sâmbătă, ianuarie 05, 2008

Vietuieste ca un calugar :)


Am citit recent un articol foarte interesant, referitor la alimentatia si incidenta cancerului la calugarii de la Muntele Athos, si m-am gandit sa-l traduc, avand in vedere ca astazi este si zi de post. Desigur, ca si ortodocsi nu postim pentru a avea o sanatate buna, ci din alte motive, dar se pare ca aceasta este,printre altele, una din consecintele pozitive
"Vietuieste ca si calugarii greci, si vei trai pana la o varsta inaintata!



de Jo Willey, 7dec., 2007, Daily Express

Sa traiesti ca un calugar te poate ajuta sa eviti cancerul. Studiind 1500 de vietuitori din 20 de manastiri grecesti cercetatorii au descoperit ca ei au cea mai mica rata de cancer din lume.
Dar, inainte sa va grabiti cu totii sa depuneti voturile monahale, sa vedem care sunt dificultatile.
Regimul zilnic al unui calugar incepe cu o ora de rugaciune inainte de rasaritul soarelui.
La micul dejun- o bucatica de paine tare si uscata, si o cana de ceai fara lapte- mananca in liniste la trapeza, in timp ce de la amvon le sunt citite pasaje din Sfintii Parinti.O mare parte din zi se ocupa cu munca manuala in gradina.Calugarii cresc singuri aproape tot ce mananca.Dar exista putine produse lactate, fiindca accesul animalelor femele, la fel ca si al femeilor, este interzis.Uleiul de masline este permis, dar numai in unele zile. Iar pestele este o mancare rezervata pentru zilele de post(in care exista dezlegare- nota mea).



Vestea buna e ca pot sa bea din vinul rosu local, dar numai marti, joi si la sfarsit de saptamana. Resultatul acestui mod de viata este ca pe aceasta peninsula retrasa cancerul de plamani si de sange sunt necunoscute. Rata cancerului de prostata este deasemenea extrem de joasa. Din 1994 , de cand medicii au inceput sa-i testeze pe calugari in mod regulat, doar 11 au dezvoltat boala. Aceasta e mai putin de un sfert fata de media internationala.
Haris Aidonopoulos, urolog la Universittea din Tesalonik , a spus ca dieta calugarilor poate explica diferentele din statistici."Alimentatia pare a fi cheia - dieta in care alterneaza zilele in care se consuma ulei de masline, cu zilele in care nu se consma, si bogata in proteine vegetale. Mesele simple, in portii mici, la intervale regulate sunt foarte importante.”


Michalis Hourdakis, un dietetician asociat Universitatii din Atena spune:"Acest consum limitat de calorii a fost constatat la cei care traiesc mult. Carnea a fost asociata cu cancerul intestinal, in timp ce fructele si legumele apara de cancerul de prostata."


O alimentatie bazata in principal pe fructe si legume, paste, orez si preparate din soia, precum si pe paine si masline este secretul sanatatii bune a calugarilor. Lipsa de poluare a aerului de la Muntele Athos, precum si faptul ca ei lucreaza din greu pamantul, au deasemenea un rol, spun cercetatorii. Kim Hardwick, infirmiera la organizatia de caritate " Cancerbackup" spunea: "stim ca oamenii pot reduce riscul de cancer facand alegeri in privinta stilului de viata".



“S-a demonstrat ca avand o alimentatie foarte bine echilibrata, care sa includa cinci portii de fructe si legume si renuntand la consumul de carne rosie se reduce riscul de cancer. "

Dr. Julie Sharp, de la"Cancer Research UK", a spus:
“Alimentatia noastra influenteaza riscul aparitiei multor cancere, incluzand cele de stomac, gura, gat si san. Puteti reduce riscul de cancer avand o dieta sanatoasa, echilibrata, cu continut ridicat de fibre, fructe si legume, si saraca in carne rosie sau semipreparata, si in grasimi saturate."

sursa imaginilor :google.com

Irina