sâmbătă, mai 14, 2022

Magia ordinii (1) : hainele


Desi cartea Mariei Kondo a aparut de multa vreme in Romania, eu abia acum am citit-o :)), si asta dupa ce am vizionat cateva episoade din serialul cu ea de pe Netflix.

Mi-a placut foarte mult si mi-a dat un impuls motivatonal ca sa incep ordinea si debarasarea la noi in casa.

Marie propune ca debarasarea sa inceapa pe categorii, prima din acestea fiind hainele .Solutia ei este sa aduni toate hainele din casa intr-un morman, si de acolo sa incepi sortarea pe subcategorii :


Poate aceasta abordare functioneaza pentru familii mai mici, dar la noi clar nu este o optiune sa amestec hainele a sase persoane de varste diferite in mijlocul casei :).Solutia potrivita pentru familia noastra a fost sa incep cu hainele noastre - ale mele si ale sotului, apoi urmeaza hainele copiilor, de la cei mici la cei mari.

Am inceput cu partea de dulap a sotului.Am scos absolut toate hainele din dulap, apoi am scos rafturile, sertarele, bara pentru umerase.Am sters totul de praf si le-am montat la loc, dar in alta ordine.Aici fac o paranteza ca sa spun ca noi avem in dormitor un dulap PAX de la Ikea care, desi este foarte mare si teoretic incapator, mi s-a parut foarte greu de organizat pana am descoperit sistemul Mariei Kondo.Din cauza stilului de impaturire si asezare clasic, in dulap era mereu dezordine si imi era foarte greu sa tin lucrurile sub control.

Urmatorul pas, dupa ce scoti toate hainele tale din dulap si de pe unde le mai ai depozitate este sa le sortezi, si sa pastrezi doar acele lucruri care iti plac si care iti aduc bucurie.Si care iti vin, evident :).Stiu ca multe femei pastreaza haine ,,bune,, in ideea ca vor reveni la o anume greutate sau o anume forma a corpului.Totusi, daca nu ai reusit acest lucru intr-un an de zile, poate e mai bine sa te impaci cu noua ta aparenta, macar pentru moment. si sa renunti la hainele pe care nu le mai imbraci.Cu siguranta ele vor aduce bucurie altcuiva.

In sistemul konmari  principala forma de depozitare este impaturirea pe verticala , nu impaturirea pe orizontala sau  asezarea pe umerase. Asta presupune sa ai sertare, in loc de rafturi, sau sa organizezi hainele in cutii.Nu e nevoie de cutii sofisticate, ideea nu e sa cheltuiesti mai mult si sa aduni noi obiecte in casa, in vederea reorganzarii :)), ci sa folosesti ceea ce ai.Marie Kondo recomanda folosirea cutiilor de pantofi ca fiind perfecte in acest scop.

Eu am tinut cont de sfaturile ei ,  am impaturit hainele pe categorii si le-am pus in sertare, iar umerasele le-am pastrat pentru hainele de iarna, costume si camasi in dulapul sotului, si pentru haine de iarna, sacouri si fuste in dulapul meu. Sa asezam hainele  impaturite  nu doar ca e mai putin consumator de spatiu, dar te pune si in legatura directa cu hainele tale, te ajuta sa le observi si sa le ingrijesti mai bine.

 


In carte sunt multe detalii despre impaturire, si pe net gasim imagini si filmulete detaliate, in care ni se explica modul de impaturire al fiecarui obiect dupa metoda konmari. Dupa ce mi-am insusit modalitatea de impaturire corecta a fiecarui obiect lucrurile au mers ca unse :)), nu mi-a luat mult sa pun totul la loc intr-o ordina hai sa nu-i zic perfecta, ci extrem de odihnitoare pentru creier :)).

Pe umerase lucrurile se aseaza astfel incat sa fie orientate spre dreapta.


 

Obiceiul de a separa si roti in dulap hainele in functie de sezon este unul depasit si care produce multe batai de cap.Marie sugereaza sa asezam toate hainele in dulap, la vedere, grupate dupa grosimea si/sau tipul materialului, de exemplu bumbac, lana.Itemii gen costume de baie, palarii de plaja, etc, pot fi depozitati in cosuri undeva in partea de sus a dulapului.Nu e bine sa folosim cutii cu capac, care ne ingreuneaza accesul la haine.Eu am folosit pungi de cadou pe care le aveam prin casa  pentru depozitarea itemilor mici de extrasezon.

Am folosit si eu cativa la rand aceasta sortare si depozitare a hainelor dupa sezon si intr-adevar o gasesc total nepractica.Acum toate hainele noastre sunt in sifonier, la vedere, grupate dupa grosime.Stiu mereu ce am si ce n-am, si nu mai stau sa scotocesc prin cutii cand afara e o zi mai friguroasa sau mai calduroasa decat in mod obisnuit.

Deocamdata am terminat de sortat si de organizat hainele mele si ale sotului, urmeaza hainele copiilor.

Este important sa facem aceasta reorganizare impreuna cu ei, astfel incat sa isi sorteze  hainele care le plac, dar si sa invete sa le impatureasca si sa le aseze pe categorii. 

 Imi pare rau ca nu am stiut despre acest sistem mai devreme, la noi in casa fluxul de haine si ingrijirea lor mi-a dat cele mai mari batai de cap, si m-a obosit mereu fizic si psihic.

Acum sunt in curs de reorganizare totala la acest capitol, astfel incat sa am lucrurile sub control.

Un mare beneficiu sunt garderobele minimaliste, inclusiv in cazul copiilor, si o sortare mai frecventa a hainelor acestora.Un lucru care mi-a creat probleme de organizare a hainelor a fost pastrarea hainelor de la cei mari pentru cei mici, sau pastrarea unor haine bune primite, in ideea ca le vor veni candva copiilor.Aici inca nu stiu cum sa procedez, fiindca sunt haine gen rochite de ocazie sau rochite deosebite, sau geci de iarna neuzate pe care as vrea totusi sa le pastrez, in ideea ca cele mai mici le vor purta la un moment dat.Ma gandesc ca depozitarea undeva la indemana, in cutii transparente de plastic, etichetate, ar fi o solutie.

Voi ce sistem folositi pentru organizarea garderobei, a voastra si a familiei?

 

 

 

citatele sunt din cartea ,,Magia ordinii" de Marie Kondo



7 comentarii:

  1. Și noi am avut probleme cu depozitarea hainelor prea mici pt cel mare, dar încă prea mari pt cel mic. Am găsit o soluție, depozitarea lor în cutii etichetate, pe categorii: tricouri, bluze, pantaloni de trening blugi, etc. Nu e musai sa cumperi cutii transparente, noi refolosi cutiile de la curieri. Sau am mai luat cutii de carton din pepco, pe care le-am asamblat noi. Sunt foarte practice și se așează perfect una peste alta. Am făcut un turn în lateralul geamului din dormitor și întra perfect pe după draperie.

    La noi marea problema rămâne spațiul. Suntem 4 în apartament cu 2 camere, baietii pe măsură ce cresc au haine din ce în ce mai voluminoase, eu merg la serviciu mai mult office și am fff multe bluze, rochii, fuste, care nu pot sta decât pe umeraș. E f mare înghesuială pe bara de umerașe și toate mormanele de haine de spălat, calcat, aranjat îmi creează anxietate. Uneori simt ca nu mai stiu de ce anume sa ma apuc mai întâi când vin acasă și vad vraiște creioane, carti, haine, jucării, paturi etc.
    Dar una peste alta, suntem norocoși ca avem casa noastra, asa cum e, mica și plina de lucruri în dezordine, și ca are cine sa facă haos în ea😅

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este, faptul ca aveti spatiul vostru conteaza,chiar daca e mai mic.Nici noi nu avem prea mult spatiu in casa, dar azi se gasesc destule solutii pentru optimizare.
      Si mie la fel, prea multe haine imi creeaza senzatii neplacute, ma straduiesc sa le reduc la maxim, la mine chiar e posibil, fiindca nu exista pretentii de tinuta office la serviciu,si chiar am foarte putine haine pentru munca, iar de iesit prin oras nu prea ma omor :)).
      Multumesc de ideea cu sortarea pe categorii, e foarte buna.

      Ștergere
  2. Mie imi produce bucurie organizarea lucrurilor (fiecare cu placerea lui :), de exemplu stiu ca tie iti place mult sa crosetezi sau sa tricotezi), de aceea, in decursul anilor - 20 de ani - am tot invartit hainele in dulapuri pana cand am gasit modalitatea care este cea mai potrivita pentru mine, atat ca organizare in spatiu, cat si ca mod de impaturire. N-am citit carte de organizare, ci am "creat" (desi e mult spus creat) modul meu de impaturire si de asezare in dulap.
    Conteaza ce cantitate de haine avem si ce spatiu de depozitare.
    (noi suntem la mijloc, adica nici mult, nici putin - atat la haine, cat si la spatiu; suntem 3 persoane in doua camere)
    Am urmarit cateva filmulete pe youtube si cred ca stilul Mariei Kondo de impaturire pe verticala mie nu mi se potriveste, eu il prefer pe cel clasic de impaturire, fara sa tin cont de culori, tesaturi etc. precum Marie Kondo, ci sa fie un stil practic pentru noi, care sa pastreze mereu ordine in dulapuri, iar hainele sa fie la indemana, sa poata fi scoase usor, fara sa rascolim tot.
    In rafturi am mereu cate 4 teancuri de haine - desi rafturile nu sunt uriase, dar impaturesc eu hainele in trei ca sa incapa bine si sa nu se sifoneze.
    In fata sunt 2 teancuri cu haine pe care le port acum, iar in spate 2 teancuri cu haine pe care le port mai rar sau in alt anotimp. Cand se schimba sezonul imi ia 20 de secunde sa aduc in fata cele 2 teancuri potrivite.
    Sa dau un exemplu despre cum am ales sa pastrez tricourile si camasile sotului meu - in functie de spatiul pe care-l avem.
    In dulap am organizat un raft in care el are doar tricouri si camasi. In spate stau doua teancuri de camasi - necalcate, ci doar luate de la uscat si impaturite nesofisticat, cat sa stea frumos (in stanga sunt cele cu maneca scurta, in dreapta cele cu maneca lunga), iar in fata are doua teancuri de tricouri calcate si impaturite bine. El are treaba doar in partea vizibila, din fata, vede tot, nu trebuie sa rascoleasca, ci isi ia tricoul care-i trebuie. Cand vreau sa calc niste camasi, scot cele doua teancuri de tricouri calcate si le pun pe pat, imi aleg camasile pe care vreau sa le calc pentru el si apoi pun tricourile la loc. Camasile calcate ale sotului stau intr-un alt compartiment mic care are o bara pentru umerase, in care incap maxim 10 camasi. Pentru ca in partea de jos a acestui compartiment era ramas un spatiu liber de vreo 20 cm inaltime, acolo am ales sa pastrez tricourile necalcate, impaturite fara chin, doar cat sa stea frumos pana le vine randul la calcat.
    Asadar "sistemul" meu e facut asa incat cei ai casei sa-si ia usor hainele fara sa rascoleasca tot, fara sa-i deranjeze deloc hainele care nu pot fi purtate (cele necalcate in acest exemplu - cu acestea am treaba doar eu si le scot usor).
    De asemenea, inca un lucru care e important (pentru mine) e ca lucrurile sa aiba, in general, locul lor bine definit, adica sa le pun mereu in acelasi loc / zona.
    Un alt exemplu: pentru lenjerii de pat (am in jur de 8 sau 9) am un singur raft in care incap toate. Impaturesc cearceaful de plapuma bine, iar la final ar trebui sa-l impaturesc in 3 ca sa ocupe complet adancimea raftului. Dar pe treimea din mijloc pun cearceaful de pat + fetele de perna impaturite si distribuite uniform, apoi aduc celelalte doua treimi unul peste altul. Cand vreau sa scot o lenjerie de pat o scot cu toate elementele deodata pentru ca sunt puse ca intr-un plic, iar spatiul e ocupat la maxim, eficient.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte interesant sistemul, dar la 6 persoane e dificil de gestionat, n-as reusi sa tin minte ce e in spate, ce trebuie calcat, cui.Eu am nevoie sa fie cat mai putine si cat mai la vedere :).Asa este, totul trebuie sa fie la locul lui, extrem de important si pentru mine.Faina ideea cu lenjeriile.

      Ștergere
  3. Folosesc un sistem combinat de organizare a hainelor, aproape toate la vedere, cu exceptia gecilor groase care stau in cutii speciale de depozitare pe sifonier. Am un singur sertar in care tin tricourile mele de casa impachetate pe verticala. In toate sertarele, fie ca sunt pentru lenjeria de corp sau cu alte articole, mi-am facut separatoare din diverse cutii. Acelasi sistem cu separatoare din cutii il folosesc si in bucatarie sau in camara.
    In dulapurile de haine am rafturile organizate in functie de destinatia hainelor. Un raft la comun de umerase cu haine de ocazie, apoi fiecare are raftul sau de umerase cu articolele care trebuie sa stea obligatoriu pe umeras si rafturi cu articole impaturite organizate dupa destinatia hainelor : de oras, pentru serviciu/școala și pentru casă. Aici hainele stau in teancuri după tipul lor : teanc separat de pantaloni lungi/scurti, bluze cu manecă lunga, tricouri, etc...
    Hainele ramase mici de la o persoana si prea mari de urmatorul la rand le pun in saci speciali ce se pot vida si ii depozitez intr-un dulap/sertar mai greu accesibil. De doua ori pe an ( toamna si primavara) le scot si le probăm împreuna cu ce avem prin șifonier și facem trierea lor. Nu mai pastram hainele care ne este clar ca u vor veni niciodata ceilui care urmeaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ,super ideile ,si noi tot 6 suntem ,tot 4 fetite avem ,de 9,7 ani jumate ,6 si 4 ani jumate.Doamne ajuta !sanatate !

    RăspundețiȘtergere

♥ ♥ ♥ Lasa un gand frumos! ♥ ♥ ♥
Comentariile anonime sau facute in scop publicitar vor fi sterse.