sâmbătă, noiembrie 06, 2021

Blogonoiembrie 2021 : ziua 5

pinterest.com

 Incep exact ca Laura, a carei postare m-a inspirat azi :)), as fi vrut sa scriu despre altceva :)), dar o sa vorbesc despre subiectele fierbinti ale zilei, asa cum le vad eu :  libertate si vaccinare.

O sa incep prin a spune ca nu achesez absolut deloc la curentul antivaccinist care circula in societatea noastra de vreo 15 ani, de altfel am mai scris aici pe blog despre vaccinare.Chiar mi se pare absolut jenant ca acest curent are o puternica sustinere in randul clerului si a credinciosilor atat ortodocsi, cat si din alte culte crestine, din cate am observat, mai ales in situatia in care Patriarhia Romana nu s-a pronuntat niciodata antivaccinare si nu a adus obiectii de etica cu privire la aceast act, ci , din contra, a sprijinit campaniile pro-vaccinare.

Ma uit in istorie si vad ca sfinti mari, cunoscuti, au sustinut medicina si vindecarea, atat cat se putea cunoaste la ora aceea, si multi dintre sfinti au fost mari intelectuali, cultivati ai vremii, cu cunostinte vaste in domeniul stiintelor exacte.Va recomand sa cititi ce scrie Sf. Teofan Zavoratul despre stiinte, sau cuvantarile si demonstratiile absolut extraordinare ale Sf. Ignatie Briacianinov despre matematica. Da, matematica, stiinte, acelea de care , mai nou, unii din  crestinii  nostri fug ca dracul de tamaie. Apropo de asta, divaghez putin, in vara a fost o conferinta despre stiinta si ortodoxie.Cu exceptia parintelui Sorin Mihalache, care a fost magistral, ca de obicei, restul prelegerilor m-au lasat cu un gust amar si cu multa dezamagire pentru nivelul scazut de intelegere a lumii.Niste clisee, niste anxietati apocaliptice, niste obsesii paranoice...jenant, sincer, jenant.Ma intreb de unde ni se trage aceasta aversiune fata de cunoastere si punerea ei in opozitie cu viata duhovniceasca?oare pentru ca multi dintre duhovnicii foarte populari la noi provin din randul oamenilor simpli, cu 3-4 clase, si asta a indus mesajul ca nu e nevoie de cunoastere intelectuala, ca uite x era cioban, dar era duhovnicesc? tot ce e posibil, dar eu una n-o sa fac niciodata apologia analfabetismului si a lipsei de cultura, si fuga de munca intelectuala, sub pretextul cultivarii duhovnicesti.

Referitor la libertatea pe care se tot vorbeste atata in ultima vreme, si despre care unii clerici predica mai mult sau mai putin agitat, cred ca e bine sa gandim echilibrat..In societate libertatea are niste limite si este ingradita de legi si reguli, nu exista libertate absoluta, adica sa faca fiecare ce vrea si cum il taie capul. In special crestinii ar trebui sa fie extrem de constienti ca libertate absoluta exita doar in duh, prin eliberarea de patimi.Ne vaicarim noi de lipsa libertatii?daca ai familie, casa,credit la banca, rate la nu stiu ce, telefon mobil si cont pe toate aplicatiile de socializare, asa zisa ta libertate este absolut iluzorie, esti prins in angrenajul societatii si poti fi oricand constrans sa faci ce nu vrei, ce nu iti place.Cu exceptia situatiei in care ai obtinut libertatea in duh, fiindca atunci nu poti fi constrans de nimic.De aceea calugarii se leapada de ,,cele lumesti" si exerseaza detasarea de legaturile afecive si de posesiunile materiale, tocmai pentru a nu putea fi constransi cu nimic. Aceasta libertate in duh a fost atinsa si de sfinti cu familie, Brancoveanu, de exemplu.Sa tinem cont de faptul ca ordinea sociala n-a fost niciodata contestata de crestinism. Crestinii n-au facut revolutii si razboaie ca sa schimbe ordinea sociala care ii ingradea, ci s-au retras din societatea care ii respingea si au schimbat lumea prin sacrificiul vietii lor, nu prin lupta sociala.Esti crestin si nu-ti convine vreo regula impusa in societate?nu prin miting in piata cu cruci si icoane ai sa schimbi lumea din contra, s-ar putea sa obtii exact efectul contrar.Crestinii au schimbat si vor schimba intotdeauna lumea prin iubire, rugaciune  si jertfa, nu prin lobby politic.

Din punctul meu de vedere, crestinii au fost amagiti si purtati pe cai total gresite, politizand masurile  sanitare gen masca, distantare sociala, reguli de igiena, vaccin.Deodata s-au trezit martiri iluzorii a unei apocalipse care nu exista.Se tin predici pompoase despre prigoana, furatul credintei, lipsa liberatii, samd..De la unele amvoane se filozofeaza superior despre frica de moarte si de boala si se arunca cu invective si sentinte. Se induce frica de stiinta, de medicina, de vaccinare, sub pretextul eliberarii de frica de boala si de moarte.Se creeaza diviziune intre crestini, se pune patima, ies la iveala ura, mandria si toata noaptea care zace in noi.Trebuie sa recunosc ca am fost si sunt dezamagita de modul in care o parte din clerul ortodox a gestionat aceasta pandemie si a influentat credinciosii.Am auzit chiar ca s-a ajuns pana acolo ca unii nu primesc credinciosi la spovedit daca s-au vaccinat!sau li se spune ca vor merge in iad, sau ca trebuie sa se ,,pocaiasca" fiindca au facut vaccin.Atatea aberatii iesite nu din Evul Mediu, ci direct din epoca de piatra...eu sunt socata, sincer. 

Cativa preoti cunoscuti au avut o perspectiva echilibrata asupra acestei situatii. O perspectiva corecta, din punctul meu de vedere, au avut-o pr.Serafim Aldea - am scris aici , parintele Visarion Alexa parintele Sorin Mihalache si parintele Ioana. Poate mai sunt si altii, dar nu ii stiu eu.

Referitor la vaccinul anti-covid  exista o multitudine de pareri contra,  dar care merg pe aceleasi argumente antivacciniste din trecut, condimentate acum cu ceva sloganuri despre libertate si modul in care autoritatile noastre gestioneaza problema. Personal nu ma iau dupa modul in care auoritatile noastre gestioneaza situatiile, fiindca, din experienta zic, o vor face prost.Deci n-am pretentii de la autoritati, ci caut sa judec cu capul meu pentru binele meu si al familiei. 

Dupa ce am luat in considerare mai multe argumente pro si contra vaccinarii- evident ca exista si argumente contra, ca orice vaccin sau ca orice medicament si acesta poate provoca efecte adverse - am ajuns la concluzia ca e solutia buna pentru noi, am ales pfizerul, si ne-am vaccinat.In plus, am respectat tot timpul , pe cat posibil regulile de distantare si de igiena, dar acestea nu mai sunt sigure cand se deschid scolile, in absenta testarii si a vaccinarii, de aceea cred ca e mai bine sa fii protejat de vaccin, macar partial, avand in vedere ca e mai putin eficient contra noilor mutatii ale virusului - dar totusi reprezinta o bariera imunitara.

Covidul e o boala absolut mizerabila, care a lasat multi copii orfani, mult prea multe familii indoliate, foarte multi oameni cu suferinte pe termen lung, de aceea eu una consider ca e bine sa folosesc toate mijloacele existente ca sa ma protejez de el. Daca, Doamne fereste, covidul ma va baga vreodata la ATI, macar as fi impacata ca am facut tot ce tine de mijloacele omenesti ca sa impiedic acest lucru.

 Celor care prefera imunitatea obtinuta natural, cu riscurile aferente, le urez mult succes, nu ma inscriu in aceasta categorie.

Cam atata am de zis pe acest subiect, in caz ca va intereseaza parerea mea :)).Nu va indemn nici sa va vaccinati, nici sa nu va vaccinati, fiecare hotaraste pentru el, suportand beneficiile si riscurile aferente deciziei luate.Vorba veche romaneasca - capul face, capul trage :)).

Va doresc un uichend placut si linistit, si multumesc ca ma vizitati :)

 


31 de comentarii:

Antonia spunea...

Felicitari, un articol frumos si bine scris!

Ioana spunea...

Un articol foarte pertinent, o mostra de bun simt si rationalitate. Draga Irina, te felicit pentru cat de frumos si limpede ai expus lucrurile.

Anonim spunea...

Ești Intr o gravă eroare. Și mai zici că ești practicantă. Lasa_ne,draga,și mai pune mana pe apocalipsa. Asta e o strategie de a nega ce e evident. Nu vezi că nu mai poți cumpăra și nu mai poți vinde fara....in fine. Fiecare va da seama la judecata.Vaccinul nu e despre sănătate,dar cine sa vada

MNiko spunea...

Personal cred ca orice prelegere despre libertatile pe care le avem ar trebui sa inceapa cu atentiunea ca libertatea ta se termina atunci cand ingradeste/incalca libertatea mea. Nu am nimic cu nimeni, ficare decide pentru el, pentru familia lui. Ma deranjeaza propaganda antivaccinista, de orice fel, fie ca e pt vaccinul anticovid, fie ca e pentru alte vaccinuri.

Dana spunea...

Imi pare rau ca v-au dezamagit unii parinti, dar si pacat ca ati facut din asta subiectul acestei zile. Trupul nostru este ,,templu al Duhului Sfant,, pe care trebuie sa il pastram curat, neintinat. Ce ar fi fost bine, sa iasa clerul in fata si sa indemne lumea la vaccinare, cand e stiut ca are atatea reactii adverse?Atitudinea Bisericii ortodoxe mi se pare exemplara: a indemnat la informare si la asumare. Fiecare e liber sa se documenteze si sa se vaccineze sau nu.
Pentru mine personal, in decizia de a nu ma vaccina a cantarit atitudinea medicilor.Cunosc personal medici care nu s-au vaccinat dar ii indeamna pe oameni sa se vaccineze. Nu e nimic dubios aici? Sau altii care spun ca acest vaccin e nou, netestat si e bine sa mai asteptam.Iar ei chiar au studiat Medicina, nu Teologia.
Iertare daca am suparat cu ceva. Nu am avut aceasta intentie. Ideea e sa nu gasim tapul ispasitor in Biserica pentru rata scazuta de vaccinare, dar nici sa nu ajungem sa impartim societatea in vaccinati si nevaccinati si sa ne uram unii pe altii. Atunci va fi de fapt Apocalipsa de care vorbesc parintii-lipsa iubirii dintre noi.

@irina_sweet_home spunea...

Dana, ce am spus eu si ce ai inteles tu...am zis eu ca trebuia biserica sa indemne la vaccinare?!nu!pentru biserica nici nu trebuie sa existe acest subiect!Apoi am specificat ca e vorba de unii preoti si credinciosi, fiindca patriarhul a spus ca aceste probleme trebuie lasate medicilor.

@irina_sweet_home spunea...

da, asa e, locuind in societate suntem limitati, nu putem face tot ce ne place noua si ce ne trece prin cap, trebuie sa respectam niste reguli care sunt spre binele tuturor.

@irina_sweet_home spunea...

bine, draga, asa am sa fac :)))

@irina_sweet_home spunea...

multumesc!

@irina_sweet_home spunea...

multumesc!

Anonim spunea...

Draga Irina, daca nu esti nici medic si nici preot, de ce crezi tu ca interesează pe cineva parerea ta? Aceste subiecte despre viata si moarte nu sunt pentru discutat la o cafea...mai bune sunt pentru tine subiectele relaxante despre prăjituri si vreme, sincer. Nu toata lumea poate sa.si dea cu parerea despre viata si moarte. Ca si crestin practicant si smerit care esti este bine sa te limitezi la camara ta si sa porti cu vitejie consecințele faptelor tale. Vei da seama pentru toate cuvintele si "invataturile" scrise, nu in fata noastra, ci a lui Dumnezeu Cuvantul. Pana si preotii sunt atenti cu Cuvantul, la tine vad ca e aruncat asa...Hristos este in mijlocul nostru! Sa.I lasam
acest drept de judecată. Tu smereste.te. Atat iti trebuie pentru mantuire. Amin! Parascheva

Raluca spunea...

Multumesc mult pentru acest articol, Irina! Ai scris foarte frumos si echilibrat, sunt cu totul de acord. Noi am procedat asa cum a recomandat BOR - ne-am informat din surse stiintifice, am discutat cu medicii/cadrele medicale care ne au in grija si ne-am vaccinat inca de la inceput. Ma incurajeaza mult sa vad alti oameni credinciosi care procedeaza la fel si nu se lasa influentati de antivaccinisme (care abia alea n-ar trebui sa aiba legatura cu religia).

Anonim spunea...

Buna ziua! Va urmăresc cu drag de multa vreme și va recomand site-ul activenews.ro unde găsiți multe informații despre vaccinare și articole despre industria vaccinurilor care folosește țesuturi de la copiii avortati în obținerea vaccinurilor, acesta fiind principalul motiv pentru care mulți preoți se opun oricărui vaccin.

@irina_sweet_home spunea...

va multumesc ca ma urmariti si multumesc pentru recomandare! :).Va recomand acest articol,daca vreti sa intelegi exact in ce consta aceasta asa zisa folosire a tesuturilor de copii avortati

https://www.historyofvaccines.org/content/articles/human-cell-strains-vaccine-development

Biserica Ortodoxa Romana nici macar nu a ridicat vreo obiectie cu privire la aceasta problema,din contra , Patriarhia a fost mereu favorabila vaccinarii si s-a implicat in campanii pro.

Catolicii care au solicitat Bisericii Catolice un punct de vedere referitor la acest lucru au primit urmatorul raspuns oficial, citez din articol:

The official position according to the National Catholic Bioethics Center is that individuals should, when possible, use vaccines not developed with the use of these human cell strains. However, in the case where the only vaccine available against a particular disease was developed using this approach, the NCBC notes:

One is morally free to use the vaccine regardless of its historical association with abortion. The reason is that the risk to public health, if one chooses not to vaccinate, outweighs the legitimate concern about the origins of the vaccine. This is especially important for parents, who have a moral obligation to protect the life and health of their children and those around them.

Observati?subliniez : riscul de a afecta sanatatea publica prin nevaccinare cantareste mai greu decat ingrijorarile legitime asupra originii vaccinului.Viata si sanatatea copiilor, si a celor din jurul lor trebuie protejata, aceasta e datoria morala a parintilor.


Deci, acesti preotI care se opun vaccinului din asa zise motive de etica ar trebuii sa mai puna mana pe carte si sa caute in mod serios informatie, care se gaseste din belsug in ziua de azi, numai sa vrei sa vezi adevarul.Sau, si mai simplu, sa faca ascultare de patriarhie in mod smerit,cum mereu indeamna ei pe altii sa faca (de dansii).

Va doresc o seara frumoasa si sanatate multa!

@irina_sweet_home spunea...

multumesc!asa e cel mai bine sa procedam, sa ne informam de la medici in care avem incredere.De ex.,dr. de familie a fetelor, cu care ma sfatuiesc de multe ori, e femeie de biserica, cu credinta in Dumnezeu, s-a spovedit, s-a impartasit si s-a vaccinat de la inceput, si a fost si e pro vaccinare in general, n-am auzit-o niciodata cu chestii antivacciniste.

@irina_sweet_home spunea...

draga Paraschiva, observ ca n-ai citit cu atentie ce am scris, si nici nu ai inteles, dar e in regula, nu ma deranjeaza :). Dar totusi ai citit, deci te intereseaza parerea mea :)).Multumesc ca ma vizitezi, dar sa stii ca nu e obligatoriu, este exact ca la telecomanda, poti sa schimbi postul daca nu iti place :).O seara placuta iti doresc!

ariadna spunea...


Te citesc de multe ori, Irina, dar comentez foarte rar.
Mi-am dat seama de parerea ta in privinta vaccinului din articolele anterioare in care s-au strecurat usor, cred ca fara sa-ti dai seama, cateva cuvinte in acest sens, fara sa spui lucrurilor pe nume.
Acum ai decis sa vorbesti concret.

Cu greu am putut citi primul pasaj in care ai scris ca duhovnicii foarte populari la noi provin din randul oamenilor simpli, cu 3-4 clase. Sau ca cei care se opun vaccinarii sunt analfabeti, lipsiti de cultura si resping stiinta.
Practic ... antivaccinistii ar fi niste oameni demni de dispret, fara minte, lipsiti de educatie.
Din punctul meu de vedere esti in eroare.
Oare toti sfintii si parintii duhovnicesti au avut studii inalte care sa-i ajute sa-si dea seama de lucruri? Sf. Ier. Luca al Crimeei a fost om de stiinta adevarat sau Sf. Ignatie Briacianinov despre care ai spus ca a facut demonstratii de matematica (de unde este ideea ca "crestinul ortodox roman fuge de matematica ca dracul de tamaie"?!)
Dar restul? Oare cum au ajutat oamenii? Parintele Paisie Olare avea 4 clase. Parintele Cleopa la fel. Cuv. Paisie Aghioritul a facut tot doar scoala primara. Parintele Efrem din Arizona n-a terminat gimnaziul, stia doar 10 cuvinte in engleza, dar a construit 19 manastiri in SUA si Canada.
Nu vreau sa-i arunc intr-un valmes pe acesti parinti si sfinti pe care-i iubesc, dar ca ei sunt multi parinti (unii au intrat in manastire de mici) si care au un cuvant de spus pentru ca ei au "un televizor duhovnicesc", nu se misca in acelasi spatiu duhovnicesc ca noi, oamenii simpli; iar parerile lor nu se bazeaza pe studiile pe care le au sau pe cultura.
Bineinteles, fiecare om poate gresi, dar hai sa nu-i aruncam intr-un colt pe toti cei care au o alta parere despre acest vaccin.

Parintele din parohia mea are doua doctorate (mentionez asta pentru a i se acorda credit; conform normelor societatii, este un om cult). Nu a spus in mod direct ceva impotriva vaccinului pentru ca e un om delicat care-si masoara bine cuvintele si impactul lor. Dar predicile lui din ultimele saptamani au fost puternice, pline de continut si sens. Noi, cei care-l cunoastem bine de ani de zile, ne-am dat seama de ceea ce vrea sa ne transmita.

Nu resping stiinta, de fapt pe mine stiinta m-a ajutat mult sa pot sa am o viata normala, chiar sa pot trai.
Dar asta nu inseamna ca ORICE descoperire din stiinta este buna si ca trebuie acceptata imediat.
Acum avem un vaccin nou, bazat pe o tehnologie noua, niciodata folosit in acest fel si la scara larga.
De altfel avem exemple din trecut cand medicii isi tratau pacientii cu mercur sau arsenic pentru ca la acea vreme acest tratament se credea a fi bun.
In ce mod evolueaza stiinta in directia corecta, daca orice parere contrara este eliminata si categorisita la "teoria conspiratiei"?
In ceea ce ma priveste, sunt un om nestiutor, dar sunt multi oameni de stiinta adevarati care s-au opus acestui vaccin; doua exemple din categoria grea: Luc Montagnier - laureat Nobel pentru medicina, Robert Malone - inventatorul tehnologiei mARN (!).

Vaccinul nu opreste transmiterea virusului.
La mine la serviciu a fost un mic focar printre colegi vaccinati complet (unii si cu doza a 3-a).
Tarile cu un procent mare de vaccinare au din nou probleme (stirile din ultimele doua zile: in Belgia, cu procent de vaccinare de 80% incep sa se umple spitalele si primul ministru i-a sfatuit pe oameni sa inceapa sa lucreze de acasa, iar Danemarca, o tara cu procent de 85% a inceput sa aiba cazuri multe, in jur de 2000, desi populatie de aprox, 6 mil; acum cateva saptamani se vorbea de UK unde a aparut chiar si o noua varianta, Delta plus, desi procentul de vaccinare e mare si acolo).

Sa faca fiecare ceea ce crede de cuviinta, sa faca propriile alegeri pentru corpul lui.
Dar sa nu ne mai dispretuim reciproc, imi doresc sa nu mai vad antivaxxeri versus vaccinisti si invers. Sa nu ne mai incalcam reciproc libertatea nici macar prin cuvinte (daca vaccinul ar fi oprit transmiterea, as fi inteles unele argumente).

@irina_sweet_home spunea...

Pozitia mea referitoare la vaccinare e clara de niste ani de zile, n- am ce sa strecor subtilități pe aici, iar referirea mea la vaccinare a fost exact la final, și am spus că fiecare trebuie sa ia decizia pe care o considera corecta.
Ce resping eu e amestecul religiei cu vaccinare/nevaccinarea , transformarea unei boli in chestie apocaliptică, etc.Acestea sunt lucruri care nu au ce căuta în predicile de la biserica.Daca totusi le amesteci, măcar utilizeaza niste informații corecte.
Evident că poți fi un om sporit duhovnicește și fără a fi un intelectual, dar de aici și până la acest curent gen lasă, ce atâta carte, mai bine să fie un om duhovnicesc, e Cale lunga.Si acest curent are multi adepți la noi.Eu aceste lucruri le resping - lipsa de echilibru, incultura in predici, ideile paranoice și obsesive (dușmanii, ne fura credința, ne aia, ne cealaltă, etc).
Cât despre descoperirile pe cale duhovnicească, evident că ele sunt posibile, dar nu sunt calea normala.In general , că sa te dezvolți, trebuie sa te cultivi pe toate planurile și să muncești și intelectual , și duhovnicește.Chiar o să pun , când o să am timp, ce a spus Sf.Teofan Zăvorâtul despre asta.Si, că o paranteza, poți să nu ai o educație formală, dar totuși să studiezi lucruri, problema e când tu respingi cultivarea intelectuala pe motiv că nu-ti trebuie, ca tu ești duhovnicesc.
In fine, am repetat aici ceea ce consider că am spus extrem de clar în postare, dar uneori vedem ce vrem noi sa vedem, nu ce zice textul.
Tonul meu nu este deloc disprețuitor, ci este trist și pe alocuri revoltat.Ma bucur că sunt și persoane care au înțeles corect ceea ce am.intentionat sa comunic.

@irina_sweet_home spunea...

Iar dacă vrei să nu mai vezi 8n biserica antivaceri vs vaccinați , poate ar trebui să cauți originea acestor disensiuni și pe cei care le întrețin.

@irina_sweet_home spunea...

Eu exact pentru asta am scris, că nu sunt de acord ca aceste discuții și tabere sa existe în biserica, dar ele au fost de la început, cu masca și așa mai departe

ariadna spunea...

Nu te cunosc personal si nu am de unde sa stiu ce parere ai despre vaccinuri in general. Daca ai mai scris pe blog despre vaccinuri, ok, dar ai blogul de foarte mult timp si n-am citit tot. Acum recent doar am observat modul in care te-ai exprimat. Dupa cum ai vazut, nu ti-am zis ca ai strecurat subtil, ci am scris ca probabil fara sa-ti dai seama ai spus unele lucruri si asta e tot. Asa cum ne exprimam uneori si lasam sa ne scape idei (in care credem), fara sa realizam pe moment.
Ai dreptul si libertatea sa ai orice parere despre vaccinuri.

Vaccinarea/nevaccinarea este o problema spinoasa a societatii.
In multe cazuri apar unele implicatii etice si morale (asa cum e si acum). Nu e ok sa fie fortati oamenii sa se vaccineze, cat timp vaccinul nu opreste transmiterea virusului. Nu e normal ca oamenii sa aleaga sa se vaccineze strict pentru a nu-si pierde locul de munca sau pentru a avea acces la magazine. Dar asta e o alta discutie.

Credinta ortodoxa nu este separata de viata pe care o ducem in societate. Nu e ca si cum momentele in care mergem la biserica sau in care ne rugam sunt complet rupte de restul.
Si atunci, asa cum cerem sfat de la parintii nostri duhovnici sau de la parintii imbunatatiti din manastiri in momentele grele din viata, asa putem cere si acum.
De ce acum este diferit?
De ce vaccinarea si credinta trebuie sa fie disjuncte?
Oare nu si inainte oamenii cereau sfaturi parintilor atunci cand aveau probleme de sanatate si nu stiau ce sa faca (daca sa se opereze sau nu, daca sa faca tratamentul x sau y; sunt multe minuni de acest gen)
Prin asta nu spun ca trebuie sa vanam minunile si sa cautam raspunsuri doar asa.

Ai spus nume de parinti cunoscuti pro vaccin.
Ok, dar sunt parinti cunoscuti si de partea cealalta, cu pareri contra sau rezervate (un exemplu bun care are cunostinte medicale si teologice este Pr. Stefan Mindea care inainte de a fi preot a fost (si este in continuare) neurochirurg, cu o cariera in SUA inainte de se intoarce in tara).
Pe care-i credem?

Singurul lucru care m-a facut sa scriu comentariul anterior a fost modul in care ai creat imaginea despre duhovnicii cu 3-4 clase si credinciosii inculti si ai prezentat-o ca si cum asta ar fi ceea ce se intampla la modul general.

@irina_sweet_home spunea...

sincer, nu inteleg de ce as intreba preotul daca sa ma operez sau nu, sau ce tratament sa iau.Nu va logica, de unde sa stie el ce e bine pentru mine?Inteleg sa il rog sa ma pomeneasca ca sa iau decizii corecte, sa ma lumineze Dumnezeu, sa-mi deschida un drum,dar sa imi zica el..eu nici nu as putea sa pun responsabilitatea unei astfel de decizii pe umerii lui.Hai sa zicem ca am o frica si ii spun, parinte mi-e frica, ce ziceti, sa ma operez sau nu, dar as intelege sa-mi vorbeasca de vindecarea fricii, sa-mi zica sa ascult de doctori fara teama, samd. nu sa ia hotarari uneori de viata si de moarte in locul meu, chiar nu e cazul.Poate in manastiri sa zic ca ar fi poate, poate mai potrivit, ca acolo e alta randuiala, dar nici acolo, totusi.
Pot sa il inttreb in particulart pe duhovnic ce parere are despre vaccin, ca sa mai vad si alte puncte de vedere si sa iau o decizie intr-un context pe care il cred eu multumitor pentru mine, dar in nici un caz nu ma duc sa-l intreb daca sa fac vaccin sau nu, ce treaba are el, se pricepe la vaccinuri, la tratamente, etc.?daca patesc eu ceva ca am ascultat de el,ca asa mi-a zis sa fac, isi asuma responsabilitatea, are grija de copiii mei, imi da de mancare?nu cred.

sunt total de acord ca nu putem separa credinta de viata sociala, dar sa urci la amvon si sa zici ca cei care se vaccineaza o sa pateasca nu stiu ce, ca s-au lepadat de Hristos, ca sa nu purtam masca ca e botnita, ca e doar o gripa covidul si trece cu ceai, samd., imi pare rau, e inacceptabil, cel putin din punctul meu de vedere.

Pe mine nu ma intereseaza absolut deloc ca sunt parinti pro si contra vaccin, sa fie sanatosi, nu iau decizii medicale pe aceasta baza. Te rog sa te uiti foarte atent, am scris de preoti care au abordat echilibrat si corect aceasta pandemie, nu ca sunt pro sau contra vaccin.Parintele Ioana nici nu cred ca e vaccinat, de parintele Visarion stiu ca da, dar e treaba lor.

referitor la faptul ca nu e ok sa fie fortati oamenii sa se vaccineze, te rog sa observi ca nu sunt fortati sa se vaccineze, pot folosi testul sau trecerea prin boala.Deci nu e nici o fortare, daca nu vrei sa te vaccinezi sau sa te testezi, poti merge sa iei covid de la cineva, ca doar e o simpla gripa, nu, ce atata stres, si gata, ai rezolvat.Cum fac unii cu varicela.Eu deja am obosit cu chestiile astea - masca e botnita, la test iti baga un bat in creier, de la vaccin iti cresc solzi, sau umbla nu stiu ce gandaci prin el care te omoara, distantarea omoara dragostea dintre oameni, samd.Toate difuzate masiv si apreciate in grupuri de credinciosi, sau chestii de genul asta spuse public, de preoti.Ti se pare normal?ne miram ca se intampla ce se intampla?

iar imaginea despre duhovnicii cu 3-4 clase a fost pozitiva,nu am ninic cu oamenii care au progresat in viata desi nu au avut o educatie formala solida, problema mi se par oamenii care folosesc asta ca pe o scuza ca sa nu puna mana pe carte

p.s. de implicatiile etice si morale am scris mai jos intr-un comentariu, iar BOR nu s-a exprimat niciodata negativ cu privire la vaccinuri, nu a pus la indoiala etica si morala lor, din contra, a sprijinit campaniile de vaccinare.


ariadna spunea...

Lucrul pe care-l gresesti e ca din start pui acelasi discurs in gura tuturor oamenilor care sunt rezervati in privinta vaccinului anticovid.
Oamenii au motive diferite.
"te rog sa observi ca nu sunt fortati sa se vaccineze, pot folosi testul sau trecerea prin boala.Deci nu e nici o fortare, daca nu vrei sa te vaccinezi sau sa te testezi, poti merge sa iei covid de la cineva, ca doar e o simpla gripa, nu, ce atata stres, si gata, ai rezolvat"
:) Daca parerea ta e ca in acest moment oamenii nu sunt fortati sa se vaccineze (nu prin lege, deocamdata, desigur) ... ok, nu mai are sens nicio discutie :)

@irina_sweet_home spunea...

nu am pus acelasi discurs in gura tuturor, am precizat foarte clar :UNII, si apoi am zis ce ma deranjeaza in discursul lor.Total de acord, oamenii au motivatii diferite, si e foarte normal

da, raman la parerea mea, nu sunt fortati sa se vaccineze, au de ales intre trei variante, si nici prin lege nu poti fi fortat sa faci ceva ce nu vrei.Niciodata nu poti fi fortat, ci tu alegi o cale sau alta, si consecintele urmarii ei.Poti forta un om sa treaca doar pe verde?nu, el poate sa treaca si pe rosu, dar isi asuma sa il calce masina sau sa ia amenda. Chiar citeam pe un blog un comentariu, spunea cineva ca sotul ei a refuzat sa se vaccineze, presupun ca era cerinta patronului, si el nu s-a mai dus la locul respectiv de munca.A putut fi fortat.Nu.Sa iesim din mentalitatea asta de victima care asa mult ne place.

multumesc ca ai comentat pe blog, apreciez modul argumentat in care ai facut-o, sper ca si eu m-am facut cat de cat inteleasa.Te imbratisez si sa ai o zi buna! :)

Anonim spunea...

Minunata postarea aceasta! Si, desi cineva de aici va sfatuia sa scrieti despre vreme, cred ca este important ca persoane ca dvs.sa scrie despre acest subiect, documentat si coerent, pentru a influenta comunitatile de cititori. Delia

Raluca spunea...

Uite încă ceva frumos, am vrut să-ți trimit și zilele trecute, dar cred că m-am luat cu altceva. O discuție foarte recentă cu Pr. Arhimandrit Efrem Vatopedinul, la minutul 1:46:00 exact despre asta. Iar legat de ce zic unii și alții sau ce aleg ei să creadă, de câțiva ani am tras o concluzie cam tristă. Pur și simplu trăim în lumi foarte diferite. Ei trăiesc într-o lume în care toată lumea ne e împotrivă, vrea să ne omoare, să ne vândă, să tot felul, și-ar dori să fie un fel de martiri moderni, eu trăiesc într-o lume în care sigur, există probleme mici și mari, dar nu văd conspirații și oameni „vânduți” la tot pasul. Și o prefer pe asta (mai ales câtă vreme văd tot aici și alți oameni pe care îi admir).

@irina_sweet_home spunea...

multumesc! :)

@irina_sweet_home spunea...

asa e,Raluca, lumea noastra e exact ca de la inceputul lumii, cu bune si cu rele, unii sufera, altii o duc bine, indiferent de vremuri.Vorba cuiva, de ce sa-ti puna bill Gates cip, ca sa-ti afle reteta de varza murata? :))suntem prea mici pentru mari conspiratii, si e valabil si pentru cei care sunt ,,mari".Sa ne vedem de copilaria noastra...si sa traim frumos cat putem , ca e destula moarte si urat in lume, nu trebuie sa mai adaugam si noi.

Unknown spunea...

Am dat intâmplător peste acest comentariu, ca multe altele sunt lungi, mai ales cand vrei sa cuprinzi parerile pro si contra. Eu nu scriu mult, doar doua precizri, care sa ne conduca spre adevar. Nu exista parere echilibrata, exista doar adevarul pe care ni-l comunica Duhul Sfant. Faptul ca nu repetam nimic din istorie, totul e la scara planetara, ne arata ca suntem in dimensiunea apocaliptica. Putine lucruri intelegem din apocalipsa, dar gasim aspecte din ea care se concretizeaza astazi. Regele Iosafat, a spus ” Nu stim ce sa facem, nu avem nici o putere, dar ochii nostri sunt indreptati spre Tine”. Am comentat pt ca am vazut ca autoarea blogului cunoaste cat de cat despre viata evlavioasa. Viata are limite, sigur, dar exista libertate absoluta-libertatea fata de pacat. Nu va inselati, este ceasul de pe urma.

Anonim spunea...

Te-ai gândit sa te înscrii in USR?

@irina_sweet_home spunea...

:)))buna asta