drumul spre serviciu), sa consum mai multe fructe crude/uscate si legume crude (macar un bol de salata zilnic) si sa stau afara cat mai mult timp posibil sau , daca stau in casa, sa aerisesc mai des. Cu hidratarea stau bine :)




 ♥DIN MENIUL SAPTAMANII TRECUTE
  • bors de legume
  • mancarica de conopida/cartofi/spanac
  • taitei chinezesti cu legume sotate
  • sarmalute cu ciuperci
  • fasole batuta
  • zacusca
  • carofi prajiti cu mamaliguta si usturoi
  • salata de varza alba/rosie cu radacinoase si verdetata (marar, patrunjel)
  • morcovi sotati
  • ,,betisoare,, de legume (castraveti, radacinoase) cu sos de tahini si paine wasa
  • prajiturele vegane din faina de ovaz - o sa postez reteta, sunt foarte bune :)

Pentru mancare de post ma inspir mult de pe conturile de instagram ale veganilor.Ma straduiesc sa pastrez totul cat mai simplu - combinatii de legume fierte cu salate din legume crude, seminte/nuci consumate ca atare, fructe uscate/crude, unturi vegetale (cocos, arahide).Cat mai putina paine alba - ori paine integrala ori wasa.Eu nu obisuiesc sa fac prajiuri in post, ca nu imi plac copturile fara oua, unt si lapte :)), dar intentionez sa incerc retete de prajituri vegane, fara coacere si fara zahar obisnuit (folosesc zahar de mesteacan- xilitol , e un indulcitor care nu ridica glicemia ).


♥ UN CITAT PREFERAT...

,,Postul este o regula de aur pentru buna noastra oranduire, si trupeasca si sufleteasca. E regula regulilor. Noi avem nevoie mai ales de vindecarea sufletului – de aceea, este de mare folos sa postim. Si cei vechi au postit. Cititi cartea lui Iona, sa vedeti cat de aspru era postul pagan. Cand au postit cei din Ninive, au postit de la împarat pana la ultimul animal – si animalele posteau. Si cand a vazut Dumnezeu asa ceva, s-a milostivit îndata de cetate. Si ei erau pagani, iar noi, crestini de doua mii de ani, ne revoltam, ocaram: „Iar post? Iar n-am voie sa mananc cutare sau cutare? Ce-i cu atata post?! Daca postesti, slabesti, ai dureri de cap, nu poti munci”.
Nu-i chiar asa, frati crestini! Sfantul Teodosie cel Mare 30 de ani n-a mancat decat paine din sfanta Impartasanie si a trait 107 ani! Cand manca si putine zarzavaturi, era sarbatoare. Si avea grija de manastire si avea în curtea manastirii trei spitale, de care trebuia sa se îngrijeasca. Noi nu ne putem închipui cat de usor si cat de placut si cu cata bucurie posteau acesti sfinti! Si astazi sunt foarte multi calugari care postesc cate o saptamana întreaga, altii postesc cate 40 de zile si nu traiesc decat cu sfanta Impartasanie. Dar nu numai calugarii. A venit odata la mine, într-o Joi Mare, un muncitor, sa se împartaseasca. L-am întrebat: „Ai postit ceva”? Mi-a raspuns: „Parinte, de luni pana acum, n-am mancat nimic”. „Lucrezi”? „Da”. „Unde lucrezi”? „Incarc vagoane cu piatra”. Si nu man­case nimic, de luni.,,

parintele Sofian Boghiu


♥ PLANURI PENTRU SAPTAMANA VIITOARE...
  • ordine in dulapurile de haine
  • ordine in biblioteca
  •  planuri pentru curte si gradina
  • cos la ie
♥ O FOTOGRAFIE/MAI MULTE DE SAPTAMANA ASTA ...

 planuri pentru martie



 flori primite azi la biserica si mucenici moldovenesti (facuti de mamaaa :)  ) - cu miere si nuca





zambile parfumate


mai citim putin din Psaltire :)





Va doresc o seara minunata si multumesc pentru vizita!
Irina


!Iti mulțumesc ca vizitezi Dulce Casa!Daca ti-a placut acest articol poti il poti impartasi altora folosind butoanele de mai jos :). Deasemenea, poti vizita si aprecia pagina de Facebook sau pe cea de Instagram a blogului.