marți, martie 11, 2008

Supa-crema de ciuperci (de post)




Am mancat recent supa crema de ciuperci, si mi-a placut asa de mult, incat m-am hotarat sa fac si eu, mai ales ca ciupercile sunt foarte hranitoare.

Am avut nevoie de:

  • 500 gr.ciuperci proaspete ( nu se folosesc ciuperci conservate, sau congelate )
  • 2 cepe
  • 100 ml ulei
  • 3 linguri faina
  • 1 pastarnac
  • 1 patrunjel radacina
  • 2 legaturi patrunjel verde
  • sare si piper dupa gust


Se spala ciupercile sub jet de apa si se pun la calit imreuna cu 1/2 din ulei si putina sare.

Se calesc pana scade aproape toata apa.Se scot ciupercile, se pun intr-o oala si in locul lor se pun ceapa si radacinile(pastranac si patrunjel) taiate.Se calesc pana se inmoaie.

Se aleg cateva ciuperci mai frumoase si se dau deoparte (cam 4-5 bucati). Restul de ciuperci se pun la fiert impreuna cu ceapa si radacinile calite,restul de ulei si o legatura de patrunjel(doar frunzele) , intr-un litru si jumatate de apa. Se fierb cam 30 de minute la foc viu.

Intr-o craticioara cu fundul mai gros se pune faina( fara ulei) si se tine pe foc pana isi schimba culoarea si devine usor aurie.Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga putin cate putin apa rece, amestecand continuu pentru a nu face cocoloase.

Compozitia de faina se pune peste supa, se adauga cealalta legatura de verdeata si se mixeaza la blender.

Se pun toate ingredientele la fiert pentru inca 5 minute.Tot acum se adauga si restul de ciperci, tocate marunt.Se adauga sare si piper dupa gust.

Se serveste cu crutoane(paine taiata bucatele si prajita in cuptor). Culoarea nu e spectaculoasa Photobucket, dar gustul e nemaipomenit.

Irina

Photobucket


luni, martie 10, 2008

Placinta cu gem si nuca



Foile:

  • 450 g faina

  • 1 pachet margarina(250 g)

  • 5 linguri zahar

  • 1 lingurita rasa de sare

  • 1/2 plic praf de copt

  • 5 linguri de ulei

  • 5 linguri apa

  • esente, coaja rasa de portocala
Umplutura :
  • gem de prune
  • nuca macinata (250-300 g)

Faina se amesteca cu sarea, zaharl si praful de copt. Se framanta un aluat impreuna cu margarina(sa fie moale, dar nu topita).Se adauga treptat apa si uleiul, si aromele,si se framanta pana obtinem un aluat elastic.
Se imparte aluatul in doua. Se intinde o foaie, se pune in tava unsa cu margarina si presarata cu faina, se unge cu gem, se presara cu nuca, si se aseaza deasupra a doua foaie.Se inteapa cu furculita din loc in loc, si se da la cuptor 40 de minute, la foc potrivit (170 grade).

Se scoate din cuptor, se presara cu zahar tos si se taie dupa ce s-a racit.

E foarte buna langa o ceasca de ceai fierbinte, mai ales daca afara ploua Photobucket .


Irina
Photobucket