vineri, noiembrie 09, 2007
Citeste Biblia intr-un an!
Am initiat acest set de articole din dorinta mea de a a-mi organiza mai bine viata duhovniceasca. Unul din lucrurile de capatai pe care trebuie sa le faca un crestin ortodox este sa citeasca zilnic Sfanta Scriptura, fiindca in ea gasim cuvintele vietii vesnice. Asa ne indeamna si ne invata Sfanta Biserica, Sfintii Parinti si marii duhovnici.
La fiecare postare pe aceasta tema am pus si un citat din Sfintii Parinti sau din marii duhovnici, care vorbeste despre importanta Sfintei Scripturi in viata ortodoxa, si despre cum trebuie sa ne raportam noi, ca si crestini ortodocsi la ea.
Pentru lectura zilnica a Scripturii puteti folosi planificarea din aceasta serie de postari, sau cea randuita de Biserica
Doamne ajuta!
"Domnul i-a ales pe apostoli, acestia si-au predat misiunea episcopilor, care si-au stabilit impreuna-lucratori pe presbiteri. Toti acestia, laolalta, alcatuiesc pastorirea cea randuita de Dumnezeu in Biserica, a carei sarcine este sa-i ridice pe toti la starea barbatului desavarsit, " la masura varstei deplinatatii lui Hristos" (Ef. 4,13) , sfintindu-i cu Tainele, incalzindu-i cu sfintele ierugii si indrumandu-i cu sfaturi pe drumul cu multe fagasuri spre desavarsirea duhovniceasca. Sa-I multumim Domnului ca este asa ! Noi suntem orbi; dupa cum orbul are nevoie de un ghid, la fel, si noi avem nevoie de o calauza care sa ne arate calea spre Imparatia lui Dumnezeu; in foarte multe situatii avem nevoie de o presoana care sa ne ia de maini si sa ne scoata din valmasagul de ganduri si sentimente in care ne arunca uneori vrajmasul si propria noastra neintelegere. Sa nu spuneti ca indrumatorul tuturor este cuvatul lui Dumnezeu, ca vom citi si vom vedea singuri de ce anume avem nevoie. Cuvantul lui Dumnezeu contine indicatii generale pentru toti, dar ce anume am eu nevoie, in situatia mea concreta, acestea trebuie sa mi le explice altul, o voce vie, iscusita. De n-ar fi asa, as fi nevoit sa cutreier pe carari intortocheate si sa ma aflu in permanenta primejdie. Iata de ce avem atata nevoie de sfatul intelept al preotului. Cum de li se pare unora, si poate ca multora, ca singurele relatii ale lor firesti cu preotul apar odata cu necesitatea savarsirii unei Sfinte Taine sau a altei slujiri bisericesti ? Unii ca acestia uita ca "unde lipseste carmuirea , lumea cade ca frunzele; izbavirea sta in prisosul sfatului" (Pilde 11,14) .
Sf. Teofan Zavoratul : "Cinci invataturi despre calea mantuirii"
Noiembrie
8 Ieremia 43-45; Evrei 5
9 Ieremia 46-47; Evrei 6
10 Ieremia 48-49; Evrei 7
11 Ieremia 50; Evrei 8
12 Ieremia 51-52; Evrei 9
13 Plangeri 1-2; Evrei 10:1-18
14 Plangeri 3-5; Evrei 10:19-39
15 Iezechiel 1-2; Evrei 11:1-19
16 Iezechiel 3-4; Evrei 11:20-40
17 Iezechiel 5-7; Evrei 12
18 Iezechiel 8-10; Evrei 13
Irina
Falafel(chiftelute de naut)
Zilele de post sunt o componenta importanta a vietii ortodoxe. Pe langa cele patru posturi mari din an, credinciosul ortodox trebuie sa posteasca miercurea si vinerea. Postim miercuri deoarece in aceasta zi carturarii si fariseii s-au sfatuit sa-L prinda pe Hristos, iar vinerea postim deoarece in aceasta zi Hristos a fost rastignit pe cruce.
Una din retetele de post preferate de familia noastra sunt chiftelutele de naut (falafel).Sunt foarte simplu de facut.
Boabele de naut se tin la inmuiat in apa rece 24 de ore(eu cumpar cate o punga de naut de 1 kg, inmoi boabele si le pastrez la congelator, in portii potrivite pentru o mancare).
Dupa ce s-au inmuiat se scurg de apa (nu se fierb, se folosesc asa , doar inmuiate in apa de pe o zi pe alta), se adauga o ceapa si verdeata multa, si se toaca(la robot sau la masina de tocat), astfel incat sa rezulte o pasta.
Se lasa jumatate de ora la frigider, si se formeaza apoi chiftelute rotunde, care se prajesc in ulei incins(pot fi tavalite prin pesmet sau faina).
Se pot servi in diverse feluri.De data aceasta eu am facut o garnitura de paste cu legume: am fiert paste (bilute mici, pentru cous-cous) si un mix de legume (congelate). Am scurs pastele si legumele si le-am amestecat intr-un castron.Am adaugat ulei, otet,sare, o rosie tocata marunt, si verdeata tocata.
Pofta buna!
Irina
Una din retetele de post preferate de familia noastra sunt chiftelutele de naut (falafel).Sunt foarte simplu de facut.
Boabele de naut se tin la inmuiat in apa rece 24 de ore(eu cumpar cate o punga de naut de 1 kg, inmoi boabele si le pastrez la congelator, in portii potrivite pentru o mancare).
Dupa ce s-au inmuiat se scurg de apa (nu se fierb, se folosesc asa , doar inmuiate in apa de pe o zi pe alta), se adauga o ceapa si verdeata multa, si se toaca(la robot sau la masina de tocat), astfel incat sa rezulte o pasta.
Se lasa jumatate de ora la frigider, si se formeaza apoi chiftelute rotunde, care se prajesc in ulei incins(pot fi tavalite prin pesmet sau faina).
Se pot servi in diverse feluri.De data aceasta eu am facut o garnitura de paste cu legume: am fiert paste (bilute mici, pentru cous-cous) si un mix de legume (congelate). Am scurs pastele si legumele si le-am amestecat intr-un castron.Am adaugat ulei, otet,sare, o rosie tocata marunt, si verdeata tocata.
Pofta buna!
Irina
Abonați-vă la:
Postări (Atom)