luni, aprilie 06, 2020

Bucurii de acasa

motan roscat


N-am scris de ceva timp pe blog, desi am tot intentionat, dar am avut o perioada de adaptare la noul ritm al casei, ca urmare al restrictiilor din ultima vreme. Restrictii care sper ca dau rezultate si nadajduiesc si ma rog bunului Dumnezeu ca sa se imbolnaveasca cat mai putini oameni si ca toata aceasta suferinta sa treaca cat mai curand. Ca orice durere, ca orice suferinta, ea va trece dupa ce ne vom fi invatat, la nivel colectiv, dar si particular, lectia. Multi se plang ca ni s-au restrans libertatile si asa mai departe, dar eu ma gandesc ca, daca eram cu totii mai adunati pe acasa si mai limitati in toate, poate acest necaz nu ne-ar fi lovit.Nu stiu voi, dar eu am simtit tot mai mult, in ultimii ani, o crestere a stresului, a presiunilor, atat venite dinspre serviciu, cat si dinspre scoala copiilor.Chiar inainte de a se declansa toate acestea am ascultat niste predici ale parintelui Mihalache, pe care il recomand, ca este de mult folos tot ce spune, si zicea acolo ca nu este suficient sa ne rugam, ci, ca sa ne putem ruga, avem nevoie sa ne linistim, sa iesim din agitatia contemporana. Nu putem lua legatura cu Dumnezeu in haos, in galagie, in agitatie, in consum psihologic.Si eu de multe ori am incercat pur si simplu sa ma detasez de tot felul de situatii si probleme, sa ma linistesc, sa ma odihnesc sufleteste, dar era foarte greu.Acum, cand aproape totul s-a oprit in loc, cand a disparut agitatia de pe sosele, din magazine, de la serviciu, de la scoala am aceeasi senzatie ca atunci cand viscolul venea peste campie si totul se oprea in loc si pamantul se facea alb si curat. Poate ca va fi pentru toti un timp de reflectie si de schimbare - incotro alergam asa, ca niste nebuni?
Ma gandesc la versetul pe care l-am ales pentru acest an :
Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă!
Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape.
Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.
Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.
Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.
Filipeni 4:4-9
Chiar daca suntem in mijlocul incercarilor, nu trebuie sa lasam frica sa puna stapanire pe noi, ci tot ceea ce ne ingrijoreaza sau ne supara trebuie ducem in rugaciune, cu cereri si cu multumire, inaintea lui Dumnezeu.Nu trebuie sa ne ingrijoram de nimic, fiindca Tatal se ingrijeste de noi.Sa fim buni si blanzi unii cu altii - sa ajutam pe cei din jur cum putem : cu un banut, cu ajutor la cumparaturi, poate cu ceva facut de noi (o masca :)), o paine sau altceva ), cu o mangaiere, cu un cuvant ziditor, cu o rugaciune.Sa privim si sa ascultam doar lucruri pozitive, constructive, de folos. Sa nu primim duhul de agitatie, de tulburare si de frica care circula acum chiar si printre credinciosi.Sa cautam sa ne facem un examen de constiinta, sa parasim pacatele, sa postim dupa puteri si Dumnezeu cu siguranta nu ne va parasi.

Apropiaţi-vă de Dumnezeu şi Se va apropia şi El de voi. Curăţiţi-vă mâinile, păcătoşilor, şi sfinţiţi-vă inimile, voi cei îndoielnici.
Iacov 4:8

Tare mult mi-au placut si predicile parintelui Vasile Ioana, le gasiti si pe youtube si pe facebook. In fiecare zi la pranz puteti citi , impreuna cu parintele, Noul Testament (a inceput cu Faptele Apostolilor).Mi-a placut foarte mult si predica de duminica a parintelui, despre izolarea Sf. Maria Egipteanca.
Voi ce mai faceti, cum va petreceti timpul? :)


Irina