vineri, aprilie 04, 2008

Masina de paine


Deja e vineri si parca nu stiu cand a trecut saptamana. Zilele acestea nu prea am deschis calculatorul, am avut o gramada de treaba; in plus am facut o infectie la un dinte, si am avut niste dureri groaznice- si cu ocazia asta vrand- nevrand am fost la dentist.

Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc, ci despre noua mea masina de paine, de care sunt teribil de incantata. Visez de multisor la ea, mai ales ca saracul meu robot de bucatarie facea cu greu fata la tot aluatul de paine pe care il aveam eu de framantat. In plus cu el nu puteam sa fac aluat pentru cozonac, fiindca acesta e cam lipicios si forta motorul. Asa ca bucataria noastra s-a imbogatit cu un moulinex ow3000, cu 10 programe si posibilitatea de a face peste 40 de retete de aluaturi in cantitate de maxim 1 kg.




Ca s-o probez am ales programul pentru "paine super-rapida". Intr-o ora si douazeci de minute am facut o paine alba de aproape 1 kg, din ingredientele clasice - faina , apa, ulei, drojdie. Bine, impropriu spus am facut, fiindca singura mea contributie a fost sa pun ingredientele in cuva, s-o bag in priza si sa selectez programul .

Mai jos sunt foto cu prima paine facuta la masina (de fapt a doua, ca prima s-a "topit" rapid, n-am mai avut cui sa fac fotografii ). Fiind de post n-am uns-o cu ou, probabil ar fi iesit mult mai aurie. Coaja e moale, iar miezul foarte pufos.


In caz ca v-ati gandit vreodata sa va luati o astfel de masina, dar nu erati foarte hotarati (sau poate nici nu v-ati gandit) eu v-o recomand cu caldura. Puteti realiza cu ea, fara prea mare efort o diverstate de tipuri de paine- de la paine alba, simpla pana la paine integrala, cu tot felul de adaosuri( seminte, ierburi, legume uscate, usturoi, cartofi, etc.). Cu ajutorul ei puteti avea mereu in casa paine proaspata, de calitate, si cu un pret mai mic decat cel al painii din comert ( in functie de ingrediente, si incluzand consumul de curent, o paine de 1 kg ajunge cam la 1, 5 lei - comparati cu ceea ce cumparati zilnic). Pe langa asta are un program doar pentru framantare (se poate folosi pentru aluaturi de taitei, dar nu numai), altul pentru framantare si dospire( pentru aluat de pizza), si unul doar pentru a coace (masina are trei trepte de "rumenire" ). Pe langa toate acestea exista un program separat pentru a face dulceata, gem si compot. Si "cireasa de pe tort" - masina se poate programa sa porneasca la o anumita ora, cu maxim 15 ore inainte- de exemplu, se pun seara ingredientele, se programeaza, si dimineata va puteti trezi in aroma de paine proaspat coapta (am de gand sa probez functia asta pentru maine dimineata ).
Acestea fiind spuse va las, ma duc sa pun la facut o paine integrala .

Irina


marți, aprilie 01, 2008

"Bomboane" de arpacas



Ideea acestor "bomboane" mi-a dat-o o prietena, care a spus ca a mancat ceva asemanator.


Pentru a le prepara e nevoie de :

  • o cana de arpacas
  • cateva linguri de zahar(dupa gust)
  • o cana miez de nuca
  • o cana biscuiti macinati
  • esenta de rom
  • 2 linguri cacao
  • fulgi de cocos


Arpacasul se spala bine si se pune la fiert intr-o oala cu fundul gros (sa nu se arda), cu o cantitate dubla de apa. In apa de fiert punem o lingura de zahar si un pic de sare. Se fierbe foarte bine, cam doua-trei ore, pana se inmoaie si "infloreste". Daca mai e nevoie adaugam din cand in cand apa.
Scurgem de apa arpacasul fiert si il tocam la robot, pana se obtine o pasta. Adaugam zaharul amestecat cu cacao, precum si restul ingredientelor, si amestecam bine.



Cu mana uda formam bilute, pe care le tavalim prin nuca de cocos si le asezam pe un platou.




Se poate servi si sub forma de crema, in paharele, ornata cu nuca.

Irina
Photobucket