duminică, noiembrie 11, 2007

Pregatiri pentru postul Craciunului




Mai sunt doua zile pana cand va incepe  Postul Craciunului.

Postul este o perioada de pregatire trupeasca si sufleteasca pentru a intampina cu sufletul curat sarbatoarea Nasterii Domnului.Postul nu inseamna doar abtinerea de la anumite alimente, ci o apropiere mai mare de Dumnezeu prin pocainta, rugaciune, spovedanie, impartasanie, participarea mai deasa la slujbele Bisericii, milostenie. In post ne ocupam mai putin cu cele trupesti tocmai pentru a avea mai mult timp pentru cele sufletesti.
Fiecare familie are o abordare proprie a acestei perioade din viata Bisericii. Eu m-am gandit ca ar fi bine ca in fiecare saptamana sa pregatesc dinainte un meniu pentru 7 zile, si lista de cumparaturi necesare realizarii lui. Pentru informatii ajutatoare am comandat cartea "Copilul vegetarian"- cred ca va ajunge zilele acestea.

Pentru cei interesati - marti voi pune pe blog meniul pentru prima saptamana de post, impreuna cu lista de cumparaturi aferenta, si retetele pentru meniul de miercuri ( voi posta in fiecare zi retetele din meniul pentru ziua urmatoare ).
edit: voi pune saptamanal meniul si o lista orientativa de cumparaturi, iar dintre retete le voi scrie pe cele care mi se par mai deosebite, sau care imi plac foarte mult- fiindca mi-ar lua foarte mult timp sa le scriu pe toate, cum intentionam initial.
Daca vreti sa postiti si sa gatiti (de post ) impreuna cu mine va invit sa impartasiti experientele voastre, sau intrebarile, la rubrica de comentarii .
Cei care doresc sa se pregateasca mai bine sufleteste pentru post pot asculta conferinta par. Tanase:
"Postul in familie si familia in post"

Irina

sâmbătă, noiembrie 10, 2007

Pateu de linte




Pateul de linte este una din mancarurile mele preferate de post, si inlocuieste cu succes pateul de soia, plin de e-uri, din comert. Gasiti aici un articol foarte complet referitor la bobul de linte.Preiau doar cateva pasaje:


"Continut :

100g linte uscata = 340 calorii

Saraca in grasimi
Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet
Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C.
Bogata in fibre solubile si insolubile

Indicatii

Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta
Benefica in anemia feripriva
Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange
Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei
Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale "

Lintea este pomenita de cateva ori si in Sfanta Scriptura . Cu totii cunoastem episodul in care Isau si-a vandut dreptul de intai nascut pentru o gustoasa ciorba de linte( de aici si vorba populara "pentru un blid de linte" ). Pe langa ciorba de linte Iacov i-a dat lui Isau si paine de linte, paine care mai este mentionata si in alte locuri din Scriptura. De exemplu, in cartea profetului Iezechiel vedem ca avesta este indrumat de catre Dumnezeu sa-si faca paine din "grau si orz, bob si linte, mei si orzoaica"(Iezechiel 4:9). Dar sa revin la reteta de pateu. Avem nevoie de:
o ceasca de linte rosie
ulei
sare,piper, foi de dafin

Lintea se lasa la inmuiat in apa cu o seara inainte. Se scurge apa, si se pune la fiert cu apa cat sa o acopere, sare, piper si foi de dafin. De data asta eu am fiert-o la steamer si nici nu se compara cu cea fiarta pe aragaz- iese mai uscata (eu am un steamer Moulinex Exotic, cu recipient pentru fiert orezul).Nu trebuie fiarta mult, se inmoaie imediat. Se scurge, se inlatura piperul si foile de dafin, si se mixeaza cu ulei.


Este delicios pe o felie de paine calda, de casa, si cu un gogosar murat alaturi .
Pofta buna!

Irina